Σε ερώτηση γιατί κατακρημνίζονται τα χρηματιστήρια το στέλεχος της Fortis τονίζει ότι « μετά την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών δεν αποκλιμακώθηκαν τα επιτόκια του euribor κυρίως γιατί δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών». Πριν σταθεροποιηθούν οι αγορές θα αναζητήσουν ένα πάτο ο οποίος προσδιορίζεται σε ένα εύρος μεταξύ 15% με 30% από τα τρέχοντα επίπεδα για τα μεγάλα χρηματιστήρια.
Αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί το ΧΑ να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 2.000 μονάδων έως και 1.600 μονάδων. Όμως υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν τα χειρότερα για τα χρηματιστήρια να σημειωθούν ταυτόχρονα δύο πράγματα 1) οι τράπεζες να ξεκινήσουν να δανείζονται μεταξύ τους εξέλιξη που δεν διαφαίνεται και 2) να υπάρξουν νέες μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων.
Τα hedge funds, τα private equity , οι επενδυτικές τράπεζες και εσχάτως πολλά αμοιβαία κεφάλαια ρευστοποιούν μαζικά από το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω των τεράστιων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.
Οι συνθήκες στις χρηματαγορές αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν και είναι πλέον πολύ πιθανό άμεσα να υπάρξει και νέα συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών. Όμως οι τεχνικές παρεμβάσεις μείωσης του κόστους χρήματος είναι αναποτελεσματικές καθώς το euribor συνεχίζει να μην παρακολουθεί την μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου και κινείται σε επίπεδα κοντά στο 5,48% με 5,40% με βάση τις τιμές των brokers.
Την ίδια στιγμή η εικόνα στα ομόλογα συνεχίζει να είναι πολύ αρνητική καθώς το spreads μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έχει αγγίξει νέα ιστορικά υψηλά τις 104,50 μονάδες βάσης.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr