Η πραγματικότητα είναι ότι η απόφαση ενός ελληνικού δικαστηρίου καιεφόσον δικαιωθούν οι μηνυτές δεν συμβάλλει και στην τελική λύση του προβλήματος καθώς η Lehman Brothers αφενός υπάγεται στο αμερικανικό δίκαιο αφετέρου καιτο κυριότερο έχει υπαχθεί στο καθεστώς χρεοκοπίας το οποίο σύμφωνα με το αμερικανικό πτωχευτικό δίκαιο θα πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένες διαδικασίες κατά την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Τι θα πρέπει να κάνουν οι κάτοχοι των τίτλων προστατευμένου κεφαλαίου ;
Πρωτίστως το επιχείρημα ότι για την προστασία του κεφαλαίου ευθύνεται ο εκδότης είναι αλήθεια ωστόσο δεν είναι δυνατό ο διαμεσολαβητής να νίπτει τα χείρας του. Εν προκειμένω κάθε διαμεσολαβητής θα πρέπει να κινηθεί άμεσα καινα πιέσει ώστε να βρεθεί μια λύση άμεσα που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Οι κάτοχοι προστατευμένου κεφαλαίου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα αυτά έχουν μια κρίσιμη ρήτρα , προστατεύουν το κεφάλαιο στην λήξη του προϊόντος. Π.χ. αν έχει αγοράσει ένα τέτοιο προϊόν ένας επενδυτής και λήγει σε 5 χρόνια και ήδη έχουν παρέλθει τα 3 ο εκδότης μπορεί να εγγυηθεί την προστασία του κεφαλαίουστην λήξη δηλαδή το 2010.
Αν λήγει ένα προϊόν αμέσως τίθεται σε προτεραιότητα.
Όμως τι συμβαίνει όταν έχει χρεοκοπήσει ένας εκδότης όπως εν προκειμένω η Lehman Brothers;
(Ορισμένοι Έλληνες τραπεζίτες αναφέρουν ότι καλώς δεν αγοράσαμε προϊόντα της Lehman ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι από καθαρή τύχη δεν αγόρασε η άλφα ή η βήτα τράπεζα καθώς ένα χρόνο πριν κανείς στον πλανήτη δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι η Lehman θα χρεοκοπούσε ).
Ο εκδότης υπό φυσιολογικές συνθήκες για κάθε προϊόν που δημιουργεί υποχρεούται να δίνει τιμές στην δευτερογενή αγορά. Τιμές στην δευτερογενή αγορά δεν υπάρχουν.
Όμως δύο θα είναι οι διαδικασίες με βάση τις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι κάτοχοι προϊόντων της Lehman να πάρουν πίσω τα χρήματα τους αν όχι όλα τα περισσότερα.
Θα τύχουν προτεραιότητα κατά την διαδικασία εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να πάρουν πίσω έως καιτο 50% του κεφαλαίου τους πλην τόκων.
Αν μάλιστα προχωρήσει και το σχέδιο σωτηρίας που έχουν εκπονήσει οι Αμερικανοί για το τραπεζικό σύστημα τότε οι κάτοχοι προϊόντων Lehman μπορεί να πάρουν από 70% έως και100% πίσω το κεφάλαιο τους.
Όλα αυτά υπό μια βασική προϋπόθεση να πιέσουν οι διαμεσολαβητές προϊόντων προς αυτή την κατεύθυνση κοινώς να κινητοποιηθούν με στόχο να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr