Φυσικά για την Ελλάδα ούτε λόγος. Παραμένει «κολλημένη» σταθερά στις τελευταίες θέσεις της λίστας με τις 75 χώρες - μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, αφού αντί να μειώνει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, την αυξάνει ολοένα περισσότερο.
Ιδού, το προφίλ των 10 πιο αυτόνομων ενεργειακά χωρών.
·Ιαπωνία : Κι όμως στην πρώτη θέση φιγουράρει η Ιαπωνία. Βασική πηγή εναλλακτικής πηγής ενέργειας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι τα υδροηλεκτρικά έργα. Δεν είναι τυχαία έτσι η καταπληκτική επίδοση που έχει η Ιαπωνία στη μείωση χρόνο με το χρόνο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε κάθε περίπτωση οι Ιάπωνες έχουν εκμεταλλευτεί τα τελευταία χρόνια με τον καλύτερο τρόπο τα εκατοντάδες νησιά και βραχονησίδες τους.
·Δανία : Η πλέον «έτοιμη» από πλευράς εκμετάλλευσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, χώρα της Β. Ευρώπης. Το γεγονός έχει την εξήγησή του. Η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης εφαρμόζει επιθετική ενεργειακή πολιτική, επιβάλλοντας δασμούς και φόρους στα ορυκτά καύσιμα από το 1973!
·Ελβετία : Σχεδίασε πρώτη παγκοσμίως αυτόνομα ενεργειακά κτίρια. Μόνο το 2004 η ενεργειακή της αυτονομία αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, χάρη κυρίως στην τεχνολογία οικοδόμησης κτιρίων με τη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας (χρήση βιομάζας για θέρμανση, ηλιακοί συλλέκτες, κλπ).
·Χόνγκ Κόνγκ : Σπαταλά επτά φορές λιγότερα χρήματα από το ΑΕΠ του για ενέργεια σε σχέση με την Κίνα. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη μικρή του επιφάνεια. Αποφεύγει την κατασκευή μεγάλων ενεργοβόρων εργοστασίων, ενώ παίρνει πολύ καλό βαθμό και στον τομέα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων.
·Ιρλανδία : Κατάφερε να προσελκύσει τα τελευταία χρόνια τις λιγότερο ενεργοβόρες εταιρείες των σύγχρονων business. Βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των χωρών με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση ενέργειας. Κι αυτό όχι τόσο για τη μεγάλη διάδοση των ΑΠΕ, όσο γιατί τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, έφεραν στο έδαφός της εταιρείες από τους τομείς των ηλεκτρονικών και της φαρμακοβιομηχανίας. Δηλαδή τις λιγότερο ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
·Βρετανία : Το παράδοξο στην περίπτωση της είναι ότι είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Φτάνει μάλιστα να εισάγει μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων για να καλύψει τις ανάγκες της . Παρ όλα αυτά, οι προσπάθειες της για την πλήρη εκμετάλλευση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, την κατατάσσουν πολύ ψηλά στη λίστα των πιο αυτόνομων ενεργειακά χωρών. Στόχος της κυβέρνησης είναι ως το 2012 η αιολική ενέργεια να καλύπτει το 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας !
· Ισραήλ : Η Μέση Ανατολή και η Β. Αφρική είναι οι χειρότερες περιοχές του πλανήτη ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των ενεργειακών πόρων. Μοναδική εξαίρεση είναι το Ισραήλ. Χωρίς να διαθέτουν εγχώριους ενεργειακούς πόρους και με τη γύρω περιοχή να «κολυμπά» στο πετρέλαιο, οι Ισραηλινοί έπρεπε να βρουν αποτελεσματικούς τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας, Και τα κατάφεραν χάρη στον ήλιο.
·Ιταλία : Μέχρι πριν από μια δεκαετία ήταν από τις πλέον ενεργοβόρες χώρες της Ευρώπης. Η βιομηχανία της απορροφούσε τεράστιες ποσότητες μέσω εισαγωγών σε ορυκτά καύσιμα. Σταδιακά οι κυβερνήσεις της Ιταλίας άρχισαν να επενδύουν στις ΑΠΕ. Μετά από πολλή προσπάθεια, κατάφερε να γυρίσει σελίδα. Τρανό παράδειγμα τα 4 υδροδυναμικά εργοστάσια που διαθέτει και τα οποία παράγουν ενέργεια από τα κύματα της Αδριατικής.
·Γερμανία : Διαθέτει τα μεγαλύτερα ορυχεία άνθρακα στην Ευρώπη. Η βιομηχανία που έκτισε στηρίχθηκε αποκλειστικά στον άνθρακα.Οι ηγέτες της ωστόσο δεν άργησαν να καταννοήσουν τη σημασία των επενδύσεων σε ΑΠΕ.Σήμερα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αιολικής ενέργειας στον πλανήτη !
·Αυστρία :Αν για τους Γερμανούς ο άνεμος είναι πηγή ενέργειας και πλούτου, για τους Αυστριακούς το κλειδί της επιτυχίας είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια. Σήμερα περίπου η μισή ενέργεια που χρειάζεται η χώρα προέρχεται από
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr