Τι διέκριναν οι Αμερικανοί ιθύνοντες για να απονείμουν τη σημαντική αυτή διάκριση στους Κινέζους ; Τα καταλύματα που φιλοξένησαν τους 16.800 αθλητές, προπονητές, και επισήμους των διαφόρων εθνικών ομάδων, διέθεταν ηλιοθερμικά συστήματα για την παροχή ζεστού νερού, φωτοβολταικά στις στέγες, ανεμιστήρες οροφής για φυσικό δροσιμό και γεωθερμικό κλιματισμό. Μόνο τα ηλιακά συστήματα που τοποθετήθηκαν στις στέγες τους, κάλυψαν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες των χρηστών σε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ενώ πρόκειται να καλύψουν και τις ανάγκες 2.000 επιπλέον νοικοκυριών που θα χρησιμοποιήσουν τα καταλύματα, μετά τη λήξη τους.
Θα αναρωτηθείτε γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά. Γιατί αντίθετα απ ότι στο Πεκίνο, στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, το δικό μας Ολυμπιακό Χωριό όχι μόνο δεν διέθετε φωτοβολταικά στις ταράτσες, αλλά ούτε καν ηλιακούς θερμοσίφωνες. Κι ας είχανε εφαρμοστεί τα συστήματα αυτά σε ευρεία κλίμακα στην προηγούμενη Ολυμπιάδα του Σίδνευ. Τότε μάλιστα, το θέμα είχε πάρει διαστάσεις στον Τύπο, αφού τίποτα απ' όσα προέβλεπαν οι αρχικές μελέτες δεν εφαρμόστηκε. Ήταν τόσο κακός ο σχεδιασμός ώστε χρειάστηκε να εγκατασταθούν κυριολεκτικά στο παρά πέντε ακριβά και ενεργοβόρα κλιματιστικά στα κτίρια, επιβαρύνοντας τόσο τον προϋπολογισμό του έργου- δηλαδή τις τσέπες όλων ημών- όσο και το περιβάλλον.
Συμπέρασμα: Οι Κινέζοι συγκέντρωσαν μετάλλια εντός αλλά και εκτός των σταδίων. Η Ελλάδα ακόμη περί άλλων τυρβάζει. Όχι μόνο δεν έχει σκεφτεί τέσσερα χρόνια μετά την Ολυμπιάδα της Αθήνας να κάνει κάτι αντίστοιχο, αλλά και αν το τολμούσε δεν θα μπορούσε να το πραγματοποιήσει. Μέχρι να ξεκολλήσουμε λοιπόν και να πράξουμε το αυτονόητο, τα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας θα παραμένουν στα... αποδυτήρια.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr