Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι οι επενδυτές επιβραβεύουν αυτή την περίοδο τις τράπεζες που υιοθετούν επιχειρηματικά μοντέλα που θα αντέξουν στην κρίση και κατ΄ ουσία μοντέλα συντηρητικής ανάπτυξης.
Σε απόλυτη προτεραιότητα τίθεται η διασφάλιση ότι το δυναμικό σκέλος ενός ισολογισμού που είναι το ενεργητικό δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετο ρίσκο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο σύστημα έχουν αυξηθεί από 10% έως 20% ανάλογα τις κατηγορίες δανείων οι απορρίψεις εγκρίσεωνσε ιδιώτες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί ώστε κεφαλαιακά οι τράπεζες να διατηρηθούν ισχυρές. Σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.
Όσον αφορά την ρευστότητα στελέχη της Εθνικής και της Alpha αναφέρουν ότι από την στιγμή που είναι πολύ δύσκολο να μειωθούν τα επιτόκια στους προθεσμιακούς λογαριασμούςοι οποίοι στηρίζονται στην ανακύκλωση υφιστάμενων και όχι νέων καταθέσεων κατά βάση , η νέα στόχευση των τραπεζών είναι να αντλούν ρευστότητα από νέες μορφές εκδόσεων με χαμηλότερο κόστοςόπως π.χ. οι καλυμμένες ομολογίες.
Είναι ενδεικτικό π.χ. ότι για 1 δις ευρώ από καταθέσεις προθεσμίας οι τράπεζες πληρώνουν περίπου επιτόκια λίγο πάνω από το 5,6%. Για 1 δις ευρώ που θα αντλήσουν από καλυμμένες ομολογίες π.χ. θα πληρώσουν 5,3% με 5,4% περίπου.
Όσον αφορά την κερδοφορία που σαφώς αποτελεί ένα άκρως ποιοτικό μέγεθος καθώς αποτυπώνεται ξεκάθαρα η επίδραση της κρίσης στον ισολογισμό των τραπεζών στόχος είναι στο 9μηνο να υπάρξει μια μικρή μείωση του ρυθμού πτώσης των κερδών.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr