Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες οι πράξεις που έγιναν στη συνεδρίαση της 8/7 στη ΔΕΗ έχουν σταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς διερεύνηση. Θυμίζουμε πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ χωρίς να έχει πλησιάσει καν την περιοχή των 19 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης έκλεισε στα 19,20 ευρώ με τη βοήθεια της δημοπρασίας, ήτοι χαμηλό ημέρας και απώλειες 5,42%.Χαμηλό μέσα στη συνεδρίαση είχε τα 19,66 ευρώ.
Χθες είδαμε μία ακόμη επανάληψη του... έργου αλλά σε μεγαλύτερη έκταση. Αυτά που έγιναν προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών στελεχών της αγοράς, κάποιοι από τους οποίους απευθύνθηκαν και στα αρμόδια όργανα του ΧΑ.
Η διαδικασία της δημοπρασίας υπάρχει στα περισσότερα χρηματιστήρια φαίνεται πως είναι το επιχείρημα της διοίκησης του ΧΑ. Αυτό είναι ορθό, αλλά υπάρχουν στα άλλα χρηματιστήρια τέτοιες αποκλίσεις μεταξύ μέσης τιμής συνεδρίασης και δημοπρασίας;
Επίσης, βάσει των στατιστικών του ΧΑ δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές και όποια παρατηρείται έχει να κάνει με την απουσία πωλητών. Πως γίνεται όμως μια μετοχή σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης να έχει χαμηλό μεχρι -3% για παράδειγμα και να κλείνει στο -6% από μια μικρή εντολη συγκριτικά με το συνολικό όγκο εκείνης της ημέρας;
Το θέμα για πολλούς χρηματιστές έχει να κάνει με αυτές τις αποκλίσεις. Ποιος ο λόγος να είναι 6 ώρες στην ΑΧΕ αφού στη δημοπρασία αλλάζουν όλα, αναρωτιούνται. Γιατί αυτές οι εντολες πώλησης δε βγαίνουν στη διάρκεια της συνεδρίασης; Σύμφωνα με πληροφορίες του «R» πολλές απο τις πωλήσεις που βγήκαν χθες στη δημοπρασία ήταν από μεγάλο οίκο του εξωτερικού, ο οποίος δημοσίευσε και έκθεση για την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών. Κάποιοι χρηματιστές μιλούν για δεσπόζουσα θέση και φυσικά δεν τους ενοχλούν μόνο οι απότομες πτώσεις αλλά και οι απότομες ανοδικές κινήσεις.
Το «R» επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Praxis International, Δημήτρη Παπαριστείδη. «Διαμαρτυρόμαστε γιατί η αγορά δεν έχει Έλληνες συμμετέχοντες. Με τον τρόπο που γίνεται το call auction δε θα μείνει κανείς», σημείωσε με νόημα ο κ. Παπαριστείδης και έδωσε το παράδειγμα της Τέρνα. Δεν μπορεί να παίζει όλη την ημέρα πάνω από τα 6,90 ευρώ, να έχει κάνει 18 χιλιάδες τεμάχια και ξαφνικά στη δημοπρασία να μπαίνουν προς πώληση 100.000 τεμάχια. Ο κ.Παπαριστείδης σημείωσε πως αν και υπάρχει οδηγία να μην μπαίνουν ανοιχτές εντολές στη δημοπρασία κάποιοι φαίνεται πως το κάνουν.Τα βέλη του διευθύνοντος συμβούλου έπεσαν και στους συναδέλφους χρηματιστές που βάζουν στο σύστημα τέτοιες εντολές. «Δεν πρέπει να βάζουν τέτοιες εντολές, θα πρέπει να τις δουλεύουν καλύτερα, εκτός και αν θέλουν με τον τρόπο αυτό να δείξουν στον πελάτη τους ότι κάνουν καλή δουλειά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τι έγινε χθες
ΒΑΛΚΑΝ: Πέντε λεπτά πριν το κλείσιμο άρχισαν οι ρευστοποιήσεις. Στην τιμή κλεισίματος των 2,73 ευρώ μπήκε εντολή πώλησης 88 χιλιάδων τεμαχίων.
Μέχρι τότε η μετοχή είχε όγκο 45 χιλιάδες τεμάχια. Υπάρχουν ΑΧΕ που αρνούνται να βάλουν τέτοια εντολή μαζεμένη. ’λλες γιατί το κάνουν; Τελικά βγήκε αγοραστής και τα σκούπισε όλα αφήνοντας και άλλες 16 χιλιάδες.
ΚΛΜ: Όλη τη μέρα έπαιζε πάνω από τα 4,60 ευρώ, με υψηλό στα 4,76 ευρώ στις 16:21 αρχίζουν οι ρευστοποιήσεις. Η δημοπρασία τη βρίσκει στα 4,40 ευρώ όπου μπαίνει εντολή πώλησης 70 χιλιάδων τεμαχίων.
Μέχρι τότε είχαν γίνει περίπου 50 χιλιάδες τεμάχια. Τελικώς απορροφήθηκαν όλα, αλλά το ταμπλό έδειξε-3,93%.
ΑΛΤΕΚ: Και εδώ μπήκαν μεγάλες εντολές και στη δημοπρασία και στην τιμή κλεισίματος. Περίπου 360 χιλιάδες κομμάτια ήταν η εντολή πώλησης που μπήκε στην τιμή κλεισίματος.
Ο όγκος που είχε γίνει μέχρι τότε ήταν 140 χιλιάδες κομμάτια. Δηλαδή σε έξι ώρες συνεδρίασης είχε γίνει όγκος 140 χιλιάδες και κάποιος βάζει πώληση 360 χιλιάδες;
ΜΗΧΑΝΙΚΗ: Μετά τις 16:00 η συμπεριφορά της άλλαξε και άρχισαν οι ρευστοποιήσεις. Έγιναν πολλές πράξεις μέχρι τη δημοπρασία. Τελευταία πράξη πριν τη δημοπρασία ήταν στα 3,22 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr