Από την πρώτη μέρα ωστόσο παρατηρήθηκαν στρεβλώσεις χωρίς να γίνει κάποια τροποποίηση προκειμένου να μειωθούν οι υπερβολές. Πλέον πολλά στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς μιλούν ανοιχτά για χειραγώγηση και για ένα τρόπο κλεισίματος - εργαλείο στα χέρια κάθε κερδοσκόπου.
Ξεκάθαρες είναι οι υπερβολές που παρατηρούνται καθημερινά. Μεταξύ αυτών χθες είδαμε το κλείσιμο στη ΔΕΗ. Χωρίς να έχει πλησιάσει καν την περιοχή των 19 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης έκλεισε στα 19,20 ευρώ με τη βοήθεια της δημοπρασίας, ήτοι χαμηλό ημέρας και απώλειες 5,42%. Χαμηλό μέσα στη συνεδρίαση είχε τα 19,66 ευρώ. Κάτι ανάλογο έγινε και στη μετοχή της Κλουκίνας-Λάππας.
Δεν είναι μόνο πτωτικές οι κινήσεις των μετοχών στη διαδικασία της δημοπρασίας. Ανάλογα με την πορεία της αγοράς δημιουργούνται ανοδικές ή καθοδικές υπερβολές. Το ίδιο είναι, είτε γίνεται ανοδικά είτε πτωτικά. Περί στρέβλωσης πρόκειται.
Πολλοί χαρακτηρίζουν τη διαδικασία αυτή χειρότερη ακόμη και από τη λεγόμενη «κουδουνιά», όταν το κλείσιμο των μετοχών γινόταν σε συγκεκριμένη ώρα και με βάση την τελευταία πράξη. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το κλείσιμο οι κερδοσκόποι πέρναγαν στο σύστημα εντολή market (αγοράς ή πώλησης) και έκλειναν τη μετοχή όπου ήθελαν, χωρίς να έχει κάποιος τη δυνατότητα να αντιδράσει πλην όσους είχαν στημένες εντολές περασμένες στο σύστημα.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και απαιτούν μέτρα. Ήδη κάποιοι χρηματιστές το έχουν ζητήσει. Προφανώς ξέρουν κάτι παραπάνω...
Γ.Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr