Όπως τόνισε ο κ. Καπράλος:
Το μέγεθος, η διάσταση και η διάρκεια της κρίσης είναι στοιχεία που προκαλούν ανησυχία. Αντιμετωπίζουμε μια σειρά προβλημάτων που έχουν κοινή προέλευση και παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα, δημιουργώντας μια κρίση που μας επηρεάζει όλους. Είμαι πεπεισμένος ότι η δομή, οι κανόνες λειτουργίας κάποιων αγορών και τα προϊόντα που διαπραγματεύονται σε αυτές ήταν το επίκεντρο της κρίσης και μεγέθυναν τις επιπτώσεις της. Αυτές οι αγορές είναι κυρίως εξωχρηματιστηριακές αγορές ή αγορές στις οποίες οι συναλλαγές διεξάγονται διμερώς, και διαφέρουν σημαντικά από τις Oργανωμένες Aγορές, τις οποίες λειτουργούν τα Χρηματιστήρια.
Οι αγορές αυτές για παράδειγμα, έχουν χαλαρότερους κανόνες προσυναλλακτικής και μετασυναλλακτικής διαφάνειας και διαπραγματεύονται σε αυτές σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, των οποίων η αξία είναι συχνά δύσκολο να υπολογιστεί ή βασίζεται σε αποτιμήσεις των ίδιων νομικών προσώπων που τις λειτουργούν και που σε πολλές περιπτώσεις είναι οι αντισυμβαλλόμενοι των πελατών τους.
Επιπλέον, σε αυτές τις αγορές συχνά εμφανίζονται σημαντικές συγκρούσεις συμφερόντων, ενώ συνήθως οι συμμετέχοντες δεν έχουν την υποχρέωση να παράσχουν ρευστότητα, και δε χρησιμοποιούν πάντοτε προηγμένη τεχνολογία για τις συναλλαγές και την εκκαθάρισή τους.
Αντιθέτως, τα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο πολυμερές μοντέλο που λειτουργούν οι Οργανωμένες Αγορές των μελών της FESE, παρέχουν πλήρη διαφάνεια τόσο στη διαδικασία καθορισμού της τιμής όσο και στη άμεση διάχυσή της στο ευρύ κοινό προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη προστασία στους επενδυτές, ουδετερότητα και ισότιμη μεταχείριση προς όλους τους συμμετέχοντες στην αγοράς τους, αξιόπιστη τεχνολογία, καθώς και παρακολούθηση και εποπτεία της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Οργανωμένες Αγορές ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτός του επίκεντρου της πρόσφατης κρίσης.
Παρόλο που τα δύο αυτά μοντέλα αγορών υφίστανται για να εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες στην οικονομία, η πιστωτική κρίση έχει πλέον κάνει σαφές ότι η λειτουργία μη οργανωμένων αγορών με διμερείς συναλλαγές ενέχει διαφορετικού τύπου κινδύνους αλλά και επιπτώσεις για το δημόσιο συμφέρον.
Αυτή η διαφορά μπορεί να μην έχει καταστείπλήρως κατανοητή προς το παρόν. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των κινδύνων αυτών, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με νέα ζητήματα και κανονιστικά ερωτήματα τα οποία πρέπει να αξιολογούνται, προκειμένου να εξισορροπούν τόσο τα οφέλη όσο και τους κίνδυνους των διαφορετικών μοντέλων διαπραγμάτευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr