Πρόκειται για το πρώτο τεύχος του 2008 από τη σειρά «Οικονομικές, Τραπεζικές & Χρηματοοικονομικές Εξελίξεις και Προοπτικές» (²Economic - Banking - Financial Market Developments and Prospects²) και οι χώρες στις οποίες εστιάζεται η μελέτη είναι οι: Αίγυπτο, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία και FYROM. Η έρευνα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος της Τράπεζας για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή και ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη.
Οι Οικονομίες της Περιοχής διατηρούν τη Δυναμική τους:
Μακροοικονομική επισκόπηση Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑΕ-5) και Τουρκίας
Το 2007, συνεχίστηκε η θετική πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑΕ-5: Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM, Ρουμανία και Σερβία) και της Τουρκίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της ΝΑΕ-5 διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αν και χαμηλότερα του αντίστοιχου του προηγούμενου έτους (εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,2% έναντι 6,9% το 2006) παρά τις επιδράσεις της σοβαρής ξηρασίας, η οποία επηρέασε όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία (αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% έναντι 6,9% το 2006) λόγω της εφαρμογής ιδιαίτερα περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης αντικατοπτρίζει, και στις δύο περιπτώσεις, τη συστηματική εφαρμογή περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής (ελλείμμα ίσο με περίπου 1% του ΑΕΠ τόσο στις χώρες της ΝΑΕ-5 όσο και στην Τουρκία) και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της περιοχής.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στις χώρες της ΝΑΕ-5 το δεύτερο εξάμηνο του 2007. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στις χώρες της ΝΑΕ-5 (7,9% το 2007 από 5,2% το 2006), ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης αλλά κυρίως εξαιτίας της σοβαρής ξηρασίας και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων κατά 10,4% και 15,1%, αντίστοιχα το 2007. Αντίθετα, ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή επιβράδυνση στην Τουρκία (8,4% το 2007 από 9,7% το 2006), κυρίως ως αποτέλεσμα της εφαρμογής περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.
Κατ ουσία η μόνη αρνητική εξέλιξη στις χώρες της ΝΑΕ-5 είναι η επιδείνωση του υψηλού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ από 11,2% σε 15,2% το 2007. Η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, τον ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης (57,5% το 2007) και την απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων διεθνώς. Σε αντίθεση με τις χώρες της ΝΑΕ-5, στην Τουρκία το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε (από 6% σε 5,7% το 2007) λόγω του υψηλού ρυθμού αύξησης των εξαγωγών, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, των εισαγωγών.
Παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή κρίση ρευστότητας που άρχισε τον περασμένο Αύγουστο, το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών χρηματοδοτήθηκε από αυξημένη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (ποσοστό κάλυψης 52% στις χώρες της ΝΑΕ-5 και στην Τουρκία), ένδειξη της υψηλής ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας των ανωτέρω οικονομιών. Εξάλλου, ένα άλλο μεγάλο ποσοστό αποτελεί δανεισμό σε θυγατρικές εταιρίες, που είναι επίσης μακροπρόθεσμος δανεισμός και προσομοιάζει στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Πολύ μικρό ποσοστό της χρηματοδότησης προέρχεται από βραχυπρόθεσμες και, κατά συνέπεια, αντιστρέψιμες κεφαλαιακές ροές. Ως εκ τούτου, το καθαρό εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα (22,3% και 21,5%, αντίστοιχα). Παρότι οι οικονομίες της περιοχής βεβαίως είναι πιο ευάλωτες στην σημερινή συγκυρία, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η πειθαρχία τους στην εφαρμογή της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους δίνουν μία επιπλέον ασπίδα προστασίας και δεν προβλέπουμε διαταραχέςστις ισοτιμίες αυτών των χωρών.
Κατά το 2008, σε συνθήκες διεθνούς νομισματικής συγκράτησης, βασική προτεραιότητα α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr