Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η ενθάρρυνση και η στήριξη της νεοφυούς και καινοτόμου γυναικείας επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, δέκα γυναικείες νεοφυείς επιχειρήσεις και ομάδες παρουσίασαν τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους (pitching) σε Επιτροπή Αξιολόγησης, όπου αξιολογήθηκαν η επιχειρηματική ιδέα, η επιχειρηματική ομάδα και το σχέδιο αξιοποίησης της επιχειρηματικής ιδέας. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης και τη συνεδρίαση της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης. Τα βραβεία απονεμήθηκαν με την ευγενική χορηγία της Intracom Telecom.
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, κατά την απονομή των βραβείων, αφού συνεχάρη όλες τις ομάδες που συμμετείχαν δήλωσε ότι: «Ως ΕΒΕΑ θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε τη στήριξη των γυναικών και την είσοδο τους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε οι γυναίκες να στηριχθούν και με “όχημα” τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ διεξάγουμε προσκλήσεις και διαγωνισμούς που αφορούν γυναικείες ομάδες ώστε να τους δώσουμε μια μεγαλύτερη ώθηση για την είσοδό τους στην επιχειρηματικότητα. Τους παρέχουμε χώρο, εξοπλισμό, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις καινοτομίας και διασύνδεση με επιχειρηματικά κεφάλαια». Ακόμη η κα Εφραίμογλου ανακοίνωσε ότι και οι δέκα διαγωνιζόμενες ομάδες θα γίνουν μέλη της Θ.Ε.Α. και ότι το ΕΒΕΑ «θα τις στηρίξει ώστε να κάνουν όχι μόνο τα πρώτα τουςβήματα, αλλά και να εδραιωθούν στην αγορά και να τις βοηθήσουμε να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αναπτυχθούν».
Ο κ. Αλέξανδρος Ταρνάρης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου Intracom Telecom, δήλωσε σχετικά: «Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, έχουμε εφέτος την τιμή να είμαστε χορηγοί των “Women Startup Awards”του ΕΒΕΑ. Στην Intracom Telecom παραμένουμε προσηλωμένοι στη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών στην εργασία, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατά την τελευταία πενταετία το ποσοστό των γυναικών που προήχθησαν εντός της εταιρείας είναι ανάλογο με αυτό των ανδρών. Συγχαίρουμε τις νικήτριες και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στην υλοποίηση του πλάνου τους».
Ομιλία με θέμα «Γυναικεία Καινοτομία και Συμπερίληψη» έκανε ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, Πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο οποίος προσκάλεσε τις νικήτριες ομάδες να μιλήσουν στη Βουλή.
Την Επιτροπή Αξιολόγησης, στην οποία παρουσίασαν τις ιδέες τους και απάντησαν στις ερωτήσεις της οι ομάδες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό, απάρτιζαν οι: κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος ΕΒΕΑ &Πρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ, κα Κοραλία Παππή, PrincipalEngineer Intracom Telecom, κ. Γεώργιος Νικολάου,Strategy Analyst, Εθνική Τράπεζα, κα Αικατερίνη Σαρρή, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, Amcham, Καθ. Παναγιώτης Χ. Κετικίδης, Πρόεδρος ΔΣ Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, κ. Αντώνιος Ηλίας, συντονιστής του OK!Thess. Τον συντονισμό του διαγωνισμού έκανε η κα Ελένη Φώτη, Διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων ΕΒΕΑ/Διευθύντρια Θ.Ε.Α..
H απονομή των βραβείων έγινε από την Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και την εκπρόσωπο της Intracom Telecom, κα Κοραλία Παππή, Principal Engineer Intracom Telecom.
Νικήτρια ομάδα στον διαγωνισμό, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο με με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ αναδείχθηκε η KORI.
Η KORI αναπτύσσει eye tracking software και βοηθά τον γιατρό στη διενέργεια οφθαλμολογικών εξετάσεων. Η KORI βρίσκει εφαρμογή σε δυο μέρη: 1) στο teleKORI, ένα appπου αξιοποιεί τo software και χρησιμοποιεί την κάμερα ενός απλού κινητού ως eye tracker, παρέχοντας την δυνατότητα για εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών. 2) στο Dr.KORI, ένα VR headset με ενσωματωμένους eyetrackers, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Διαθέτει δηλαδή ένα ειδικά σχεδιασμένο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) με κινούμενα σχέδια, που εστιάζει το βλέμμα των παιδιών στις προβαλλόμενες εικόνες, ελαχιστοποιεί την απόσπαση της προσοχής τους και βελτιώνει τη συνεργασία με τον οφθαλμίατρο και την εγκυρότητα της διάγνωσης.
Το δεύτερο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ABCureD ΙΚΕ.
Η ABCureD είναι ένας τεχνοβλαστός βιοϊατρικής Ε&Α που επιταχύνει την ανακάλυψη βιοδεικτών και φαρμάκων εισάγοντας τεχνητή νοημοσύνη. Το πιο ώριμο προϊόν της είναι το LPancreas. Πρόκειται για μια μοναδική διαγνωστική εξέταση αίματος για τον διαβήτη, που βασίζεται σε μια πρωτοπόρο μέθοδο και ανιχνεύει την έκταση της παγκρεατικής βλάβης. Μπορεί έτσι να αποτελέσει ένα πολύτιμο κλινικό εργαλείο για την έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση του διαβήτη, την εξατομικευμένη διαχείρισή του, ακόμα και την πρόληψη σε προδιαβητικούς ασθενείς.
Το τρίτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ κέρδισε η GRANDMAMA.
Το Grandmama απλοποιεί και διευκολύνει τη διαδικασία επιλογής επαγγελματία φροντίδας στο σπίτι, ψηφιοποιώντας την και συνδέοντας τις οικογένειες ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες και ασθενών απευθείας με αξιόπιστους και διαθέσιμους σε πραγματικό χρόνο φροντιστές μέσω της πλατφόρμας χωρίς τη μεσολάβηση πρακτορείου. Αυτή τη στιγμή το Grandmama καταλαμβάνει την ηγετική θέση στην αγορά της φροντίδας στο σπίτι, έχοντας 10.000 έμπειρους και έμπιστους φροντιστές. Το δίκτυο αποτελείται από 96% γυναίκες, 86% άνω των 41 ετών, 50% οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες από 43 διαφορετικές εθνικότητες.
Συνολικά οι 10 ομάδες που συμμετείχαν και παρουσίασαν τις ιδέες τους στην κριτική επιτροπή ήταν:
- AlongRoute
- GRANDMAMA
- Smart Business IoT | ZEUS Power
- MaterialWise
- ABCureD ΙΚΕ
- AgrofoodRnD
- GENOSOPHY
- Optimems Smart Energy Solutions/ +MindEMS
- KORI
- STAR SLEEP
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr