«Η Μεταπολίτευση ως ορόσημο ήταν η απαρχή της πιο μακράς δημοκρατικής περιόδου στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η πιο ομαλή. Δεν πρέπει, ωστόσο, να λησμονούμε την επταετή περίοδο της χούντας και την κατάπτωση που προκάλεσε σε όλα τα επίπεδα. Το οδυνηρό αυτό διάστημα προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό και το χαρακτήρα της Μεταπολίτευσης», αναφέρει αρχικά.
Και τονίζει: «Σήμερα μετά από μια μακρά περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων φαίνεται ότι έχουμε εισέλθει σε μια σχετική οικονομική κανονικότητα. Ωστόσο, αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί και από αποκατάσταση της θεσμικής κανονικότητας σε πολλά επίπεδα τα οποία κατά την διάρκεια της δέκατους οικονομικής κρίσης υποβαθμιστήκαν.
Εάν υπάρχει κάτι να μάθουμε από την μεταπολίτευση είναι ότι η καλή λειτουργία της Δημοκρατίας, η ενίσχυση των θεσμών της, οι ευρείες συναινέσεις σε μείζονα ζητήματα που προτάσσουν το εθνικό συμφέρον και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού, παρά τα όποια ελλείμματα, οδηγούν σε παρατεταμένες περιόδους ευημερίας και προόδου. Με την μεταπολίτευση αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην χώρας μας. Στην τρέχουσα συγκυρία, που καλούμαστε να διαχειριστούμε πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις (ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, κλιματική αλλαγή, γεωπολιτική ρευστότητα) η ενίσχυση της Δημοκρατίας και των θεσμών της παραμένει περισσότερο αναγκαία από ποτέ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr