Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος επικράτησε στην εκλογική διαδικασία, στην οποία είχε αντίπαλο την Ιουλία Τσέτη.
Τον κ. Θεοδωρόπουλο θα πλαισιώσουν στο νέο ΔΣ ως αντιπρόεδροι ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines, ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης από την Helleniq Energy και η κυρία Ράνια Αικατερινάρη από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει διαμηνύσει πως εφόσον εκλεγεί στην προεδρία του Δ.Σ. θα προτείνει την κυρία Αικατερινάρη για να αναλάβει τη θέση της προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί με απόφαση του Δ.Σ. Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε όλα τα θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στο νέο ΔΣ τη θέση της Γενικής Γραμματέως θα έχει η κυρία Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου από τον Ομιλο ΤΙΤΑΝ, αδελφή του απερχόμενου προέδρου, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Επίσης, ως μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του ταμία του Δ.Σ. εκλέχθηκε ο κ. Μάρκος Βερέμης από την Upstream.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο κ. Θεοδωρόπουλος συγκέντρωσε 424 ψήφους έναντι 133 της κ. Τσέτη, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου, ο κ. Βασιλάκης συγκέντρωσε 431 ψήφους, ενώ ακολουθούν η κ. Αικατερινάρη με 405 και ο κ. Σιαμίσιης με 365 ψήφους.
Το όραμα του νέου προέδρου
Ο πολύπειρος επιχειρηματίας, επικεφαλής του ομίλου Bespoke με χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε εμβληματικές εταιρείες τροφίμων, όπως η ΙΟΝ, Υφαντής κτλ, έθεσε προεκλογικά ως κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα του την ανάγκη για ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν την παραγωγική βάση με τόνωση της μεταποίησης. Μάλιστα, σε πρόσφατη ενημέρωση των ΜΜΕ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκρουσε “καμπανάκι’" κινδύνου σημειώνοντας ότι το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, που βασίζεται στην κατανάλωση (75% του ΑΕΠ) δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Διαφορετικά, δεν έκρυψε ότι και πάλι το φάσμα της χρεοκοπίας δεν είναι μακριά.
Σε σχέση με το ενεργειακό τόνισε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα που ανάλογα με την πορεία των τιμών έρχεται και παρέρχεται. “Δεν είναι το ενεργειακό κόστος το πρώτο θέμα. Είναι ένα από θέματα αλλά με διακυμάνσεις. Τώρα δεν αποτελεί βασικό πρόβλημα πριν ένα χρόνο ήταν.” Ωστόσο έθεσε το ζήτημα συνολικά της ανταγωνιστικότητας, όπου βέβαια το ενεργειακό κόστος επέχει σημαντικής θέσης.
«Δυστυχώς οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική, προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά ενώ η Ευρώπη όχι. Υπάρχει αποβιομηχάνιση. Οπότε πρέπει να αφήσουμε τις πολυτέλειες και να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα». Επίσης στάθηκε στο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. «Δυστυχώς αυτό το μοντέλο είναι ακριβό στην χρηματοδότηση διότι δεν γεννάμε παιδιά και χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα. Οπότε σε λίγο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτείται. Ίσως το λύσουμε το θέμα της υπογεννητικότητας μέσω μετανάστευσης όμως το θέμα βαθύτερο», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος χαρακτηρίζοντας ως “ευχάριστο μήνυμα” την κοινή επιστολή Μακρόν – Σολτς.
Σε σχέση με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή έθεσε το ενεργειακό κόστος, το εργασιακό με τις πολύπλοκες ρυθμιστικές διαδικασίες και την απουσία ευελιξίας, αλλά και τα ζητήματα αδειοδοτήσεων και χωροταξίας στη βιομηχανία. Παράλληλα έθεσε την ατζέντα του για την επόμενη μέρα του ΣΕΒ, όπου και ο ίδιος, όπως και η συνυποψήφιά του έχει ήδη θέσει, προτάσσει σημαντική θέση για τις μικρές επιχειρήσεις και την περιφέρεια.
Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιοργάνωσης του ΣΕΒ έτσι ώστε να συγκροτηθεί ειδική ομάδα για τις ΜμΕ και αντίστοιχη ομάδα για τις εταιρείες της “νέας οικονομίας” που αντιμετωπίζουν ειδικά θέματα, όπως είπε.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις είπε ότι η αβεβαιότητα για το τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα, είναι ακόμη μεγαλύτερη στην Ελλάδα γιατί έχουμε έλλειψη προσωπικού και εξειδικευμένων εργαζόμενων, έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις, τεράστια αδειοδοτικά ζητήματα και έλλειψη ελεύθερων χώρων για βιομηχανική δραστηριότητα.
«Ζούμε σε μια εποχή με αβεβαιότητα και κάθε μέρα έχουμε ένα νέο θέμα. Θέματα που παλιά δεν μας απασχολούσαν όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα οι Χούθι με τις επιπτώσεις στην αύξηση των μεταφορικών. Επιπλέον έχουμε τα ζητήματα που προέκυψαν στην ενέργεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που επηρεάζει πολλούς κλάδους της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr