Σε συζήτηση που είχε την Τετάρτη (29/5) με δημοσιογράφους παρουσίασε το όραμά του και για να γίνει πιο σαφής όρισε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις.
1. Εργασιακά: Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, όπως έγινε πρόσφατα στην Ισπανία. “Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εργασιακή νομοθεσία. Πρέπει να την απλουστεύσουμε και να την κάνουμε πιο δίκαιη. Πρέπει να δώσουμε και στους εργαζόμενους και στους εργοδότες αυτό που επιθυμούν. Οι πρώτοι θέλουν περισσότερα χρήματα, οι δεύτεροι ευελιξία. Όπως ειπε μάλιστα με την ευελιξία μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη. “Είμαστε παγιδευμένοι σε στερεότυπα και πρέπει να ξεφύγουμε απ’ αυτά”, σημείωσε.
«Την επόμενη φορά που θα πτωχεύσουμε δε νομίζω ότι θα μας βοηθήσει κανείς».
Αυτή η κατεύθυνση μπορεί να αντιστραφεί με άρση των αντικινήτρων. «Κάθε κυβέρνηση επιθυμεί να τα καταργήσει αλλά κολλάει στην κοινωνική αντίληψη που έχει διαμορφωθεί για τη Βιομηχανία και την Παραγωγή», σημείωσε. Στα αντικίνητρα συμπεριελαβε το ζήτημα των αδειοδοτήσεων, τα κίνητρα για επενδύσεις και το χωροταξικό.
Έδωσε μάλιστα και παραδείγματα: «Δεν λέω να μπουν κίνητρα με επιδοτήσει. Δεν μπορούμε όμως να δώσουμε επιταχυνόμενες αποσβέσεις στις βιομηχανίες που δουλεύουν πάνω από μία βάρδια; Δεν μπορούμε να φροντίσουμε το κόστος ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες… για να μην πάμε στους αναπτυξιακούς νόμους που έχουν κόψιμο στα 3 εκατ. ευρώ και άρα εστιάζουν στις μικρές επενδύσεις».
Ο κ. Θεοδωρόπουλος επίσης ζήτησε να υπάρξουν λύσεις για το χωροταξικό καθώς σήμερα δεν υπάρχουν χώροι για βιομηχανικές επενδύσεις όπως επίσης και την δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας. “Επενδύσεις γίνονται στη χώρα. Βιομηχανίες όμως δεν γίνονται”, τονισε ο ίδιος.
4. Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος άσκησε κριτική στην Ευρώπη λέγοντας πως ενώ «οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας, η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά, η Ευρώπη είναι άτολμη και προχωρά σε αποβιομηχάνιση.
Ο επιχειρηματίας εξέφρασε την άποψη ότι η Κομισιόν έχει δώσει παραπάνω βάρος απ' όσο θα έπρεπε στον πόλεμο στην Ουκρανία: «Ο πόλεμος αυτός έχει απορροφήσει πόρους κρίσιμους. Δεν λέω να τα αφήσουμε αλλά να ασχοληθούμε και με τα άλλα».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr