Όπως σημείωσε, η Ελλάδα ήταν ο πρωταθλητής στον χώρο των NPL τα τελευταία επτά-οκτώ χρόνια: «Θυμάμαι το 2016 όταν είχαν φτάσει τα 107 δισ. ευρώ, με τον δείκτη των NPL να είναι στο 45% ή και υψηλότερα. Από τότε, έγινε μια πρωτοφανής προσπάθεια από όλους τους φορείς, τις τράπεζες, τους servicers, και αυτό έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό, κοντά στα 5 δισ. με 6 δισ. με τον δείκτη στις συστημικές τράπεζες να έχει πέσει στο 3% με 4%», ανέφερε.
Σημείωσε ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κλάδος των servicers έχει διενεργήσει πάνω από 40 δισ. σε αναδιαρθρώσεις σε πάνω από 800.000 οφειλέτες και η προσπάθεια συνεχίζεται. «Μόνο για φέτος αναμένεται να προσφέρουμε αναδιαρθρώσεις σε πάνω από 5 δισ. ευρώ σε αξία», επισήμανε.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ανακτήσεις που πετυχαίνει ο κλάδος, σημειώνοντας ότι περίπου το 80% είναι μέσω αναδιαρθρώσεων και άλλων βιώσιμων λύσεων και μόνο το 20% από τη διαδικασία των πλειστηριασμών. «Οι πλειστηριασμοί είναι η τελευταία επιλογή, μόνο όταν έχουμε εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές για μια βιώσιμη λύση, ανέφερε χαρακτηριστικά».
Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ ενεργή, επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε και νέες τιτλοποιήσεις φέτος. Το 2024 θα είναι έτος ορόσημο, ενώ τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται να υπάρχουν τόσο μεγάλες συναλλαγές», σημείωσε.
Για τη διαδικασία επαναδειοδότησης των εταιρειών είπε ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουνίου και εξέφρασε την εκτίμηση του ότι ο αριθμός των servicers στην αγορά θα συρρικνωθεί τα επόμενα χρόνια. «Περιμένω ενοποίηση στην αγορά, καθώς η ρυθμιστική πίεση υποδηλώνει αυξημένο κόστος», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τόνισε ότι σήμερα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα λύσεων και εργαλείων για τους οφειλέτες. «Σήμερα είμαστε πολύ πιο οργανωμένοι σε σύγκριση με μερικά χρόνια νωρίτερα», είπε, συγκεκριμένα.
Στρατηγική κατεύθυνση είναι «το πώς θα επικοινωνούμε με ολοένα και περισσότερους οφειλέτες, καθώς σήμερα, με το 50% περίπου δεν έχουμε επαφή τους τελευταίους 12 μήνες. Από τους 100 δηλαδή στους 50 δεν έχουμε τα σωστά στοιχεία, είναι κρίσιμο, λοιπόν, να τους βρούμε και να τους προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις. Όσο περισσότερους βρούμε, τόσο λιγότερες νομικές ενέργειες θα δρομολογηθούν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr