Το Greek Exports Forum πραγματοποιήθηκε το πρωί ψηφιακά, μέσω του LiveOn Expo Complex, του καινοτόμου 3D εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων, ενώ τα Greek Exports Awards, το βράδυ της ίδιας μέρας, υβριδικά, με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso.
Το συνέδριο-θεσμός για τον εξαγωγικό τομέα διοργάνωσαν για 12η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.
Το κορυφαίο βραβείo της φετινής διοργάνωσης, Top Greek Export Company 2024, Gold, απονεμήθηκε στην Παπαστράτος PMI.
Το βραβείο παρέλαβε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκ μέρους των 1400 ανθρώπων στην Παπαστράτος, ευχαριστώ και την Κριτική Επιτροπή. Αναμφίβολα, η βράβευση αυτή είναι μία διάκριση υψηλής σημασίας για την Παπαστράτος. Η κουλτούρα εξωστρέφειας είναι δομικό στοιχείο της «Βιομηχανίας του Μέλλοντος» και η Παπαστράτος διακρινόταν πάντα σε αυτό. Παράλληλα, με την εμπιστοσύνη της Philip Morris International και την απόφασή της να επενδύσει στην Ελλάδα 700 και πλέον εκατομμύρια ευρώ από το 2017, αλλάξαμε σελίδα. Μόνο την τελευταία τριετία έχουμε υπερδιπλασιάσει την παραγωγικότητα του εργοστασίου μας στον Ασπρόπυργο και κατά ανάλογο ρυθμό την αξία των εξαγωγών μας, που πλέον ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το 90% της παραγωγής μας προορίζεται για αγορές του εξωτερικού και η Ιαπωνία είναι μία κύρια τέτοια αγορά. Οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το IQOS είναι το Νο 1 ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό και συνεχίζουμε με πράξεις και πραγματικές επενδύσεις.»
Στην ίδια κατηγορία, βραβείο Silver έλαβε η Distillery – Winery of Thrace S.A. και επίσης Silver βραβείο η Olympia Electronics A.E. Στην κατηγορία Τοp Innovation in Exports, Silver βραβείο έλαβε η εταιρεία Κεχαγιάς Β. & Λ. Ο.Ε.
Εφέτος δόθηκαν τρεις τιμητικές διακρίσεις, Honorary Export Distinction, στους κ.κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Δρ. Jorge Sanchez, Πρόεδρο Δ.Σ. si-Cluster & CFSO Corallia-Ε.Κ. Αθηνά και Δρ. Αθανάσιο Πότση, Πρόεδρο Δ.Σ. Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).
Τις εταιρείες που βραβεύθηκαν σε όλες τις κατηγορίες θα τις βρείτε αναλυτικά εδώ
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του: «Η διοργάνωση έχει καταστεί θεσμός για την αγορά και την εξωστρέφεια. Η έννοια της αριστείας έχει βαθιές ρίζες στον ελληνικό πολιτισμό. Η σημερινή εκδήλωση συνιστά επιβράβευση των εξαγωγικών εταιρειών και ταυτόχρονα ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους, ενώ τις καθιστά ως παράδειγμα για κάθε επιχείρηση με εξαγωγικό όραμα». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια επέκτασης και ενίσχυσης των γραφείων ΟΕΥ και της εξωστρέφειας της χώρας, γενικότερα.
Κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Greek Exports Awards, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Χρήστος – Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος, τόνισε: «Το ελληνικό εξαγωγικό θαύμα έχει γίνει με τις δικές σας δυνάμεις και σε αντίξοο επιχειρηματικό και κρατικό περιβάλλον. Γνωρίζω τα εμπόδια και για εμάς αποτελεί πρόκληση να δουλεύουμε για να πετύχουμε τον στόχο. Η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει. Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι κομβικές ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα. Η Ευρώπη πρέπει να τρέξει ταχύτερα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ειδικά των οικονομιών του Νότου. Διερχόμαστε μία περίοδο προκλήσεων. Πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να καινοτομούν».
Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, στον χαιρετισμό της ανέφερε: “Οι εξαγωγές αποτελούν κρίσιμο πυρήνα της οικονομίας και στοίχημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ένας δυνατός παίκτης, παρ’ όλ’ αυτά η κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση για να ενισχύει την βιομηχανία. Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια έχουμε στρατηγική για την βιομηχανία με στόχο να αυξήσουμε τις εξαγωγικές θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης που παρουσίασε η ελληνική οικονομία το 2023 ανήλθε στο 2%. Εν πολλοίς οφείλεται στις εξαγωγές που αποτελούν μοχλό της οικονομικής δραστηριότητας».
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είπε: «Mετά την οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία βρέθηκε μπροστά σε προκλήσεις. Πριν τη κρίση, η εξωστρέφεια ήταν περιορισμένη, στο 10% το πολύ. Η εικόνα άλλαξε στην περίοδο που ακολούθησε. Το 2020 άγγιξε το επίπεδο του 18% του ΑΕΠ. Έγιναν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας. Βασικός πυλώνας της προσπάθειας είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας».
Η κ. Μαρία Παπαζαρκάδα, Country Manager, Coface Greece, Cyprus & Malta, ανέφερε: «Η χορήγηση πίστωσης στους εξαγωγείς που χρειάζονται τις υπηρεσίες μας αποτελεί θεμελιώδη διάσταση. Προκαταβολές, μεμονωμένες συναλλαγές, διενέξεις, μεταφορικά κόστη, υλικά συσκευασίες, ποινικές ρήτρες, φυσικές καταστροφές, είναι μερικά που ασφαλίζονται» και τόνισε «Η COFACE είναι μια από τις 4 ασφαλιστικές εταιρείες πιστώσεων. Έχει εκδώσει πάνω από 5.000 αποφάσεις πιστωτικών ορίων. Σημαίνει ότι Έλληνες εξαγωγείς ασφαλίζουν πάνω από 5 δισ.».
Ο κ. Ελευθέριος Βλαχογιάννης, Επικεφαλής Συναλλακτικής Τραπεζικής Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Eurobank SA, επεσήμανε κάποιες γεωπολιτικές, οικονομικές εξελίξεις τις οποίες όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, καθώς αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν το επιχειρείν. «Υπάρχει πολιτική βούληση για την ψηφιοποίηση. Υπάρχει βούληση να μεταβούμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο που προάγει την κυκλική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα. Είναι προφανές ότι περνάμε από το globalization στο de-globalization. Η χρονιά 2024 είναι το έτος που το 60% του πλανήτη μας ψηφίζει. Μετά από τόσα χρόνια είμαστε σε μία περίοδο ανάπτυξης που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με ρυθμό 2%-2,3 %. Υπάρχουν πρωτοβουλίες τραπεζών για επενδύσεις υπέρ εξαγωγικών εταιρειών. Να προσέχουμε τον πληθωρισμό και τα μεγάλα κρατικά χρέη σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.
Ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Enterprise Greece, ανέφερε ότι: «Σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, επαναπροσδιορίζονται οι στόχοι, με μια νέα δυναμική και με αυξημένες προοπτικές, εφαρμόζοντας στοχευμένο σχέδιο εξωστρέφειας. Έχουμε ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές, υλοποιώντας καινοτόμα προγράμματα προώθησης των παραγωγικών μας κλάδων. Έχουμε εντείνει τις προσπάθειες να δικτυώσουμε Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές, διαργανώσαμε κα διοργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για εξαγωγικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γιαννόπουλος σε μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, την Εxport Help Desk.
Ο κ. Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής (ΕΒΕΝ) Ελλάδας και Ευρώπης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των εξαγωγών στην ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση του ΑΕΠ, την μείωση της εξάρτησης και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η ποιότητα και οι προδιαγραφές, η συμμόρφωση με κανονισμούς, η συσκευασία και η μεταφορά, αλλά και η προσαρμογή στην αγοραστική συμπεριφορά. Τόνισε τέλος ότο χρειαζόμαστε εοιχειρήσεις με ήθος και εξωστρέφεια.
Η ethosEVENTS σε συνεργασία με την Great Exhibitions, που γιορτάζει τα 10 χρόνια της, κλήρωσαν ένα δωρεάν περίπτερο 10 τ.μ. αξίας €10.750 στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL PARIS, που θα διεξαχθεί 19-23/10/2024 στο Παρίσι.
Σημειώνεται επίσης ότι οι διοργανωτές εξασφάλισαν στους δυνητικούς εξαγωγείς – συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα και Τρίτη 29 & 30 Απριλίου, προσωπικές συναντήσεις (B2B meetings) με εκπροσώπους χορηγών, buyers και εκπροσώπων γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών και Διμερών Επιμελητηρίων.
Greek Exports Forum
Το πρωί της ίδιας μέρας, στην εναρκτήρια προσφώνησή του στο συνέδριο, ο κ. Δούκας Μαρινόπουλος, Πρόεδρος ΕΝΔΥ ΟΕΥ, Σύμβουλος ΟΕΥ Α, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βουδαπέστη, Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε: «Το συνέδριο γίνεται κάθε χρόνο όλο και καλύτερο. Συνολικά λειτουργούν 59 γραφεία ανά τον κόσμο που προσφέρουν tailor made βοήθεια στους εξαγωγείς μας. Όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα βήματα στο εξωτερικό χρειάζονται βοήθεια από τα γραφεία ΟΕΥ. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη στελεχών, καθώς από τα 57, τα 35 γραφεία είναι μονομελή με μεγάλο φόρτο εργασίας. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσής τους, ώστε οι υποψήφιοι να έρθουν σε επαφή με τα ΟΕΥ πριν ξεκινήσουν τις δραστηριότητες τους. Χωρίς εξωστρεφείς επιχειρήσεις η οικονομία δεν πρόκειται να πάει πολύ καλύτερα».
Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Εξωστρέφεια και διεθνείς συνεργασίες – Η αξιοποίηση των γραφείων ΟΕΥ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε χώρες που επικρατούν ειδικές συνθήκες», ο κ. Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ανέφερε: «Ο ΣΕΒΕ διατηρεί άριστη σχέση με τα γραφεία του ΟΕΥ. Για εμάς η λειτουργία τους είναι σημαντική και πέρυσι είχαμε προτείνει τα 59 γραφεία να γίνουν 100. Τα γραφεία δεν αποτελούν κόστος για το κράτος. Δεν επιβαρύνουν κάποιον. Αυτό είναι για εμένα σημαντικό». Ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), τόνισε ότι «Ως σύνδεσμος και από όλες τις θέσεις που διετέλεσα ήταν πάντα αναγκαία η καθημερινή η συνεργασία με τα γραφεία του ΟΕΥ. Σήμερα η τεχνολογία αποτελεί ένα εργαλείο. Η διαδραστική σχέση των εξαγωγέων με τους εμπορικούς ακόλουθους πρέπει να ενισχυθεί με σύγχρονη επικοινωνία. Πρέπει να γίνει αύξηση των γραφείων, των στελεχών και να γίνει πιο διαδραστικός, σύγχρονος ο τρόπος επικοινωνίας. Πριν από μερικά χρόνια υπήρχε αμφισβήτηση του κλάδου, δεν πρέπει να παρατηρούνται τέτοιες παλινωδίες». Η κ. Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Τομέα Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΕΒ, επεσήμανε: «Σαν ΣΕΒ συνεργαζόμαστε με το ΥΠΕΞ εδώ και χρόνια. Τα γραφεία ΟΕΥ είναι τα μάτια μας στο εξωτερικό. Το παράπονο είναι ότι δεν καλύπτονται οι αγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για μας. Μόνο το 30% των χωρών καλύπτουν τα υπάρχοντα γραφεία ΟΕΥ και πολλά είναι μονομελή. Αντιλαμβανόμαστε τις ελλείψεις πόρων του ΥΠΕΞ, αλλά ζητάμε μια ιεράρχηση των αναγκών. Πρέπει να στηρίξουμε τους ΟΕΥ με τόση συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας». Ο κ. Απόστολος Μιχαλόπουλος, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων-ΟΕΥ Α΄Διευθυντής, Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε: «Τα γραφεία ΟΕΥ μπορούν να παράσχουν πληροφορίες για εταιρείες, κλάδους κλπ. Πέρυσι περίπου 5.200 αιτήματα διεκπεραιώθηκαν για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα γραφεία έχουν λάβει θετικές αξιολογήσεις σε ποσοστό 95%. Αν και υποστελεχωμένα, ικανοποίησαν όλα αυτά τα αιτήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το Υπουργείο αρχίζει να ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες».
Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Η "συνταγή" της επιτυχίας για κάθε εξαγωγέα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης, ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και τις νέες τεχνολογίες», ο κ. Άρης Κρεββατάς, Manager- Export Credit & Credit Insurance, Export Credit Greece (ECG), ενημέρωσε ότι η ECG βρίσκεται σε μια φάση αναδιοργάνωσης και αναδιαμόρφωσης «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να βρουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις τη στήριξη που χρειάζονται. Σκοπός μας προσεχώς είναι να προσφέρουμε και έναν ακόμα πυλώνα στήριξης που είναι οι εγγυήσεις, τόσο σε μακροπρόθεσμο δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και σε κεφάλαιο κίνησης». Ο κ. Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, Co-Founder, CloudStraight, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών. «Οι καινούργιες τεχνολογίες είναι η μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ελληνικές εταιρείες είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους και οι νεες τεχνολογίες τους δίνουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε νέες αγορές χωρίς να έχουν το handicap του μεγέθους τους». Ο κ. Ευστάθιος Λιακόπουλος, Founder & CEO, BSS, επεσήμανε ότι «ο κρίσιμος παράγοντας για την ελληνική εξωστρέφεια είναι ο επιχειρηματίας. Πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει τα εργαλεία έτσι ώστε να είναι ο δημιουργός και ο οραματιστής. Όλοι εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον για τον εξαγωγέα. Η ελληνική επιχείρηση είναι δύσκολο να ξεχωρίσει στο εξωτερικό. Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δει ο επιχειρηματίας έξω από τη χώρα».
Η κ. Ηρώ Πατρελάκη, Senior Key Account Manager, Coface Greece, Cyprus & Malta, στην τοποθέτησή της είπε: «Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς είναι οι πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Το 2024 διαμορφώνεται αβέβαιο. Έχουμε 60 εθνικές εκλογές, το περιβάλλον επιδεινώνεται, έχουμε έντονες πληθωριστικές πιέσεις και υψηλό κόστος χρηματοδότησης που περιορίζει τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας ανοδικής στάσης καθυστερήσεων πληρωμών και πτωχεύσεων εταιρειών». Η κ. Παρασκευή Ποταμιάνου, Επικεφαλής Trade & Supply Chain Finance, Eurobank SA, αναφέρθηκε στο εργαλείο της ενέγγυας πίστωσης μέσω του οποίου η τράπεζα αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα του πιστωτικού ιδρύματος του πελάτη. “Η Eurobank είναι η μοναδική τράπεζα που συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς όπως ο IFC για την παροχή των καλύτερων εργαλείων προς τον ασφαλισμένο” ανέφερε.
Στο τρίτο πάνελ με τίτλο «Νέοι τομείς ενδιαφέροντος και κλάδοι αιχμής: Η δυναμική των clusters και οι τομείς της πράσινης ενέργειας, κυκλικής οικονομίας, διαστημικής τεχνολογίας, πληροφορικής, εξόρυξης μεταλλευμάτων κ.ά.», ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Ιδρυτής-Διευθύνων Σύμβουλος, XRTC Business Consultants, τόνισε: «Μας παρέχεται μια τρομερή ευκαιρία, μια επενδυτική και μια επιστημονική δυνατότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Το πλέον σημαντικό είναι ότι η ελληνική ναυτιλία δεν προσπαθεί να καταφέρει κάτι, “σέρνει τον χορό”, προσπαθεί να διατηρήσει την πρώτη θέση στον παγκόσμιο χώρο των μεταφορών. Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι να εξάγουμε τα maritime equipments». Ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος, Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), σημείωσε: «Εμείς εκμεταλλευόμαστε μια μεγάλη αγορά που δημιουργείται παράλληλα. Στην Ελλάδα μόνο, σε αυτή την αγορά της διαστημικής δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 άτομα, ενώ ελληνικές εταιρείες που είναι στο 100% εξαγωγικές, εξάγουν πιστοποιημένη διαστημική επιστήμη, με αξία που πέρυσι άγγιξε τα 350 εκατ ευρώ. Θα έλεγα ότι πλέον τα εμπορικά πλοία γίνονται “διαστημόπλοια”, η χώρα δημιουργεί έναν πυρήνα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που πηγαίνει στο διάστημα».
Ο κ. Γιάννης Ρέτσας, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου, Enterprise Greece, ανέφερε: «Μέχρι το 2022 πηγαίναμε από ρεκόρ σε ρεκόρ, ωστόσο το 2023 ήταν μια χρονιά στασιμότητας. Οι κλάδοι που σήκωσαν το βάρος αυτής της αύξησης γίνονται πιο σταθεροί, πλέον πρέπει να βρούμε και νέους κλάδους για να στηρίξουμε τις εξαγωγές μας. Στηρίζουμε την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των εξαγωγέων. Ανακαλύπτουμε νέους τρόπους προώθησης των εξαγωγών και προγρράμματα εξαγωγικής επιτάχυνσης σε κλάδους τεχνολογίας και καινοτομίας». Ο κ. Σάντρος Χαραλαμπόπουλος, Σύμβουλος Διεθνούς Ανάπτυξης - Ιδρυτής, STC Intl Business Development Ltd, ανέφερε: «Τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μια περιβαλλοντική ευαισθησία από τους αγοραστές τόσο σε b2b όσο και σε b2c συναντήσεις. Οι αγοραστές ζητούν καινοτόμα προϊόντα που να έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πάνω σε αυτό έχουμε το “reuse”, ένα παράδειγμα είναι η βιομηχανία ζυμαρικών, όπου τα ζυμαρικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ζωοτροφές. Ένα ακόμα σημαντικό πρόγραμμα είναι το “take back”, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μεταχειρισμένων παπουτσιών. Μια ακόμη φιλική προς το περιβάλλον αγορά είναι το reduce, που στηρίζεται στην αρχή της μείωσης χρησιμοποιημένων φυσικών πόρων».
Ο κ. Θεόδωρος Ξυπολιάς, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β, Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου, Υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα «Η αγορά της Γερμανίας - Ευκαιρίες και Προοπτικές». Σύμφωνα με τον κ. Ξυπολιά, υφίστανται εξαιρετικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων, ενώ υλοποιούνται δράσεις με στόχο την προβολή σημαντικών κλάδων ελληνικού οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως φάρμακα, δομικά υλικά, τρόφιμα-ποτά, περιβάλλον-κλίμα, ναυτιλιακά- συνεργασία λιμένων, υψηλή τεχνολογία και νεοφυής επιχειρηματικότητα, ψηφιοποίηση-ΤΠΕ & Smart Cities.
Ο κ. Γεώργιος Χατζηπέτρος, Σύμβουλος ΟΕΥ Β, Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Πεκίνου, Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσίασε τις «Διμερείς Εμπορικές Σχέσεις Ελλάδας-Κίνας: Ανασκόπηση και Προοπτικές». Μίλησε για τις εμπορικές πτυχές των διμερών σχέσεων κάνοντας ανασκόπηση στο εμπόριο και τα προβλήματα που έχουν ενσκύψει. Για την ενίσχυση των εξαγωγών, πρότεινε τακτική συμμετοχή σε εξειδικευμένες διεθνείς εκθέσεις, διοργάνωση στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης προϊόντων σε τρίτες χώρες, συνεργασίες με Influencers -live streaming sales, προγράμματα προώθησης προϊόντων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, εστίαση σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και οφέλη στην υγεία – ΠΟΠ.
Το συνέδριο έκλεισε με την παρουσίαση του success story της Παπαστράτος PMI, από τον κ. Γιάννη Αθανασιάδη, Διευθυντή Δημοσιονομικών Υποθέσεων της εταιρείας. Όπως ανέφερε «Η Παπαστράτος, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής προϊόντων καπνού στην Ελλάδα, θυγατρική της Philip Morris International Inc (PMI) προσφέρει ενεργά στην ελληνική οικονομία. Το 2017 γύρισε σελίδα και με μία σημαντική επένδυση 700 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου το μετέτρεψε σε μονάδα παραγωγής των ράβδων καπνού για το IQOS. Ήδη οι επενδύσεις οδηγούν σε 500 νέες προσλήψεις και εξαγωγές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ σε δεκάδες χώρες. Η Παπαστράτος αποτελεί πρότυπο επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα». Ο ίδιος επεσήμανε: «Το 2017 ήταν χρονιά ορόσημο για την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ενώ το 2019 ήταν ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας. Το εμπορικό ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό εις βάρος της χώρας, αλλά από το 2020 έγινε πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας. Τα IQOS (θερμαινόμενα προϊόντα καπνού) είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας στην Ιαπωνία! Η Ελλάδα εξάγει καινοτομία στην Ιαπωνία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr