Στο πλαίσιο της Στρογγυλής Τράπεζας, ο κ. Γεώργιος Βούτσινος, Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στάθηκε στον εκσυγχρονισμό των Εργαστηριακών Κέντρων των ΕΠΑΛ και των ΙΕΚ που θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 100 εκατ. ευρώ και η κα Γιάννα Χορμόβα, Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, αναφέρθηκε στο έργο γενικότερης αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΔΥΠΑ, με κεφάλαια συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο κ. Γ. Βούτσινος σημείωσε ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι «παράλληλα δρομολογείται μια ακόμα καινοτομία που σχεδιάζουμε και θα έρθει σύντομα στη Βουλή για ψήφιση με σκοπό τη δημιουργία campuses στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ήδη βλέπουμε ότι σε ένα περίπου 60% των δομών υπάρχει συστέγαση μεταξύ του ΙΕΚ, του ΕΠΑΛ και του Εργαστηριακού Κέντρου» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει αμέσως μετά ότι σε αυτές τις δομές θα δημιουργηθούν τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ).
«Σε αυτό το πλαίσιο αναβαθμίζουμε τα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας, δηλαδή τα γραφεία διασύνδεσης των σημερινών ΙΕΚ, όπως και τη διασύνδεσή τους με την τοπική οικονομία και τα εντάσσουμε οργανικά στα ΚΕΕΚ, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στις υπόλοιπες δομές κάθε campus» συμπλήρωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ελλάδα, τόνισε ότι «εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία, μεταξύ άλλων, εστιάζει στη μαθητεία που βασίζεται στο δυαδικό σύστημα που τόσο αναπτυγμένο είναι στη Γερμανία. Είναι η αρχαιότερη μέθοδος, πλην όμως και η αποτελεσματικότερη όταν γίνεται με κανόνες και αυστηρές προδιαγραφές» είπε.
Σχολιάζοντας την απόδοση του εν λόγω συστήματος, σημείωσε ότι φέτος προσφέρθηκαν περίπου 9.500 θέσεις αυξημένες κατά 42% σε σχέση με πέρυσι. Όπως εξήγησε, «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αφού καταφέραμε να αντιστρέψουμε την αναλογία θέσεων μαθητείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα που ανέρχεται πλέον στο 63%. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί όσο αυξάνονται οι προσφερόμενες θέσεις από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης θέσεων εργασίες στις ίδιες τις επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα και της συνεργασίας μας με τον ΣΕΒ» υπογράμμισε ο κ. Γ. Βούτσινος. Όπως επίσης είπε, έχουν ολοκληρωθεί οι 130 νέοι οδηγοί κατάρτισης για όλες τις ειδικότητες των ΙΕΚ, που αποτελούν προϊόν της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η εκπαίδευση καλού εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αποτελεί μία πραγματική μελλοντική αποστολή. Οι Έλληνες και Γερμανοί εταίροι συνεργάζονται στενά από το 2012 για την επέκταση του συστήματος της δυικής επαγγελματικής κατάρτισης. Μία τακτική και εντατική ανταλλαγή απόψεων επ’ αυτού είναι σημαντική για εμάς. Η στρογγυλή τράπεζα για την επαγγελματική κατάρτιση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, αποτελεί μία εξαιρετική πλατφόρμα για τον σκοπό αυτό».
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ Αθανάσιος Κελέμης, στον δικό του χαιρετισμό αναφερόμενος στις διμερείς συνέργειες στον τομέα της εκπαίδευσης, στάθηκε στην υλοποίηση μιας σειράς εμβληματικών πιλοτικών έργων, όπως το Mendi, το VETnet, το GreentecLab και το Graeducation, που χρηματοδοτήθηκαν από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και που απορρέουν από τα δύο μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογράψει την τελευταία δεκαετία τα Υπουργεία Παιδείας από Ελλάδα και Γερμανία.
«Ο φορέας μας συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που φέρνουν πιο κοντά την επαγγελματική εκπαίδευση στο ελληνικό επιχειρείν, μεταφέροντας εμπειρίες και καλές πρακτικές του γερμανικού διττού μοντέλου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» πρόσθεσε ο Δρ Αθανάσιος Κελέμης, για να συμπληρώσει: «Στο τρέχον χρονικό διάστημα το Επιμελητήριό μας υλοποιεί σε στενή συνεργασία με εταίρους, το έργο «Future4VET» που προωθεί το συγκεκριμένο γερμανικό μοντέλο της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης -προσαρμόζοντάς το πάντα στην ελληνική πραγματικότητα».
Ειδικότερα αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Lidl Hellas και το Υπουργείο Παιδείας για το πρότυπο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης στην ειδικότητα «Στέλεχος Λιανικού Εμπορίου» και στη συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και τον ΙΝΣΕΤΕ για ένα πρόγραμμα τριών επαγγελματικών ειδικοτήτων από κοινού με έξι Πειραματικές ΕΠΑ.Σ..
Ο Hans-Gerhard Reh, από την Μονάδα 222 του Erasmus (BMBF), τόνισε ότι «στόχος είναι να γίνει η επαγγελματική εκπαίδευση πιο ορατή και ελκυστική για τους νέους και έτσι να της δοθεί νέα ώθηση». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, προωθείται ο νέος διαγωνισμός InnoVET PLUS για καινοτόμες ιδέες για την επαγγελματική εκπαίδευση, όπως και την προώθηση της εκπαιδευτικής κινητικότητας. Ειδικότερα εξήγησε ότι ο φορέας συμμετέχει ανελλιπώς σε διμερείς συνέργειες με τα κράτη μέλη της Ε.Ε., σε εργασιακό επίπεδο ανταλλάσσει επιτυχώς απόψεις και ιδέες με τους εταίρους του στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο «Future4VET» που στοχεύει στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εντατικοποίηση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Τέλος, η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, αρχικά στάθηκε στη «συμπλήρωση δέκα ετών κοινής προσπάθειας με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με πρωτοποριακές πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Graeducation»», όπως και στην «αδιάκοπη συνεργασία για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης», που εστίασαν στις απαραίτητες «πράσινες» και ψηφιακές δεξιότητες που είναι αναγκαίες για το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και στην κατάρτιση μέσω στενής συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία.
Στη συνέχεια επέμεινε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΔΥΠΑ, «ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 με προϋπολογισμό 170 εκατομμυρίων ευρώ. Η εστίαση του έργου αυτού θα είναι ο εκσυγχρονισμός περίπου 300 εργαστηρίων, πολλά από τα οποία δεν έχουν υποστεί ουσιαστικές παρεμβάσεις από τις δεκαετίες 1970-1980, όπως επίσης και η ενεργειακή και λειτουργική τους αναβάθμιση. Η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου γίνεται σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελώντας ένα ορατό σημάδι της δέσμευσής μας για συνεχή βελτίωση» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, στην υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της Επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα αναφέρθηκαν οι κ.κ. Γεωργία Ρεμπούτσικα, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., Ευαγγελία Πάντα, Προϊσταμένη του Τμήματος Γ’ Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ, Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Αθανασία Θεοδωρίδου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δ.ΥΠ.Α. και Σαρίνα Τίλε, Επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης, του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr