Η έρευνα επικεντρώθηκε σε εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 5 εκατ. ευρώ (δείγμα 401 επιχειρήσεις) και ανέλυσε το επίπεδο υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και την ωριμότητα ενσωμάτωσης και εφαρμογής τους από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Εξάλλου, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο ΟΠΑ, «όταν αρχίζουμε και μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό, πρέπει να σκεφτόμαστε τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό».
Τα ευρήματα της έρευνας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις 4 στις 10 επιχειρήσεις (44%) έχουν ψηφιοποιήσει τις λειτουργίες τους σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ μόνο 1 στις 2 επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει οφέλη σε επιχειρησιακό επίπεδο από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η λήψη καλύτερων αποφάσεων, η μείωση κόστους και η αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και η ενίσχυση των πωλήσεων και της ανταγωνιστικότητας της.
Παράλληλα, βάσει της έρευνας, 76% των επιχειρήσεων δηλώνει πως διαθέτει εφαρμογή για ανάλυση δεδομένων (data analytics), με το 71% να σημειώνει ότι αξιοποιεί υποδομές cloud. Ωστόσο, το ποσοστό αναφορικά με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι εμφανώς μικρότερο και κυμαίνεται στο 12%.
Αναφερόμενη στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία μπορεί να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η Στέλλα Αγγελοπούλου, Partner, Head of Technology Intelligence & Performance στην Grant Thornton σημείωσε ότι «μια επιχείρηση πρέπει να αναγνωρίσει πρώτα τα προβλήματα και τις ανάγκες που καλείται, και είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει μέσω του ΑΙ. Όλες οι τεχνολογίες δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα. Απαιτείται προσαρμοσμένη στρατηγική».
1 στις 4 ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτει πολιτική κυβερνοασφάλειας
Ακόμα ένα σημαντικό αποτέλεσμα της έρευνας «Technology & Beyond» είναι ότι σχεδόν 1 στις 4 ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτει πολιτική κυβερνοασφάλειας. Ενδεικτικά, το 76% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι διαθέτει μία ξεκάθαρη διαμορφωμένη πολιτική κυβερνοασφάλειας, το 77% ότι κρυπτογραφεί τα «ευαίσθητα» δεδομένα του, και τέλος το 78% έχει κάποιο σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει κάποια καταστροφή των δεδομένων.
Στο μεταξύ, το 50% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι εκπαιδεύει τους εργαζόμενους σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 31% σημείωσε ότι εκπαίδευσε ουσιαστικά μια φορά τους εργαζόμενους, ενώ 15% δεν το έκανε ποτέ.
Στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν ακόμα στη διαδικασία της ψηφιοποίησης, η οποία διαθέτει τη δυναμική να επαναδιαμορφώσει τη στρατηγική, την ποιότητα του προϊόντος, την εταιρική κουλτούρα και τη σχέση των επιχειρήσεων με τους εργαζόμενούς τους», δήλωσε από την πλευρά του Δρ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton.
Η έρευνα, αποδεικνύει εξάλλου ότι το 56% των ελληνικών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων έχει μια στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ το υπόλοιπο 44% θεωρεί ότι η στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού αφορά κυρίως την ασφάλεια των πληροφοριακών υποδομών και τη διαχείριση των δεδομένων.
Ύψος επενδύσεων για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών
Η έρευνα εστίασε και στο γεγονός ότι το 60% των συμμετεχόντων, θα διαθέσει στην επόμενη τριετία ποσό το οποίο δεν θα ξεπερνά συνολικά τις 150 χιλιάδες ευρώ, αναφορικά με επενδύσεις για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι δημιουργείται ένα χάσμα σε ό,τι αφορά αφενός την ψηφιοποίηση, τις επενδύσεις σε πληροφοριακές υποδομές καθώς τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, σήμερα, η προσαρμοστικότητα και η ψηφιακή ετοιμότητα είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ερασμία Αρβανιτά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr