Τα δύο πάνελ του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου εστίασαν στην Ανακύκλωση και την Επαναχρησιμοποίηση Πλαστικού και στην Κυκλική Οικονομία στον χώρο της Φιλοξενίας, ενώ διοργανώθηκαν από την Επιτροπή Μελών Waste Management του Επιμελητηρίου.
Ειδικότερα, το πρώτο πάνελ συζήτησης άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του φορέα, κ. Ανδρέας Σπυρίδης, τονίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ατζέντα της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο Πρόεδρος Επιτροπής Μελών Waste Management του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στην έννοια της συμμετοχής όλων των συμβαλλόμενων για τη δημιουργία δικτύων ισχυρών συνεργασιών στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης κυκλικής οικονομίας.
Σημαντικό σημείο της συζήτησης, αποτέλεσε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ. Μανώλη Γραφάκου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι δήμοι θα πρέπει να απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό και να βοηθηθούν σε ό,τι αφορά τη διαλογή στην πηγή, με μια διαδικασία που θα ορίσει η πολιτεία για να επιτύχουμε υψηλές αποδόσεις. Υπάρχει σχέδιο το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση, που, κατά την άποψή του, προβλέπει τη συμμετοχή των παραγωγών, ανέφερε ο Γ.Γ.. Οι ίδιοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες τους για την ξεχωριστή συλλογή όπου σήμερα εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, πρόσθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά τις γραμμές επεξεργασίας – ανακύκλωσης υλικών υπογράμμισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα. Υπάρχουν ήδη 30 δημοπρατήσεις, 10 μονάδες λειτουργούν και 15 κατασκευάζονται, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν γίνει και οι υπολειπόμενες δημοπρατήσεις, σημείωσε.
Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλης Γούναρης, υπογράμμισε την επίσπευση των διαδικασιών ανάπτυξης του συστήματος της Ανακύκλωσης, που περιλαμβάνει την κατασκευή νέων υποδομών, τη διάθεση κατάλληλων κάδων στις γειτονιές και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου επικοινωνίας με τους πολίτες, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται σε έναν απλό κάδο».
Στο πρώτο πάνελ συζήτησης παρευρέθηκαν ο Δρ. Αθανάσιος Σφήκας, Επικεφαλής Επιθεωρητής και Τεχνικός Ελεγκτής Συστημάτων Διαχείρισης Project Manager – RecyClass Certification και ο κ. Θεόδωρος Δεληγιαννάκης, Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Μέλος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του φορέα. Από την πλευρά τους, υπογράμμισαν τις νομικές απαιτήσεις των προϊόντων για το ποσοστό ανακυκλωσιμότητάς τους καθώς και τη σημασία της ενεργοποίησης του κρατικού οργανισμού στις πιστοποιήσεις των eco friendly προϊόντων. Ειδικότερα, ο Δρ. Σφήκας ανέφερε ότι έρχονται νομικές υποχρεώσεις σχετικά με το βαθμό της ανακύκλωσης των προϊόντων, ενώ ο κ. Δεληγιαννάκης επισήμανε ότι το 34% των καταναλωτών αγοράζει προϊόντα που είναι βιώσιμα, αν και κάποια από τα σήματα ποιότητας των επιχειρήσεων δείχνουν τα προϊόντα τους πράσινα χωρίς να είναι.
Στο πρώτο πάνελ εξίσου, σημαντική ήταν η παρουσία του Διευθυντή Βιωσιμότητας του Ομίλου Πλαστικών Θράκης, κ. Ιωάννη Σιδέρη, ο οποίος τόνισε ότι το μέλλον βρίσκεται στους κλειστούς κύκλους αναβαθμιστικής ανακύκλωσης. Σε συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Εμπορικός Αντιπρόσωπος της WEIMA, προκειμένου να αναφερθεί στον ρόλο του συστήματος διαλογής για την ανάκτηση ποιοτικών ανακυκλώσιμων υλικών και στη σημασία της εισαγωγής του καφέ κάδου για την επίτευξη αυτού του στόχου. Κλείνοντας το πρώτο πάνελ συζήτησης, ο κ. Ευγένιος Διονυσόπουλος, Ιδρυτής του Ομίλου Εταιρειών DION SA, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την υλοποίηση των στόχων που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα έως το 2025 στην ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και του συνόλου των απορριμμάτων συσκευασίας.
Το δεύτερο πάνελ συζήτησης με θέμα την «Κυκλική Οικονομία στον χώρο της Φιλοξενίας» άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Διευθυντής Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου, κ. Γιώργος Θεοδωράκης, αναφέροντας την προστασία του περιβάλλοντος ως σημαντικό κίνητρο για τους τουρίστες, η οποία συμβάλλει σε μία κουλτούρα φιλοπεριβαλλοντικού branding.
Στο δεύτερο πάνελ συμμετείχαν ο Δρ. Αδαμάντιος Σκορδίλης, τ. Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Επιστημονικός υπεύθυνος της Circular Innovative Solutions (CIS), ο οποίος μίλησε για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση και για την ανάγκη μετάβασης σε ένα αποδοτικό επιχειρηματικό μοντέλο που πρέπει να υιοθετήσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Από πλευράς του, ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της MSolution και Μέλος της Επιτροπής Μελών Waste Management του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε την αισιόδοξη πορεία της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων καθώς και τη δυνατότητα μετατροπής των ξενοδοχείων σε zero plastic επιχειρήσεις.
Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια η Δρ. Στέλλα Παρμάκη, Λειτουργός Τμήματος Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πιστοποιημένη Επαγγελματίας κυκλικής οικονομίας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), η οποία επισήμανε ως βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση της κυκλικότητας στον ξενοδοχειακό τομέα την αισιοδοξία και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, ενώ ο κ. Βασίλης Ζησιμόπουλος, CEO & Founder της Costa Nostrum, μίλησε για τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δοθεί στη διαχείριση του παράκτιου χώρου, ιδίως για τον τουριστικό κλάδο.
Κλείνοντας το δεύτερο πάνελ, ο κ. Γρηγόριος Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Πρόεδρος της Επιτροπής Μελών Τουρισμού και Πολιτισμού του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι η αειφορία, η οποία θα δώσει την αντίστοιχη υπεραξία στους προορισμούς με τον ελληνικό τουρισμό να έχει ήδη υποδεχτεί τα πρώτα τουριστικά πακέτα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Δείχνουμε τον δρόμο, αλλά απαιτείται αρκετή δουλειά για να ανοιχτεί για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και γενικότερα για τη χώρα» συμπλήρωσε.
Μετά την ολοκλήρωση των δύο πάνελ, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συζήτησε με τους συμμετέχοντες ομιλητές της εκδήλωσης για τις δυνατότητες συνεργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων στον τομέα.
Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα αναζήτησης των παρουσιάσεων της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου www.german-chamber.gr στην ενότητα εκδηλώσεις καθώς και πρόσβαση στη βιντεοσκόπηση του Φόρουμ μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΘ-HELEXPO www.fg-forum.gr, επιλέγοντας την αντίστοιχη θεματική ενότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr