Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κλάδους που εμφανίζουν σημαντικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Στον χαιρετισμό της στην έναρξη της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου τόνισε: «Πρόκειται για αγορές με τις οποίες η Ελλάδα ήδη έχει ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις.
Η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων προορισμών ελληνικών προϊόντων. Η αξία των εξαγωγών μας προς τη γειτονική χώρα ανήλθε το 2022 για πρώτη φορά σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Αντίστοιχα, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής είναι από τους κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς της χώρας εκτός της Ευρώπης. Ειδικότερα όσον αφορά το Ισραήλ, τη χρονιά που πέρασε είχαμε ιστορικό ρεκόρ αύξησης των ελληνικών εξαγωγών – της τάξης του 23,5% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και 55% με τα πετρελαιοειδή - σε σύγκριση με το 2021.
Η Αίγυπτος βρίσκεται, επίσης, στην πρώτη δεκάδα των εξαγωγικών προορισμών στη συγκεκριμένη περιοχή. Επομένως και στις τρεις αυτές χώρες εντοπίζονται σημαντικές δυνατότητες για την περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Από την πλευρά μας, ως ΕΒΕΑ, συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τις εξαγωγικές προσπάθειες των μελών μας – πάντα σε σύμπραξη και συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τους επίσημους φορείς εξωστρέφειας της χώρας.
Συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως «αγωγός» έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, για τις διεθνείς αγορές. Διευρύνουμε συνεχώς τις δράσεις δικτύωσης, με στόχο να φέρουμε τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις πιο κοντά σε δυνητικούς συνεργάτες.
Εστιάζουμε στη διοργάνωση αποτελεσματικών επιχειρηματικών αποστολών, όπως αυτή που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα με εξαιρετική επιτυχία στη Ρουμανία. Η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στα επόμενα χρόνια».
Η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, κα Βίκυ Λοΐζου, αναφέρθηκε στη σταθερή και εποικοδομητική συνεργασία του ΥΠΕΞ με το ΕΒΕΑ, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό θεσμικό φορέα της ελληνικής εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Αναφερόμενη στην Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι οι χώρες αυτές αποτελούσαν ανέκαθεν παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Συγκεκριμένα στις υφιστάμενες
εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών χωρών, έρχονται να προστεθούν οι δράσεις του Εθνικού Στρατηγικού, Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2023, με 26 δράσεις εξωστρέφειας για την Τουρκία, 23 για το Ισραήλ και 21 για την Αίγυπτο.
Τέλος, η κα Λοΐζου αναγνώρισε ότι η εξωστρέφεια απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων, με το Υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις με στοχευμένες δράσεις ανά τον κόσμο.
Η ενημέρωση για την αγορά της Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Σύμβουλο ΟΕΥ Β΄, Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ Καϊρου κ. Περικλή Δαβανέλο. Η ενημέρωση για την αγορά της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε από τον Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄, Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ Κωνσταντινούπολης κ. Απόστολο Ντιγκμπασάνη.
Η ενημέρωση για την αγορά του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε από τον Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄, Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ Τελ Αβίβ κ. Νικόλαο Χριστοδουλίδη.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση, ενώ μετά το πέρας της συζήτησης ακολούθησε δικτύωση (networking) των στελεχών των Γραφείων ΟΕΥ με τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες.
Υπεύθυνος για τον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΑ κ. Νίκος Βασιλείου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Δημήτριος Δημητρίου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ Ευάγγελος Παπαευαγγέλου και Ανδρέας Μπεκυράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr