Απολογισμός Πεπραγμένων και δράσεων
Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τα μέλη του ΣΕΒ εκλήθησαν, μεταξύ των άλλων, να εγκρίνουν, τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2022, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2022), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2023-2024. Κατά την καθιερωμένη ομιλία του προς τα μέλη του ΣΕΒ, ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανέδειξε τις προκλήσεις και προοπτικές των επιχειρήσεων για την επόμενη περίοδο. Τον αναλυτικό απολογισμό των Δράσεων του ΣΕΒ, με έμφαση στην ενδυνάμωση του αποτυπώματος του Συνδέσμου στα μέλη, στην κοινωνία και την οικονομία, έκαναν ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος O. Βιδάλης και ο Γενικός Διευθυντής Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης.
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: «Οι τομές που χρειαζόμαστε σήμερα για ισχυρότερη επιχειρηματικότητα αύριο»
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στα Μέλη τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά προόδου, είναι αδιαμφισβήτητα πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα σε σχέση με πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, παρά τις διαδοχικές, πολύπλευρες προκλήσεις ώστε να χτίσει μακρόπνοη θετική προοπτική. Σε αυτή την καμπή όμως, η συνέχιση της πορείας δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, γιατί όσο σαφής και να είναι η πρόοδος εξίσου σαφής και επιτακτική, είναι και η ανάγκη να επιταχύνουμε ώστε να συγκλίνουμε ταχύτερα με την υπόλοιπη Ευρώπη και να αντιμετωπίσουμε τις τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.
Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε ακόμα πιο πυκνή και αποφασιστική δράση καθώς οι επόμενοι 12 με 18 μήνες αποτελούν ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για να βελτιώσουμε τις προοπτικές και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Για να το πετύχουμε, θα χρειαστεί η επιχειρηματικότητα, η κοινωνία, και η πολιτεία να συνεργαστούν για να επιλύσουν διαχρονικές παθογένειες μέσα από μικρές επαναστάσεις σε κρίσιμες πτυχές της δημόσιας διοίκησης: Από τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα από την ταχεία απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την καταλυτική κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων μεγαλύτερης κλίμακας με ειδικές διαδικασίες έγκρισης και με φορολογικά κίνητρα αντίστοιχα των ανταγωνιστών μας, μέχρι τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών κανόνων και την αντιμετώπιση του, μη ανταγωνιστικού, κόστους ενέργειας.
O κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ακόμη ότι «η βιομηχανία βρίσκεται στον πυρήνα της δουλειάς του οργανισμού, είναι αναπόσπαστο στοιχείο του DNA του ΣΕΒ και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξή της καθώς δημιουργεί αξία και θέσεις εργασίας, ενώ επενδύει, καινοτομεί και εξάγει περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας». Οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ αναγνωρίζουν τόσο την ανάγκη αυτοβελτίωσής τους όσο και την ανάγκη να μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος της λύσης και οι προτάσεις που καταθέτει ο ΣΕΒ αποσκοπούν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην ενίσχυση της δυνατότητάς της να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία.
Ευθύμιος Ο. Βιδάλης: «Η ελληνική βιομηχανία πλέον εισέρχεται σε μία νέα εποχή, όπου δομικές αλλαγές μετασχηματίζουν τα διεθνή παραγωγικά οικοσυστήματα και νέες επιτακτικές προκλήσεις αναζητούν πειστικές και συγκροτημένες απαντήσεις»
Ο κ. Βιδάλης σημείωσε τη σημαντική συμβολή του συνδέσμου για την αναβάθμιση της βιομηχανίας τις βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο που πέτυχε, και το θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα των δράσεων του Συνδέσμου. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για το σημαντικά βελτιωμένο πλαίσιο για τα επιχειρηματικά πάρκα, τη βελτίωση της αδειοδότησης και απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αλλά και λύσεις για ζητήματα βιομηχανικών κτιρίων. Ως προς τη βιωσιμότητα, την ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις παρεμβάσεις του ΣΕΒ για τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν στον Κλιματικό Νόμο για ομαλότερη εφαρμογή από τις επιχειρήσεις, την προάσπιση της ανταγωνιστικότητας από το υπερβολικό κόστος άνθρακα, τη διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου για συμβάσεις παροχής ενέργειας και τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης από την εφαρμογή της CSRD ήταν οι σημαντικότερες εξελίξεις, μαζί με τη διαμόρφωση τη διαμόρφωση ενός, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα οδικού χάρτη κυκλικής οικονομίας. Για τις επενδύσεις, θεσπίστηκε η πρόταση του ΣΕΒ για υπερ-απόσβεση 100% των δαπανών σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα, βελτιώθηκε το καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων με ευνοϊκότερα κριτήρια ενώ ανακοίνωσε και το ΣΕΒ InfoDesk, τη νέα υπηρεσία ενημέρωσης και πρακτικής υποστήριξης των μελών του ΣΕΒ ειδικά για θέματα που αφορούν στις επενδύσεις. Τέλος, ο κ. Βιδάλης αναφέρθηκε και στην πρόκληση του ESG που αποτελεί μια νέα προτεραιότητα του ΣΕΒ με στόχο να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις και να βοηθηθούν καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βασίζεται ολοένα και περισσότερο στο ESG reporting για τις χρηματοδοτικές του αποφάσεις.
Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης: «Στόχος του ΣΕΒ ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός με χειροπιαστά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία»
O Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ στη βιομηχανία, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τα εργασιακά, την καινοτομία, την ισότητα στην εργασία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το ρυθμιστικό περιβάλλον, την εξωστρέφεια και την περιφερειακή ανάπτυξη: Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όπως μετασχηματίζεται όλη η χώρα έτσι μετασχηματιζόμαστε και εμείς, με κριτήριο το αποτύπωμα των δράσεων μας να είναι ακόμα πιο χειροπιαστό και ξεκάθαρο στα μέλη μας στην κοινωνία και την οικονομία». Στην καινοτομία τόνισε ότι ο ΣΕΒ έχει γίνει ο πλέον ενεργός φορέας που ενισχύει την ικανότητα των επιχειρήσεων όλων των κλάδων και μεγεθών να καινοτομούν, αλλά και που διευκολύνει τις συνεργασίες μεγαλύτερων επιχειρήσεων με startups και ερευνητές. Η ενίσχυση του ανθρωπίνου κεφαλαίου με σύγχρονες Δεξιότητες συνεχίζει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του ΣΕΒ, και με συνεχείς δράσεις για τεχνικά, ψηφιακά και διοικητικά επαγγέλματα μέσω του ΙΒΕΠΕ, του προγράμματος Skills4Jobs, του ALBΑ, των συνεργασιών με Πανεπιστήμια και του Junior Achievement ο ΣΕΒ δημιουργεί εργαζόμενους με σύγχρονες δεξιότητες που απασχολούνται σε σύγχρονα επαγγέλματα. Στα εργασιακά ο ΣΕΒ παρεμβαίνει συνεχώς για την άρση αγκυλώσεων στο εργασιακό περιβάλλον και ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του για ρυθμίσεις σε κρίσιμα θέματα όπως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η διευθέτηση των υπερωριών, η κοινωνική ασφάλιση, η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, οι συμβάσεις εργασίας, οι υπηρεσιακές ωριμάνσεις, η δήλωση εργασίας, η διαμεσολάβηση, κτλ. Στην Ισότητα στην εργασία, επισήμανε ότι επιδίωξη των πρωτοβουλιών ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει ο ΣΕΒ είναι η αλλαγή νοοτροπίας για μια εργασία χωρίς διακρίσεις, με κατάλληλα στελέχη, με δίκαιες αμοιβές, με ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το Παρατηρητήριο του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό βοηθά τα μέλη στην επιλογή κατάλληλων επενδύσεων σε τεχνολογίες Industry 4.0 αλλά και χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να κερδίσουν πόντους ανταγωνιστικότητας. Στο επιχειρηματικό περιβάλλον, συμπληρωματικά με την απλοποίηση της αδειοδότησης, ο ΣΕΒ δίνει μεγάλη έμφαση στην πρακτική υποστήριξη των μελών στην εφαρμογή σύνθετων ρυθμίσεων όπως η ενημέρωση του καταναλωτή, η λειτουργία του ανταγωνισμού, οι φορολογικοί έλεγχοι. Στα ζητήματα εξωστρέφειας, ανέδειξε τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε μεγάλες ξένες αγορές που δημιουργεί το πρόγραμμα ExportReady.
Οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες του ΣΕΒ και το αποτύπωμά τους στην επιχειρηματικότητα, οικονομία και κοινωνία
Στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΕΒ, πραγματοποιήθηκε ο αναλυτικός απολογισμός των δράσεων του Συνδέσμου από τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Ευθύμιο Ο. Βιδάλη και τον Γενικό Διευθυντή Δρ. Γιώργο Ξηρογιάννη. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά «ο ΣΕΒ υλοποιεί πολλές και σημαντικές δράσεις. Με την πολύτιμη συνεισφορά των στελεχών και τη συνεχή αρωγή των μελών μας, εξελίσσουμε τη λειτουργία μας συνεχώς ώστε να μεγεθύνουμε με συστηματικό τρόπο το αποτύπωμα στα μέλη μας, στην οικονομία και την κοινωνία, συνεργαζόμενοι εποικοδομητικά με τη δημόσια διοίκηση σε πολλές από τις δράσεις μας».
Ο ΣΕΒ σήμερα: Οι σημαντικότερες επιχειρήσεις της χώρας είναι μέλη του ΣΕΒ. Επίσης, το 57% των μελών είναι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
Ο ΣΕΒ σήμερα εκπροσωπεί δυναμικές επιχειρήσεις διαφορετικών μεγεθών και κλάδων. Εκπροσωπεί τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της χώρας. Τα άμεσα μέλη του δημιουργούν πάνω από το 46% των φορολογικών εσόδων και πάνω από το 66% του ενεργητικού των επιχειρήσεων. Οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιστοιχούν περίπου στο 57% των μελών του, ενώ στα μέλη περιλαμβάνονται 95 δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκπροσωπεί δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από τη βιομηχανική παραγωγή, τις τεχνολογίες, τα logistics, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, το εμπόριο. Συνδυαστικά με τις κλαδικές, περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις, που είναι μέλη του, αγγίζει ένα εξαιρετικά μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων. Όλες οι επιχειρήσεις-μέλη αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία, με επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομία αλλά και θέσεις εργασίας.
Συνοπτικά: Το αποτύπωμα των πρωτοβουλιών την περίοδο 2022-2023
Βιομηχανία
Η βιομηχανία βρίσκεται στον πυρήνα της δουλειάς και είναι αναπόσπαστο στοιχείο του DNA του ΣΕΒ. Πρωταρχικός στόχος του είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ μέσα σε 10 χρόνια.
Στο δύσκολο έργο της αναθεώρησης και εφαρμογής του νέου νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα, της βελτίωσης των όρων λειτουργίας και των υποδομών των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, ο ΣΕΒ στήριξε επίμονα και με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις την αναζήτηση λειτουργικών λύσεων. Με συμβολή των προτάσεων και των παρεμβάσεων του ΣΕΒ, σήμερα υπάρχει ένα σημαντικά βελτιωμένο πλαίσιο για επιχειρηματικά πάρκα, λύσεις ζητημάτων βιομηχανικών κτιρίων, απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, βελτιώσεις στη δασική νομοθεσία για μεταποιητικές και συναφείς εγκαταστάσεις. Επίσης, το πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων περιέχει ευνοϊκότερα κριτήρια για τη βιομηχανία, διαμορφώθηκαν εμβληματικές δράσεις Ψηφιακού και Πράσινου Μετασχηματισμού στο ΕΣΠΑ, αλλά και ισχυρές βάσεις για νέα βιομηχανικά οικοσυστήματα.
Ενέργεια & αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής
Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε την σπουδαιότητα τριών πυλώνων βιώσιμης ενέργειας: πράσινη μετάβαση, ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικές τιμές. Με τη δράση του ΣΕΒ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και δίνεται επιπλέον χρόνος προετοιμασίας στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης.
Με συμβολή των προτάσεων και των παρεμβάσεων του ΣΕΒ, καταγράφονται βελτιώσεις στον κλιματικό νόμο για ομαλότερη εφαρμογή, προάσπιση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων από το υπερβολικό κόστος άνθρακα, διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου για σύναψη συμβάσεων παροχής ενέργειας, τροποποιήσεις στην CSRD με στόχο την μείωση της διοικητικής επιβάρυνσής της. Επίσης, με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο ΣΕΒ ανέδειξε τις προτεραιότητες της ενεργειακής μετάβασης με απλοποίηση διαδικασιών, εμβάθυνση της αγοράς ενέργειας, εξασφάλιση εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές τιμές, στήριξη των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι ικανοποιήθηκε, ήδη, το κοινό αίτημα του ΣΕΒ και βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας για εξαίρεση των διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα όρια εσόδων αγοράς αλλά και διευκόλυνση σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων μεταξύ ενεργοβόρων βιομηχανιών και σταθμών ΑΠΕ.
Δεξιότητες & εργασιακές σχέσεις
Η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ο ΣΕΒ εστίασε στο χάσμα δεξιοτήτων. Με πολλές δράσεις για τεχνικά, ψηφιακά και διοικητικά επαγγέλματα αλλά και παρεμβάσεις στο εργασιακό περιβάλλον, την κάρτα εργασίας, το μη μισθολογικό κόστος, κλπ.
Ο ΣΕΒ συνεχίζει με επιμονή την προσπάθεια για την άρση αγκυλώσεων στο εργασιακό περιβάλλον και ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του για ρυθμίσεις σε κρίσιμα θέματα όπως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η διευθέτηση των υπερωριών, η κοινωνική ασφάλιση, η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, οι συμβάσεις εργασίας, οι υπηρεσιακές ωριμάνσεις, η δήλωση εργασίας, η διαμεσολάβηση, κτλ. Επίσης συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για τις δεξιότητες ο ΣΕΒ ξεκίνησε από την αναβάθμιση των τεχνικών δεξιοτήτων μέσα από τα προγράμματα του ΙΒΕΠΕ και το Skills4Jobs, συνεχίζει με ανώτερες διοικητικές γνώσεις σε συνεργασία με το ALBΑ, περιλαμβάνει συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αλλά και προγράμματα εξειδικευμένης κατάρτισης σε ψηφιακό μετασχηματισμό, εξαγωγές, κ.τλ. Στα σχολεία, το Junior Achievement από την ίδρυσή του το 2005, συνεχίζει να εισάγει βασικές αρχές επιχειρηματικότητας στα παιδιά, έχοντας αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις επιχειρηματικότητας σε πάνω από 6.000 Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια. Τον τελευταίο χρόνο, ο ΣΕΒ έχει υπογράψει 9 μνημόνια συνεργασίας με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα για τη διασύνδεσή τους με την επιχειρηματική κοινότητα, με κεντρική επιδίωξη την εξοικείωση των νέων επιστημόνων (φοιτητών, μεταπτυχιακών και αποφοίτων) με την επιχειρηματική σκέψη και δράση, τη δικτύωση και τη σύνδεση της παραγωγής γνώσης με τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, σκοπός των συνεργασιών είναι η αξιοποίηση της έρευνας και της τεχνολογίας που παράγεται, ώστε η ερευνητική γνώση να μετατρέπεται σε παραγωγικό αποτέλεσμα. Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την ενίσχυση των δεξιοτήτων είναι το πρόγραμμα Skills4Jobs, που ξεκινά από τη διάγνωση των αναγκών στελέχωσης στις επιχειρήσεις και στη συνέχεια, διαμορφώνει εξατομικευμένα προγράμματα τεχνικών και ήπιων δεξιοτήτων, παρέχει συμβουλευτική και mentoring στους υποψηφίους και καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε κενές θέσεις στις επιχειρήσεις. Ολοκληρώθηκαν δύο πιλοτικοί κύκλοι με 60 συμμετέχοντες. Ο επόμενος κύκλος αφορά 4.200 νέες και νέους, για ψηφιακά επαγγέλματα, επαγγέλματα ενέργειας και τεχνικά επαγγέλματα στην περιφέρεια.
Καινοτομία
Ο ΣΕΒ εργάζεται σε πολλαπλά μέτωπα για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα, έχοντας γίνει ο πλέον ενεργός φορέας. Το 2022 –2023 ο ΣΕΒ έδωσε έμφαση σε τρεις άξονες για την ανάπτυξη της καινοτομίας.
Ο πρώτος αφορούσε στην ενίσχυση της ικανότητας των επιχειρήσεων όλων των κλάδων και μεγεθών να καινοτομούν, μέσα από τη διευκόλυνση των συνεργασιών των μελών του ΣΕΒ με startups, spinoffs και ερευνητές. O Σύνδεσμος έχει, ήδη, βοηθήσει 15 νεοφυή και 25 μεγαλύτερα μέλη του να συζητήσουν συνεργασίες, μετρώντας ήδη 7 προχωρημένες συζητήσεις μέσα στους τελευταίους μήνες. Ο δεύτερος άξονας εστίασε στην προβολή των εφευρετικών Ελλήνων και στην αναζήτηση ταλέντων για θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, με αιχμή την πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΕΒ, την πλατφόρμα IG@Work. Μέχρι στιγμής, μέλη του ΣΕΒ έχουν ήδη διαθέσει 750 κενές θέσεις εργασίας στην πλατφόρμα IG@Work, ενώ πάνω από 500 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης έχουν στείλει βιογραφικό για να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα της καινοτομίας και της βιομηχανίας. Ο τρίτος άξονας αφορούσε στην ανάπτυξη και προβολή του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από το δίκτυο των Innovative Greeks, ο ΣΕΒ έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα Ελλήνων από τον χώρο της καινοτομίας. Ο ΣΕΒ βοήθησε τα νεοφυή μέλη του να εξελίξουν τις διοικητικές και επιχειρηματικές τους ικανότητες, ενώ με τα πλέον δημοφιλή επιχειρηματικά podcasts του κ. Μάρκου Βερέμη, Προέδρου της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, έχει υποδεχτεί 13 εφευρετικούς Έλληνες και ξένους που έχουν διαπρέψει διεθνώς.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει κανείς να μείνει πίσω. Ο ΣΕΒ εστίασε σε βιομηχανικές τεχνολογίες αιχμής για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν το μετασχηματισμό τους. Το Παρατηρητήριο του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό δείχνει τρόπους στις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, κερδίζοντας ανταγωνιστικότητα.
Τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΕΒ εργάστηκε συστηματικά στη διαμόρφωση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Την περίοδο 2022-23 εστίασε στην πρακτική υποστήριξη των μελών του Συνδέσμου όσον αφορά στην αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής. Μέσα από τις δράσεις του ανέδειξε τις επενδύσεις σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, κυβερνοασφάλειας και Internet of Things (IoT) στη βελτίωση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους και ενημέρωσε για τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών στην ενεργειακή εξοικονόμηση και αποδοτικότητα. Με σκοπό τα μέλη του να έχουν τη δυνατότητα δοκιμής τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης πριν προβούν σε επενδύσεις, ο ΣΕΒ συμπράττει με εταιρείες τεχνολογιών, funds και πανεπιστήμια στο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας Smart Attica Digital Hub, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη δράση του παρατηρητηρίου μετασχηματισμού, με την εξαγωγή ερευνών για τις προκλήσεις της οικονομίας στην 4η βιομηχανική εποχή. Διευρύνει το αποτύπωμά του σε μεγάλο αριθμό μελών που αξιοποιούν εξατομικευμένα τις υπηρεσίες εξειδίκευσης κάθε τεχνολογικής επένδυσης, ή επιλογής χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ισότητα στην εργασία
Εργασία χωρίς διακρίσεις. Αυτή είναι η επιδίωξη του ΣΕΒ. Έχουμε όμως αρκετό δρόμο, χρειαζόμαστε μια αλλαγή νοοτροπίας για αυτό ο ΣΕΒ εστιάζει στην ενημέρωση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.
Κεντρική επιδίωξη του ΣΕΒ είναι να στελεχώνονται οι επιχειρήσεις με τα κατάλληλα στελέχη, με έμφαση σε δίκαιες αμοιβές, σε ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις νέες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό έχει θέσει τα τελευταία χρόνια ως κεντρική του προτεραιότητα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για θέματα διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης στην εργασία, καθώς και την υποστήριξή τους στην υιοθέτηση μιας κουλτούρας που δημιουργεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΒ παρουσίασε τον Μάιο του 2022 τον «Οδηγό για τις επιχειρήσεις «Παρενόχληση και βία στην εργασία: Μέτρα και ρυθμίσεις του ν. 4808/21», αποσαφηνίζοντας πτυχές της νομοθεσίας και υποστηρίζοντας έμπρακτα τα μέλη του στην υιοθέτηση πολιτικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Παράλληλα, έχει ήδη υλοποιήσει μια μεγάλη πανελλαδική έρευνα σε επιχειρήσεις και ευρύ κοινό, αναφορικά με θέματα ισότητας στην εργασία, που αναδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Επιχειρηματικό περιβάλλον
Οι απλοί κανόνες με λιγότερη γραφειοκρατία επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Πέρα από θέματα όπως η αδειοδότηση και το χωροταξικό, ο ΣΕΒ δίνει μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη των μελών στην εφαρμογή σύνθετων ρυθμίσεων των ανταγωνισμού.
Ο ΣΕΒ συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση και διαβούλευση σύνθετων προτάσεων πολιτικής για την απλοποίηση της αδειοδότησης. Πέρα από τα θέματα βιομηχανίας, όπως η αδειοδότηση και το χωροταξικό, ο ΣΕΒ δίνει μεγάλη έμφαση στην πρακτική υποστήριξη των μελών του στην κατανόηση και εφαρμογή σύνθετων ρυθμίσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Τον Μάιο του 2022 ο ΣΕΒ παρουσίασε έναν Εικονογραφημένο Πρακτικό Οδηγό για τη σωστή επικοινωνία των ανακοινώσεων μείωσης τιμής, επεξηγώντας με πρακτικό τρόπο τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα μέλη του για την ανακοίνωση τιμών, εκπτώσεων ή προσφορών στους καταναλωτές. Παράλληλα, παρουσίασε τον τρόπο προετοιμασίας της εφαρμογής των κανόνων Whistleblowing μέσα από την ψηφιακή εκδήλωση «Νόμος 4990/2022 για το whistleblowing: η αξία των διαύλων αναφοράς για τις επιχειρήσεις και οι προκλήσεις συμμόρφωσης» και μέσα από τον οδηγό του ΣΕΒ με τίτλος «10+1 σημεία για τον νόμο 4990/2022 για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάζεις ενωσιακού δικαίου (whistleblowing)». Συνεχίζει επίσης τις δράσεις του σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, φορολογικής διοίκησης και λειτουργίας του ανταγωνισμού.
Εξωστρέφεια
Το πρόγραμμα ExportReady είναι η μακροβιότερη πρωτοβουλία του ΣΕΒ. Με έγκαιρη προετοιμασία, βοηθά στην ωρίμανση επικερδών συμφωνιών σε αγορές υψηλών προοπτικών
Ο ΣΕΒ, τη χρονιά που πέρασε, εστίασε σε μεγάλες ξένες αγορές με ισχυρές εμπορικές και επενδυτικές προοπτικές. Παράλληλα, συνέχισε την ενημέρωση για τις εξαγωγικές προοπτικές που διαμορφώνονται μετά την υγειονομική κρίση σε χώρες όπως Ιορδανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Χονγκ Κονγκ, Ινδία και βοήθησε 30 μέλη να επιλύσουν σημαντικά εξαγωγικά προβλήματα, πολλά από τα οποία εμπόδιζαν τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κλειστές ξένες αγορές. Ειδικά για την αγορά της Σαουδικής Αραβίας, προετοίμασε διμερείς συναντήσεις που μέχρι σήμερα έχουν ωριμάσει πάνω από 20 σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες.
Εφοδιαστική αλυσίδα
Με στοχευμένες παρεμβάσεις, αλλά και μέσω της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, ο ΣΕΒ συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Με συμβολή των προτάσεων και των παρεμβάσεων του ΣΕΒ προωθείται η ψηφιοποίηση και η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων αλλά και η αναβάθμιση των μεταφορικών υποδομών. Το 2023 είδαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την άνοδο της Ελλάδας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Logistics, από τη 42η θέση το 2018, στη 19η θέση.
ESG
H διάσταση του ESG εξελίσσεται σε ολοένα και πιο κεντρική για τις στρατηγικές των επιχειρήσεων.
Ο ΣΕΒ δημιούργησε τη συντονιστική Επιτροπή ESG καθώς και εξειδικευμένη ομάδα εργασίας με συμμετοχή 27 σημαντικών επιχειρήσεων από επτά καίριους τομείς. Διευρύνουμε την έννοια του ESG, ώστε να γίνει κατανοητή και να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Βοηθούμε τις επιχειρήσεις στη μετάβασή τους προς το ESG καθώς αναμένεται να αξιοποιήσουν στις χρηματοδοτικές του αποφάσεις, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr