Με την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος της ΕΑΣΕ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της XEROX Hellas καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκόμενους, δίνοντας το στίγμα του Συνεδρίου. Τόνισε ότι «Oι σύγχρονες επιχειρήσεις χρειάζεται να έχουν
προσαρμοστικότητα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.
Οι ηγέτες χρειάζεται να αμφισβητούν πεποιθήσεις και στερεότυπα ώστε να μεταμορφώνονται».
Έπειτα, ο Alastair Levy, Σύμβουλος & thought-leader σε θέματα γεωπολιτικής και ρίσκου, Former Global Director, McKinsey & Company στην ομιλία του με τίτλο «Ηγετική Στρατηγική.
Μπροστά στις γεωπολιτικές αλλαγές» παρουσίασε το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιουνται οι σύγχρονες επιχειρήσεις και εστίασε στις πέντε διαστάσεις, στις οποίες οφείλουν να εργαστούν σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ηγετών του μέλλοντος υπογράμμισε «Οι ηγέτες θα χρειαστεί να διαθέτουν εμπειρία, ενσυναίσθηση και θάρρος για να καθοδηγούν θετικά τους ανθρώπους. Επίσης, να είναι ανοικτόμυαλοι, ώστε συνέχεια να μαθαίνουν».
Στη συνέχεια, στο πάνελ με τίτλο «Ρίσκο και ανθεκτικότητα στην εποχή της αβεβαιότητας», οι Πέτρος Τζαννετάκης, Αν. Δ/νων Σύμβουλος, Όμιλος Εταιρειών Motor Oil, Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Δανάη Μπεζαντάκου, CEO, Navigator Shipping Consultants & Concept Founder, YES Forum, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που κυριάρχησε τα προηγούμενα έτη, στις δεξιότητες που χρειάστηκε να αναπτύξουν αλλά και στη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου για τη συνέχεια κάθε Οργανισμού.
Ο κ. Τζαννετάκης, ανέφερε ότι «Για να είσαι πρωταγωνιστής την επόμενη μέρα πρέπει να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά και αξίες. Και να προσαρμόζεσαι εύκολα», ενώ ο κ. Μαύρος, αναφερόμενος στη σημασία των ανθρώπων ενός Οργανισμού, υπογράμμισε ότι «Στη ΔΕΗ θεωρούμε ότι η αρχή και το τέλος μιας επιχείρησης είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε ομάδες με το ίδιο αξιακό σύστημα και σκοπό».
Τέλος, η κ. Μπεζαντάκου, εστιάζοντας στην ελληνική ναυτιλία και τις προοπτικές της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η ελληνική ναυτιλία είναι Νο1 στον κόσμο. Έχουμε τους καλύτερους στο 90% του παγκοσμίου εμπορίου- γιατί να μη δούμε γιατί είμαστε Νο1 στον κόσμο και να μπορούμε να είμαστε και μια χώρα πρότυπο;» και συμπλήρωσε:
«Αυτή τη στιγμή είμαστε 200.000 οικογένειες που ασχολούμαστε στην ελληνική ναυτιλία-τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Έλληνες μπορούν να ασχοληθούν με τη ναυτιλία».
Ακολούθησε η ομιλία του Charles Spinosa «Τι κρατάς και τι πετάς; Ηγεσία, ευελιξία, αυτογνωσία», κατά την οποία ο διακεκριμένος σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας, με αφορμή τον «υπαρξιακό θάνατο», ανέδειξε τη σημασία της ύπαρξης ενός «σκοπού» για κάθε ηγέτη, δηλώνοντας ότι «Σε έναν κόσμο γεμάτο φόβο, εστίασε στο δικό σου αριστούργημα».
Στη συνέχεια οι Έλενα Καλλονά, Managing Director, JUNGHEINRICH Hellas LTD, Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO, Deloitte Greece και Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος & Εκτελεστικός Διευθυντής του Δ.Σ της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας,
συζήτησαν σχετικά με την «Ηγεσία χωρίς Αυτοματισμούς, Εμπειρίες Δημιουργικής Αλλαγής».
Η κ. Καλλονά αναφέρθηκε στον τρόπο που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην εργασία αλλά και στα σύγχρονα ζητούμενα των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «Δεν μπορείς να μιλάς για ηγεσία στον αυτόματο. Οφείλουμε να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους με τους δικούς τους όρους» και συνέχισε «πραγματικός ηγέτης είναι αυτός που θα αφήσει την παλιά του ταυτότητα και θα μπορεί να προσαρμόζεται.
Το θέμα είναι πόσο ικανοί είμαστε να κάνουμε αυτό το βήμα». Ο κ. Κουτσόπουλος υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική κίνηση που πραγματοποίησαν ως εταιρεία ήταν να δώσουν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και συμπλήρωσε ότι «Ο ηγέτης είναι τόσο φωτεινός όσο είναι και η ομάδα του».
Τέλος ο κ. Μπισάλας αναφερόμενος στην ανάπτυξη, της εταιρείας που ηγείται υπογράμμισε «Μάθαμε να έχουμε καλή επικοινωνία με τους ανθρώπους μας, να έχουμε ενσυναίσθηση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με όλους τους stakeholders και το πιο βασικό είναι ότι είχαμε
ξεκάθαρο σκοπό, να κάνουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους».
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Ακαδημαϊκού Δρ. Σταμάτιου Κριμιζή, Πρωτοπόρου ερευνητή & Διαστημικού Επιστήμονα. Εγκαινιάζοντας τη νέα ενότητα της κορυφαίας διοργάνωσης-«Το Βήμα του Ηγέτη», ο Δρ. Κριμιζής αναφέρθηκε στη διαρκή διαχείριση ρίσκου
που πραγματοποιεί ένας οργανισμός του μεγέθους και της επιχειρησιακής πολυπλοκότητας της NASΑ και εστίασε στη σημασία της ομαδικής δουλειάς, της αξιολόγησης αλλά και της αναγνώρισης των ανθρώπων σε κάθε Οργανισμό.
Αναφερόμενος στη NASA υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «Οι προϊστάμενοι ξέρουν το αντικείμενό τους, έχουν το σεβασμό και την εκτίμηση των υφισταμένων κι έχουν παρουσία στο χώρο εργασίας-μιλάνε με τους ανθρώπους».
Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου είχε βιωματικό χαρακτήρα και όπως κάθε χρόνο ήταν αφιερωμένη στον άνθρωπο. Η Φωτεινή Τσαλίκογλου, Συγγραφέας και Ψυχολόγος, αναφέρθηκε στις έννοιες της ευτυχίας και της δυστυχίας ενώ υπογράμμισε ότι « Η δυσκολία που έχουν οι ηγέτες είναι η σχέση τους με τη φθορά».
Η Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ηθοποιός, μίλησε για τον κόσμο των συναισθημάτων μέσα από την δική της εμπειρία στο θέατρο τονίζοντας οτι «Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε τα συναισθήματα είναι, να αφεθούμε σε αυτά!».
Στη συνέχεια, μέσα από μια συζήτηση εκ βαθέων με τον Γιάννη Μετζικώφ Παπαδάκη, Ζωγράφο, Σκηνογράφο & Ενδυματολόγο το κοινό μυήθηκε στη σημασία της αναζήτησης της ομορφιάς-της ομορφιάς που πηγάζει από τη δημιουργία, ενώ ο ομιλητής υπογράμμισε οτι «η
Τέχνη υπάρχει στη ζωή μας σαν φόδρα της πραγματικότητάς μας».
Ο Γιάννης Αναστασόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης, ΕΑΣΕ, δήλωσε «Για να αντιμετωπίσουν την παλίρροια των αλλαγών οι ηγέτες πρέπει να ακούν, με ανοιχτή την καρδιά και το μυαλό τους, όσους έχουν ριζικά διαφορετικές απόψεις από τους ίδιους. Αυτή είναι η πηγή αναγνώρισης των αλλαγών και της καινοτομίας».
Συνόψισε τέλος όσα συζητήθηκαν στο 34ο Συνέδριο Ηγεσίας και ευχαρίστησε θερμά όλους εκείνους που τίμησαν με την παρουσία τους τη διοργάνωση θεσμό αλλά και όλους εκείνους που εργάστηκαν για την επιτυχημένη υλοποίησή της.
Ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση, έδωσε ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη. Μέσα από αγαπημένες μελωδίες μάγεψαν το κοινό, κλείνοντας με ευχάριστα συναισθήματα και νότες αισιοδοξίας το 34ο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ.
Την εκδήλωση συντόνισε για ακόμη μια χρονιά με εξαιρετικό τρόπο ο Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΑΣΕ Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής στα Πανεπιστήμια Warwick & Κύπρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr