Σημειώνεται ότι το πρώτο ταξίδι-μελέτης έλαβε χώρα στο Αμβούργο και είχε θέμα «Περιφερειακές ανάγκες στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της δια βίου μάθησης».
Στο δεύτερο ταξίδι συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, εκπρόσωποι του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του ΠΕΠΑΛ Περάματος, του Δημόσιου ΙΕΚ Ορεστιάδας, του ΣΕΒ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και από γερμανικής πλευράς, εκπρόσωποι του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF), του Ινστιτούτου Έρευνας FIAP e.V., του Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR) και της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGΒ).
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Μύνστερ, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Μύνστερ (HBZ Münster) και στο διεταιρικό συνεργείο αυτοκινήτων του HBZ Münster. Επιπλέον, η αποστολή επισκέφτηκε εταιρείες, όπως η Beresa GmbH στο Μύνστερ και μία μικρή επιχείρηση, την Matschke, που ειδικεύεται στον κλάδο της υγιεινής, της θέρμανσης και του κλιματισμού, τα “πράσινα” εργαστήρια και το κέντρο επίδειξης του HBZ Münster. Στη Βόννη πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (BIBB), ενώ την τελευταία μέρα του ταξιδιού, η αποστολή επισκέφθηκε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εκπαίδευσης και Έρευνας (BMBF), με σκοπό να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή καλών πρακτικών των δυο εκπαιδευτικών συστημάτων, του ελληνικού και του γερμανικού.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του έργου “Future4VET”, το οποίο αποσκοπεί στην ελληνογερμανική συνεργασία για την υποστήριξη της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων σε περιφερειακό επίπεδο (ΣΣΠΑΕ) και την πιλοτική ανάπτυξη της "πράσινης" επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω ελληνικών εκπαιδευτικών φορέων, έχουν προγραμματιστεί συνολικά τρία ταξίδια-μελέτης στη Γερμανία. Σκοπός αυτών των ταξιδιών είναι ο αναπροσανατολισμός του ελληνικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με γνώμονα την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει το αντίστοιχο γερμανικό.
Στόχοι του “Future4VET” είναι:
- Η μεταφορά γνώσης στα περιφερειακά συμβούλια (ΣΣΠΑΕ) για την οικοδόμηση δεξιοτήτων σε επαγγελματικούς τομείς, που καλύπτουν νέες ανάγκες της αγοράς
- Η ανάπτυξη νέων–καινοτόμων προφίλ επαγγελμάτων
- Η διαμόρφωση σύγχρονων μοντέλων εκπαίδευσης, που θα υποστηρίξουν τις μεγα-τάσεις του πράσινου προσανατολισμού (greening) και της ψηφιοποίησης.
Το συγκεκριμένο έργο έχει διάρκεια 3 έτη και χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF) και από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Υποστηρίζεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας FIAP e.V. (Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμα Σχεδίαση Επαγγελμάτων και την Πρόληψη), το οποίο είναι επικεφαλής της σύμπραξης και τον φορέα “Arbeit und Leben Hamburg”, που συνεισφέρει επίσης με την τεχνογνωσία του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα https://griechenland.ahk.de/
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr