Σύμφωνα με το τελευταίο AHK World Business Outlook, που πραγματοποιήθηκε από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και συμμετείχαν επιχειρήσεις-μέλη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, οι 7 στις 10 επιχειρήσεις αναζήτησαν ή σχεδιάζουν να αναζητήσουν νέους ή πρόσθετους προμηθευτές, ώστε να αντιμετωπίσουν νέες αντιξοότητες σχετικά με τα κόστη παραγωγής, τη διακίνηση των εμπορευμάτων και τα ρίσκα των συναλλαγών.
Από το σύνολο των ερωτηθέντων προκύπτει επίσης ότι οι 7 στους 10 αναζητήσαν νέες συνεργασίες με προμηθευτές της εγχώριας αγοράς, με τους 8 στους 10 να έχουν ως κύριο στόχο τη διαχείριση των αυξημένων κοστολογίων.
Αναλυτικότερα, τα βασικότερα συμπεράσματα του νέου AHK World Business Outlook έχουν ως εξής:
- Το κόστος ενέργειας (66%), η ζήτηση (40,4%), η έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων (36,5%), οι τιμές των πρώτων υλών (36,2%) και το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής (28,8%), αποτελούν τους πέντε βασικότερους κινδύνους για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα (27,7%) να λογίζονται ως ο έκτος σε σειρά κίνδυνος για την αγορά.
- Προς αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν ανακύψει από την τρέχουσα κρίση, το 37,1% των επιχειρήσεων επέλεξε νέους ή πρόσθετους προμηθευτές, ενώ το 42,9% σχεδιάζει να πράξει ανάλογα. Επίσης, το 31,3% αύξησε τους αποθηκευτικούς του χώρους και το 15,6% σχεδιάζει να κινηθεί ανάλογα, ενώ το 36,8% μετακύλησε στο πελατειακό του κοινό τις πιέσεις του κόστους από πρωτογενή προϊόντα, ενέργεια, πρώτες ύλες και εργασία, με το 52,6% να σχεδιάζει ανάλογες κινήσεις.
- Το 71,4% των επιχειρήσεων αναζήτησε ή αναζητεί νέους προμηθευτές εντός της εγχώριας αγοράς, το 40,4% στράφηκε προς τη Γερμανία, το 36,5% γενικότερα προς την Ευρωζώνη, το 28,8% προς την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (χώρες εκτός ΕΕ) και το 14,3% προς άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ την Κίνα επέλεξε το 10,7% των επιχειρήσεων.
- Το 85,7% των επιχειρήσεων αναζητεί νέους ή πρόσθετους προμηθευτές, ώστε να βελτιώσει τα κόστη του, το 53,6% επιδιώκει τη διαφοροποίηση ή την ελαχιστοποίηση του κινδύνου από την αθέτηση πληρωμών, ενώ το 28,6% στοχεύει στην εξασφάλιση ευκολότερης πρόσβασης σε πρώτες ύλες, το 21,4% στη συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις βιωσιμότητας και το 14,3% στην αντιμετώπιση εμπορικών φραγμών, δασμών και κυρώσεων που ισχύουν σε άλλες χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr