Πιο αναλυτιικά, φαίνεται ότι ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων, δηλαδή το 40,9%, ανταποκρίθηκε και κατάφερε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες αστάθειας από το 2009 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, στην ιδέα μίας νέας κατάστασης κρίσης, το 36,5% των επιχειρήσεων δηλώνει «εξουθενωμένο» και δύσκολα θεωρεί ότι θα ανταποκριθεί σε κλίμα αναταραχών.
Από την άλλη, ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 13,2% σημειώνει ότι δεν επηρεάστηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια, και με σημείο αφετηρίας το 2009, με το 0,6% να δηλώνει ότι «καταφέραμε να επιβιώσουμε».
Η αύξηση του τζίρου
Φτάνοντας στο τελευταίο έτος και ερευνώντας πλέον το σημαντικό ζήτημα του τζίρου, παραπάνω από το 30% των επιχειρήσεων τονίζει ότι ο τζίρος δεν παρουσίασε κάποια μεταβολή, δηλαδή ούτε μειώθηκε ούτε αυξήθηκε, ενώ το 42,1% κάνει αναφορά για αύξησή του.
Ωστόσο, αν και το ποσοστό εκ των επιχειρήσεων που σημείωσε ότι ο τζίρος τους κατέγραψε πτωτική τροχιά ξεπερνάει ελάχιστα το 23%, εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας.
Εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο σε αυτή τη μεταβλητή, στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων φαίνεται ότι η μεταβολή του τζίρου κυμαίνεται σε ποσοστά έως 25%. Παράλληλα, μεταξύ των επιχειρήσεων που αύξησαν το τζίρο τους, το 3% εξ αυτών σημείωσαν αύξηση πάνω από 75%.
Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο
Φτάνοντας στη γενικότερη πορεία της οικονομίας και στις προβλέψεις των επιχειρήσεων ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής, παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό αισιοδοξία, αφού το 35,8% δηλώνει ότι «θα πορευτεί καλύτερα». Από την άλλη, οι απαντήσεις «θα μείνει στάσιμη» ή θα «πορευτεί χειρότερα» (για την ελληνική οικονομία) βρίσκονται στο 24,5% και 23,3% αντίστοιχα.
Ως προς τις προβλέψεις για τη δική τους ανάπτυξη τους επόμενους δώδεκα μήνες, οι μισές επιχειρήσεις, δηλαδή το 48,4% προχωρούν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις, αφού «βλέπουν» ότι θα πορευθούν καλύτερα.
Συνεχίζοντας, το 33,3% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι δε θα υπάρξει κάποια αισθητή διαφορά, ενώ μόλις το 11,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η πορεία τους θα είναι χειρότερη.
Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2-13 Μαρτίου 2023, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με την υποστήριξη Η/Υ, καθώς και με την συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, σε δείγμα 795 ατόμων, εκπροσώπων επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα δημογραφικά στοιχεία
Αναλύοντας τα δημογραφικά στοιχεία, και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανήκει στον επαγγελματικό κλάδο του εμπορίου (43,7%) και στη δεύτερη θέση βρίσκεται η βιομηχανία (13,9%).
Στον αντίποδα, και ενώ κάποιος θα περίμενε το ποσοστό αυτό να είναι μεγαλύτερο, μόνο το 2,5% των ερωτηθέντων βρίσκεται στον τομέα του τουρισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr