Η κατάργηση του ανώτατου ορίου των πιστώσεων αποφασίστηκε έπειτα και από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι αποτέλεσμα της Βασιλεία ΙΙ και της MiFID.
Με άλλα λόγια πλέον οι επενδυτές θα μπορούν να δανειστούν κεφάλαια και άνω του 1 εκατ. ευρώ. Μέχρι πρότινος υπήρχε πλαφόν στο ύψος του margin. Για παράδειγμα κωδικός πελάτη με 3 εκατ. ευρώ, μπορούσε να δανειστεί μέχρι 1 εκατ., ενώ και πελάτης με 8 εκατ. μπορούσε να δανειστεί μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
Διατηρείται όμως το margin call. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος οι κανόνες που ορίζουν την ελάχιστη σχέση μεταξύ του υπολοίπου της πίστωσης και της τρέχουσας αξίας του ενεχύρου (αρχικό και διατηρητέο περιθώριο, σήμερα ίσα προς 40% και 30%, αντίστοιχα) διατηρούνται σε ισχύ.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνα αγοράς και να πάνε στις ΑΧΕ και να διαπραγματευτούν.
Μία διαπραγμάτευση που θα αφορά αρκετά θέματα. Καταρχήν την προμήθεια που πληρώνουν για τις συναλλαγές τους.
Δεύτερον, το ύψος του margin. Πόσα δηλαδή χρήματα δίνει για ένα για Χ χαρτοφυλάκιο. ’λλο «αέρα» θα δίνει η μία ΑΧΕ και άλλο μία άλλη.
Τρίτον, το επιτόκιο. Με τι επιτόκιο θα τοκίζονται τα χρήματα που σου δανείζει η χρηματιστηριακή; Και εδώ θα υπάρχουν διαφορές.
Τέταρτον, η σύνθεση του margin. Σήμερα ζητούν για παράδειγμα τριμέτοχο margin, ή διασπορά σε βαριά χαρτιά, ενώ κάποιες μετοχές δεν περιλαμβάνονται στο margin.
Τώρα και αυτά μπαίνουν σε διαπραγμάτευση. Δηλαδή μπορεί να έχεις μετοχές της Ω εταιρείας και να ζητάς margin για να αγοράσεις μετοχές της Β εταιρείας. ’λλη ΑΧΕ θα εγκρίνει το αίτημά σου και άλλη όχι.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η κίνηση της απελευθέρωσης του margin αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως ωφελημένες θα βγουν εκείνες οι χρηματιστηριακές, οι οποίες διαθέτουν οργανωμένα τμήματα διαχείρισης κινδύνου.
Γ.Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr