Η πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε. Αποστολίνα Τσαλταμπάση, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Bootcamp (μετά το δίωρο σεμινάριο για την "Εύρεση ερευνητικών πόρων» και Group Mentoring σε όλες τις συμμετέχουσες), επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως, «έχει αποδειχθεί δυστυχώς, ότι οι γυναίκες δυσανάλογα λαμβάνουν χρηματοδότηση σε σχέση με τους άνδρες ερευνητές. Μόλις ένας στους πέντε ερευνητές που λαμβάνουν πόρους είναι γυναίκα, ενώ το ερευνητικό επίπεδο είναι 50/50 προσεγγιστικά».
«Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η πρωτοβουλία μας», σημείωσε η ίδια και εξήγησε πως, «το εγχείρημα αυτό, αποσκοπεί στο να μπορέσουν περισσότερες γυναίκες που απασχολούνται στον ερευνητικό τομέα και ηγούνται ερευνητικών ομάδων, να αποκτήσουν πρόσβαση στον ερευνητικό πόρο ο οποίος προέρχεται από την Ε.Ε.».
Η κτηνίατρος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος κτηνιατρικής του ΑΠΘ Κατερίνη Δέμκα, επισήμανε ότι η συμμετοχή της, στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θα τη βοηθήσει στο mentoring, στην ανεύρεση οικονομικών πόρων και τη δικτύωση στον τομέα της.
«Εμείς στην ερευνητική μας ομάδα προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των ζώων και ταυτόχρονα να μειώσουμε και τα κόστη αναπαραγωγής. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που ο πρωτογενής τομέας «χωλαίνει» και έχουν αυξηθεί πολύ τα έξοδα των κτηνοτρόφων, με την αναπαραγωγή θα εξασφαλίσουμε τη γέννηση και την γαλακτοπαραγωγή των ζώων», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Δέμκα, σχετικά με το ερευνητικό της έργο.
Αναφερόμενη στην αυξημένη ανταπόκριση του κοινού, η κα Τσαλταμπάση, είπε ότι: «Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη συμμετοχή, και αυτή δείχνει τον απόηχο που έχει ο σύνδεσμος στον ελληνικό κοινό. Οι ερευνητικές ομάδες είναι από τη Ρόδο μέχρι τα Ιωάννινα και από τη Χίο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Δεν υπάρχουν στεγανά στον σύνδεσμο και οι γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να αιτηθούν τη συμμετοχή τους και να γίνει αποδεκτή». Η ίδια υπογράμμισε πως θα υπάρξει τρίτος κύκλος το καλοκαίρι.
Αύριο θα αναδειχθούν οι οκτώ νικήτριες ερευνητικές ομάδες από την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από αξιόλογους ακαδημαϊκούς εκπρόσωπους Πανεπιστημίων της χώρας μας. Οι τρεις πρώτες θα διεκδικήσουν δωρεάν υποστήριξη με συγγραφή ερευνητικών προτάσεων για το Horizon Europe ή το αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμμα, από εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων και πέντε, ένα πλήρες εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό πακέτο 5 ωρών από εξειδικευμένη Ομάδα Τεχνικών Συμβούλων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr