Η κα. Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ομιλία της, αναφέρθηκε στις αλλαγές και τις προκλήσεις που επιφέρει η διείσδυση της υψηλής τεχνολογίας στην αγορά εργασίας, κάνοντας λόγο για μια «κοσμοϊστορική μετάβαση», στην οποία εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν. Όπως σημείωσε η κυρία Εφραίμογλου, μελέτες δείχνουν ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει έως και το ένα τρίτο του εργατικού της δυναμικού της μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να καλύψουν τα κενά δεξιοτήτων που δημιουργούνται από τη γήρανση του πληθυσμού. Παράλληλα, στοιχεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν ότι, εξαιτίας του ψηφιακού αυτοματισμού, το 14% των εργαζομένων στην Ε.Ε. απασχολείται σήμερα σε θέσεις εργασίας που αναμένεται να εκλείψουν στο μέλλον, το 40% σε θέσεις εργασίας που θα μετασχηματισθούν σημαντικά και το 34% σε θέσεις εργασίας που θα υποστούν αλλαγές.
Ειδικά για τη χώρα μας, η ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες που προκύπτει είναι τεράστια. Μόλις το 1,8% των εργαζόμενων κατέχει εξειδικευμένες δεξιότητες IT, έναντι 3,9% που είναι ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται στην 27η θέση στην ΕΕ. «Στο ΕΒΕΑ», είπε η κυρία Εφραίμογλου, «το κορυφαίο επιμελητήριο της χώρας που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ, υλοποιούμε ή ετοιμάζουμε μία σειρά δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να εφοδιάσουμε τις επιχειρήσεις μας με όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα εργαλεία, ώστε να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Για να το κάνουν αυτό, χρειάζεται να επενδύσουν ξανά στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τις ίδιες και για τους ανθρώπους τους, για τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις μέλη μας δηλώνουν τις ανάγκες που έχουν σε ανθρώπινο δυναμικό και βέβαια το είδος των αναγκών αυτών. Παράλληλα, διενεργούμε έρευνα, μέσω της οποίας θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε εμείς τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά, πριν να είναι αργά. Είναι μία συνολική προσπάθεια η οποία θα μας βοηθήσει να έχουμε στη διάθεσή μας τη γεωγραφία της αγοράς σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις δεξιοτήτων».
Το ΕΒΕΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα γραφεία διασύνδεσης των πανεπιστημίων, για τη γεφύρωση του ακαδημαϊκού κόσμου με τον κόσμο της αγοράς και την αντιστροφή του brain drain. Επίσης, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΥΠΑ για την υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, καθώς και για προγράμματα κατάρτισης ανέργων. Ακόμη, σχεδιάζεται εκδήλωση με όλους τους εμπλεκόμενους, με στόχο την ακόμη πιο ουσιαστική ανάδειξη του θέματος.
Σχετικά με τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μία επιχείρηση, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ εστίασε στην ανάγκη οι επιχειρήσεις «να εντοπίσουν έγκαιρα τις “αναδυόμενες” δεξιότητες, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι αυτοματισμοί αλλάζουν τα πάντα γύρω μας. Οι επιχειρήσεις καλούνται, επίσης, να εφαρμόσουν έγκαιρα τα κατάλληλα προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού, διότι σε πολλές περιπτώσεις θα είναι δύσκολο να βρουν ειδικευμένο εργατικό δυναμικό που είναι ικανό να συμβάλλει και να προσαρμοστεί στην τεχνολογική αλλαγή» είπε, κλείνοντας την ομιλία της, η κυρία Εφραίμογλου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr