Γιατί όμως η Mytilineos θα είναι πια εταιρεία Energy & Metals; Ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε τους τρεις λόγους για τους οποίους γίνεται -με τη συγκεκριμένη προσθήκη- η δυναμική μετάβαση στη νέα εποχή. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
1) είναι ένας συνδυασμός απόλυτα κατανοητός στους διεθνείς επενδυτές
2) μεταλλουργία χωρίς ενέργεια δε νοείται
3) άφθονη ενέργεια από το breed (σ.σ. αναπαραγωγή ενέργειας - ΑΠΕ) δεν υπάρχει
Προκειμένου να αναδείξει το δεύτερο από τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και να δώσει έμφαση στο… αλληλένδετο μεταξύ ενέργειας και μεταλλουργίας, ο κ. Μυτιληναίος έφερε το εξής παράδειγμα: «Αν η Αλουμίνιον της Ελλάδας σήμερα σε αυτή την καταστροφή των μεταλλουργιών σε όλη την Ευρώπη στέκεται εκεί που στέκεται, είναι διότι έχει από πίσω της την ενέργεια. Αν δεν υπήρχε η ενέργεια, θα είχε τελειώσει το Αλουμίνιον της Ελλάδας».
Υπενθυμίζεται ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος εξαγοράστηκε από τον όμιλο Mytilineos το 2005, με τον κ. Μυτιληναίο να κάνει μία σχετική αναδρομή στο παρελθόν για την εν λόγω περίπτωση. «Με επιμονή πολλοί προσπαθούσαν να με πείσουν ότι η εξαγορά του Αλουμινίου της Ελλάδος δεν ήταν καλή ιδέα», ανέφερε ο CEO της Mytilineos Energy & Metals και πρόσθεσε: «Το εργοστάσιο που τότε εκτιμούσαν ότι δεν είχε μέλλον, είναι πια ένα από τα ελάχιστα smelters που έχουν μείνει σε πλήρη λειτουργία στην Ευρώπη το 2022, μέσα στην ενεργειακή κρίση που έχει σαρώσει τη βιομηχανία στην ήπειρό μας και μια από τις υγιέστερα αναπτυσσόμενες βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το Αλουμίνιο μας βοήθησε να μπούμε πιο δυναμικά και στην παραγωγή ενέργειας και έτσι το 2008 μπήκε σε δοκιμαστική φάση λειτουργίας η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Από τότε, έχουμε δημιουργήσει το μεγαλύτερο συγκρότημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, καθώς ξεπερνούν τα 2GW σε λειτουργία οι θερμικοί σταθμοί μας και με την προσθήκη της νέας μονάδας των 826 MW τις προσεχείς εβδομάδες».
Το investment grade και ο Watsa
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μυτιληναίος έκανε ειδική μνεία στις εξαιρετικές επιδόσεις της εταιρείας, οι οποίες προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα στο πρόσφατο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο να δεχθεί πολλά συγχαρητήρια. Θετική εικόνα, όπως είπε, άφησαν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε συνάρτηση με το τόσο μεγάλο επενδυτικό πλάνο και ταυτόχρονα ένα net debt to EBITDA (σ.σ. ο λόγος χρέους επί κερδών) σε αξιοσημείωτα χαμηλά επίπεδα. Ο συγκεκριμένος δείκτης προβλέπεται να φτάσει στο 1.2x στο τέλος του 2022, αριθμός που υπό κανονικές συνθήκες συνδέεται με την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
«Αυτό οφείλεται στις πολύ δυνατές ταμειακές ροές της εταιρείας, που σε μεγάλο βαθμό αυτό-χρηματοδοτούν την ανάπτυξή μας», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Παράλληλα, ανέφερε πως αν κάποιος είχε τοποθετηθεί με 100 χιλιάδες ευρώ στη Mytilineos το 1995, όταν έγινε η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και υποθέτοντας ότι δεν συμμετείχε σε κάποια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), σήμερα θα είχε συνολική θέση αξίας πάνω από 7 εκατ. ευρώ με απόδοση πάνω από 7.000%, συνυπολογίζοντας και τα μερίσματα που έχουν διανεμηθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για την εμπιστοσύνη που δείχνει η Fairfax του Ινδο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Prem Watsa σε αυτές τις επιδόσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη Mytilineos Energy & Metals, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της όλα αυτά τα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η Fairfax συμφώνησε να αυξήσει τη θέση της στην εταιρεία κατά 50 εκατ. ευρώ, με option για επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, με τον κ. Μυτιληναίο να εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι θα εξασκήσει το εν λόγω option. Παράλληλα, γνωστοποίησε την πρόθεση του κ. Watsa να έρθει στην Ελλάδα τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Το διπλό spin off
Αναλύοντας το επόμενο κεφάλαιο της Mytilineos Energy & Metals, ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε τις δύο νέες θυγατρικές του ομίλου στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του. Οι δύο spin off εταιρείες αφορούν τους κλάδους των γενικών κατασκευών και των ΣΔΙΤ/παραχωρήσεων και πρόκειται για τις «ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ» και «Μ Παραχωρήσεων», αντίστοιχα.
Η αρχική ρευστότητα για τις δύο νέες εταιρείες θα είναι γενναία και συγκεκριμένα θα «αγγίζει» το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ σε κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές πάσης φύσεως. Πρόεδρος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ ορίστηκε ο Ευάγγελος Χρυσάφης και CEO ο Ντίνος Μπενρουμπή, ενώ αντίστοιχα πρόεδρος της Μ Παραχωρήσεων θα είναι ο Έλενος Καραΐνδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Παναγιώτης Γαρδελίνος.
Για τη Mytilineos Energy & Metals στόχος αυτού του μετασχηματισμού είναι:
(α) να δώσει το απαραίτητο management focus στις εν λόγω δραστηριότητες
(β) να βελτιστοποιήσει τη λειτουργική τους αποτελεσματικότητα ως ξεχωριστές πλέον εταιρικές οντότητες
(γ) να ενισχύσουμε τη διαφάνεια στην αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών
Εξηγώντας του λόγους για τους οποίους «απογαλακτίζονται» οι κατασκευές και οι παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ, ο κ. Μυτιληναίος εκτιμά ότι αυτό γίνεται επειδή η Ελλάδα έχει σοβαρές ανάγκες υλοποίησης επενδύσεων σε όλο το φάσμα των υποδομών της, νέων αλλά και ανανέωσης/συντήρησης υφιστάμενων. «Αναδύονται projects περισσότερων από 20 δισ. στο άμεσο μέλλον, τα οποία δύναται να δημοπρατηθούν είτε ως δημόσια έργα, χρηματοδοτούμενα μέσω του δημοσίου προγράμματος επενδύσεων ή/και του RRF, είτε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και μακροχρόνιων παραχωρήσεων», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, υπάρχει τεράστιο πεδίο σε περιβαλλοντικά έργα και άλλα έργα διαχείρισης πόρων, που στοχεύουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Ένας κλάδος ενέργειας με πέντε διευθύνσεις
Με έμφαση στο simplicity (απλοϊκότητα) και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε και το νέο του πλάνο για τον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος είναι για τον ίδιο «το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού μας». Μέχρι πρότινος, η εταιρεία δραστηριοποιούνταν σε όλο το φάσμα της ενέργειας, από την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία θερμικών μονάδων και έργων ΑΠΕ, την προμήθεια λιανικής σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, το σχεδιασμό και κατασκευή έργων ηλεκτρικών υποδομών, κλπ. Τα ανωτέρω γίνονταν μέσω τριών ξεχωριστών business units (P&G, RSD και SES) με πολλές επικαλυπτόμενες δραστηριότητες που πολλές φορές, όπως επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος, «μπέρδευαν τόσο τα μέρη με τα οποία καλούμασταν να συναλλαχθούμε όσο και την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, μη επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση του επιχειρησιακού αποτελέσματος, τη σωστή αποκρυστάλλωση της πραγματικής αξίας». Ενδεικτικά, ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή το γεγονός ότι μέχρι χθες τα αιολικά πάρκα εντάσσονταν σε διαφορετικό κλάδο (RSD) σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά (P&G).
Για το σκοπό αυτό, η Mytilineos Energy & Metals ενοποιεί τα τρία προηγούμενα business units κάτω από ένα ενιαίο κλάδο ενέργειας με τις ακόλουθες πέντε διευθύνσεις:
- Μ Ανανεώσιμες κάτω από την οποία ενσωματώνεται το σύνολο του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών) και αποθήκευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, που όπως ανάφερα είναι της τάξεως των 8,5 GW, καθώς και η δραστηριότητα κατασκευής έργων ΑΠΕ για τρίτους.
- M Energy Generation & Management που αναλαμβάνει (A) τη διαχείριση και λειτουργία των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2GW, (B) το market bidding & non-physical power trading, (Γ) τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από δικά μας generation assets (θερμικά και ΑΠΕ) καθώς και 3rd parties PPAs, (Δ) τη διαχείριση ΦΟΣΕ και (Ε) δημιουργία πράσινων VBL προϊόντων. Όλα αυτά μαζί συναποτελούν αυτό που λέμε στη γλώσσα της ενέργειας, «Energy Management».
- M Energy Customer Solutions που ενσωματώνει τη δραστηριοποίηση στη λιανική B2C και B2small businesses (μικροί εταιρικοί πελάτες και επαγγελματίες), σε προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και παροχή νέων προϊόντων & υπηρεσιών λιανικής (ενεργειακή απόδοση, έξυπνες πόλεις, διαχείριση εγκαταστάσεων, υπηρεσίες Internet of Things /digital, κ.α.)
- M Integrated Supply & Trading που αφορά (α) την προμήθεια και διαχείριση φυσικού αερίου καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων και (β) το customer facing και την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, και
- M Power Projects στην οποία ενσωματώνονται τα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα energy transition (π.χ δίκτυα διανομής, υδρογόνο κλπ), έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, smart cities & IoT platforms.
Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία:
- απλοποιεί τη δομή, ξεκαθαρίζει το ποιος κάνει τι δημιουργώντας κεντρικά σημεία αναφοράς και τεχνογνωσίας για κάθε μία από τις επιμέρους δραστηριότητες
- ενοποιεί το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ αξιοποιώντας παράλληλα τη συνολική εμπειρία της σε διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ στις χώρες όπου δεν αξιοποιείται σήμερα (π.χ. αιολικά στο εξωτερικό).
- επεκτείνει το γεωγραφικό reach της δραστηριότητάς της σε χώρες εκτός Ελλάδος που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ή/και έχουν αγορά η οποία συνδέεται με την ελληνική, διεθνοποιεί τη θέση της ως ολοκληρωμένος πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας σε πελάτες Β2Β, αξιοποιώντας το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ με ταυτόχρονη σύνδεση με base load capacity
- ξεκαθαρίζει και ενισχύει τη συνολική της προσέγγιση σε όλη τη γκάμα πελατών με στόχο την καλύτερη εμπειρία του πελάτη αναφορικά με προϊόντα και υπηρεσίες της (customer centricity).
- αξιοποιεί τις δυνατότητες και εφαρμογές της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης ώστε να δημιουργήσει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία και διαχείριση (energy management) των ενεργειακών της assets διεθνώς.
- αξιοποιεί τη σημαντική ανάγκη για νέες μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και για ισχυρή ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρισμού και αερίου, που θα υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr