Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σήμερα, όλα δείχνουν πως η υπεραπόδοση των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων ήλθε στο τέλος της, καθώς τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Η υψηλή κεφαλαιοποίηση θα... αντεπιτεθεί! Kαι συγκεκριμένα τα mega caps δηλαδή οι μετοχές με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.Οι αποτιμήσεις των μετοχών των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων δεν είναι υπερβολικές παρά τις υπεραποδόσεις που έχουν σημειώσει, όμως η τάση της ρευστότητας δεν φαίνεται πλέον να συνεχίσιε να τις ευνοεί. Η ωρίμανση της bull market «θέλει» τοποθετήσεις σε «μεγάλες» εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς. Αυτές οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις διεθνείς αγορές και ειδικά στις αναδυόμενες, ενώ οι μικρότερες εταιρείες τείνουν να επικεντρώντονται στην εγχώρια αγορά. Με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη να βρίσκεται πλέον σε μεγαλύτερη πίεση από αυτήν των αναδυόμενων αγορών, δείχνει ότι οι κίνδυνοι θα είναι μεγαλύτεροι για τις εταιρείες της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ακόμα, οι εταιρείες που ανήκουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έχουν σε γενικές γραμμές ισχυρότερους ισολογισμούς Αυτό σημαίνει ότι (εκτός από τις τράπεζες) αυτές οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερο δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση παρατεταμένης κρίσης στην πιστωτική αγορά ή υψηλότερων επιτοκίων. Και στην περίπτωση ενός καλύτερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αυτές οι εταιρείες έχουν περισσότερες ικανότητες να επενδύσουν σε «ευκαιρίες ανάπτυξης» ή να προχωρήσουν σε εξαγορές και προγράμματα επιστροφής κεφαλαίου. Ετσι η προτίμηση των επενδυτών θα πρέπει να στραφεί σε εκείνες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εκτός από ισχυρούς ισολογισμούς έχουν και σημαντική παρουσία στις αναδυόμενες αγορές, δυναμική ανάπτυξη μερισμάτων, ελκυστικές αποτιμήσεις και καλές προοπτικές ανάπτυξης.
Απομετοχοποίηση
Εάν το ράλι των μετοχών σταματήσει, οι αγορές θα πρέπει να αρχίσουν να «ψάχνουν» για άλλες πηγές ενίσχυσης της ζήτησής τους. Τα ελεγχόμενα από τις κυβερνήσεις επενδυτικά κεφάλαια (sovereign wealth funds) θα παίξουν σημαναντικό ρόλο. Τα κεφάλαια αυτά έχουν ήδη δείξει σημάδια «όρεξης» για μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Επίσης τα πρόσφατα γεγονότα στην πιστωτική αγορά έχουν κάνει πιο δύσκολη πλέον την συμμετοχή των private equities στα χρημαστιστήρια και τα υψηλά μοχλευμένα buy outs μοιάζουν σήμερα μια μακρινή ανάμνηση για τις αγορές. Εν μέσω όλων αυτών, το φαινόμενο της απομετοχοποίησης (συρρίκνωσης των χρηματιστηριακών μετοχικών κεφαλαίων ή de-equitisation όπως την αποκαλούν οι επαγγελματίες) διατηρεί τον σημαντικό του ρόλο στις αγορές.
Σήμερα είναι λογικό για τις εταιρείες να χρησιμοποιούν δανειακά κεφάλαια αντί για μετοχές για να χρηματοδοτήσουν τις κινήσεις τους (έτσι τουλάχιστον δείχνει η σχέση μεταξύ των αποδόσεων των investment-grade ομολόγων και των κερδών ανά μετοχή), δεδομένου του ότι δεν θα υπάρξει κάποια κατάρρευση στην οικονομία, την κερδοφορία ή την πιστωτική αγορά. Η απομετοχοποίηση είναι πολύ πιο «λογικό» να συμβαίνει στις φθηνότερες ευρωπαϊκές εταιρείες με τους ισχυρότερους ισολογισμούς. Αυτές οι εταιρείες ανήκουν στην κατηγορία της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ετσι αναμένεται να δούμε σύντομα υψηλούς ρυθμούς επαναγοράς μετοχών και ανάκαμψη του κύκλου των εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς οι χρηματοοικονομικές αγορές θα ομαλοποιηθούν. Πάντως, αν και η απομετοχοποίηση θεωρητικά στηρίζει κυρίως τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανάκαμψη της δραστηριότητας των εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να προσφέρει στήριξη και σε κάποιες εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησ