Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Επιτροπή, το χάσμα μεταξύ των καλύτερων (Δανία 37,2%) και των χειρότερων ευρυζωνικών επιδόσεων (Βουλγαρία 5,7%) διευρύνθηκε ελαφρά και υπερβαίνει πλέον τις 30 ποσοστιαίες μονάδες. Κύριοι λόγοι είναι η έλλειψη σημαντικών εναλλακτικών υποδομών σε ορισμένα κράτη μέλη ή η ανάγκη συνεπέστερης και ταχύτερης εφαρμογής υφιστάμενων επανορθωτικών μέτρων.
Η ευρυζωνική ανάπτυξη συνεχίστηκε κατά το τελευταίο έτος σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς επιχειρήσεις και πολίτες εξακολουθούν να επωφελούνται από την ψηφιακή επανάσταση. Ο μέσος βαθμός διείσδυσης (αριθμός συνδρομητών στο σύνολο του πληθυσμού) αυξήθηκε από 14,9% σε 18,2%, παρά τους σχετικά συγκρατημένους ρυθμούς διείσδυσης σε ορισμένα κράτη μέλη. Στις χώρες που παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις - Δανία (37,2%) και Κάτω Χώρες (33,1%) - περίπου ένα τρίτο του πληθυσμού, ή και περισσότερο, διαθέτει διζωνική σύνδεση, ενώ σημαντικό ποσοστό χρησιμοποιεί άλλη υποδομή, εκτός αυτής που προσφέρουν οι κατεστημένοι φορείς.
Την 1η Ιουλίου του 2007 υπήρχαν περισσότερες από 90 εκατ. σταθερές ευρυζωνικές γραμμές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, από τις οποίες περίπου 20 εκατ. γραμμές, εξαιρουμένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, είχαν προστεθεί μετά τον Ιούλιο του 2006, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 28,7%. Αναλογικά, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη Δανία (7,5 γραμμές ανά 100 κατοίκους), το Λουξεμβούργο (7,7 ανά 100) και την Ιρλανδία (6,7 ανά 100).
Οι ψηφιακές συνδρομητικές γραμμές (DSL) παραμένουν η κυρία ευρυζωνική τεχνολογία στην ΕΕ, με περίπου 72,5 εκατ. συνδέσεις. Ωστόσο, η ανάπτυξη των DSL επιβραδύνθηκε κατά 6,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2006, ενώ μεγαλύτερη χρήση παρουσιάζουν εναλλακτικές τεχνολογίες όπως η καλωδιακή, η οπτική ίνα έως την κατοικία, ο ασύρματος τοπικός βρόχος, με περίπου 17,7 εκατ. γραμμές συνολικά.
Έντονος ανταγωνισμός παρατηρήθηκε στις συνδρομές DSL, όπως προκύπτει από τη μεγάλη ανάπτυξη προϊόντων αποδεσμοποιημένου τοπικού βρόχου: ποσοστό 55,4% των γραμμών DSL όλων των εναλλακτικών φορέων εκμετάλλευσης (17,6 εκατ. γραμμές) είναι είτε πλήρως είτε τμηματικά αποδεσμοποιημένες, σε σύγκριση με ποσοστό 45,9% τον Ιούλιο του 2006. Η μεταπώληση (8,2 εκατ. γραμμές) παραμένει σημαντικός τρόπος πρόσβασης χονδρικής, ιδίως στο ΗΒ (όπου η εθνική ρυθμιστική αρχή έχει επιβάλει λειτουργικό διαχωρισμό, εξασφαλίζοντας έτσι μεταπώληση υπό αμερόληπτους όρους) και στη Γερμανία (όπου οι μεταπωλητές συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους όρους που θέτει ο κατεστημένος φορέας).
Το μερίδιο της αγοράς των εναλλακτικών φορέων εκμετάλλευσης στην Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται και, τον Ιούλιο του παρόντος έτους, έφτασε σε ποσοστό 53,5%. Ωστόσο, το μερίδιο των νεοεισερχόμενων στην αγορά περιορίζεται σε 44,3% εάν αφαιρεθεί η απλή μεταπώληση γραμμών DSL των κατεστημένων φορέων. Εξάλλου, αυξάνονται επίσης οι επενδύσεις των εναλλακτικών φορέων εκμετάλλευσης στα δικά τους δίκτυα, σε σύγκριση με τις υπηρεσίες που βασίζονται στην υποδομή των κατεστημένων φορέων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr