Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο André Rogaczewski,για τα συστήματα αυτά, το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανασυγκρότησης προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες εκσυγχρονισμού. Πρόκειται για μια τεράστια απόφαση, καθώς δεν είναι δυνατό να υλοποιούν όλα ταυτόχρονα -ωστόσο, θα πρέπει να υλοποιηθούν. Και στην Υγεία, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες ψηφιοποίησης. Εκτός από την Τεχνολογία, χρειαζόμαστε νέους νόμους δεδομένων. Ίσως η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα όπου θα θεσπιστεί νομοθεσία για τα δεδομένα υγείας. Χρειαζόμαστε λύσεις όπως η ρομποτική και η τηλεϊατρική και είναι κάτι που μπορούμε να υλοποιήσουμε. Η τεχνολογία μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, εκτός από την Υγεία, και στην Παιδεία αλλά και την Πράσινη Μετάβαση.
Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του André Rogaczewski:
Σημείο καμπής η τρέχουσα συγκυρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Οι οικονομικές αβεβαιότητες, η συνεχιζόμενη διεθνής υγειονομική κρίση και η αστάθεια που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα συνιστούν μια πραγματική πρόκληση για τα κράτη και τους οργανισμούς στην Ευρώπη και μετασχηματίζουν τον τρόπο που οραματιζόμαστε και δρούμε μέσα στην κοινωνία. Σήμερα -περισσότερο από ποτέ- αναγνωρίζουμε την ανάγκη της ψηφιοποίησης ως απαραίτητο συστατικό της ασφαλούς και αποτελεσματικής λειτουργίας της κοινωνίας.
Netcompany & Intrasoft ενώσαμε τις δυνάμεις μας για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης στην Ευρώπη
Τον Οκτώβριο του 2021 υποδεχθήκαμε τη Netcompany-Intrasoft στην οικογένεια του Ομίλου Netcompany. Η συμπόρευση με τη Netcompany-Intrasoft συνιστά για εμάς το επιστέγασμα των κοινών προσπαθειών των δύο εταιρειών για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού τεχνολογικού γίγαντα αξιοποιώντας τις τρέχουσες ευκαιρίες, με κοινό όραμα την οικοδόμηση βιώσιμων κοινωνιών μέσω της ψηφιοποίησης.
Μια από τις μοναδικές ευκαιρίες που προσφέρει η τρέχουσα συγκυρία είναι η ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανασυγκρότησης. Μάλιστα η Ελλάδα, όχι απλώς εντάσσεται στο RRF, αλλά θα λάβει τη μεγαλύτερη στήριξη του ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 30 δισ. ευρώ -κονδύλια που αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ της χώρας. Στον κλάδο Πληροφορικής & Τεχνολογίας αναλογούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ - ποσό πρωτοφανές για τα δεδομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να αντλήσει χρηματοδότηση για το μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και τη μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία και για να θέσει τα ψηφιακά θεμέλια του μέλλοντος τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών της.
Το ψηφιακό ταξίδι της Δανίας
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, με επικεφαλής τη Δανία, διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου, διασφαλίζοντας ισχυρές και βιώσιμες κοινωνίες πρόνοιας. Από το 2016, η Δανία καταγράφει μια δυναμική ανοδική πορεία, υπερβαίνοντας σταθερά τον μέσο όρο της ΕΕ στην κατάταξη με βάση τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI).
Ποια είναι η συνταγή της «ψηφιακής επιτυχίας» της Δανίας;
Ορισμένοι από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία της είναι οι εξής:
- Πληροφορία: Βελτιστοποίηση πολλαπλών λειτουργιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω των βασικών προγραμμάτων κοινής χρήσης δεδομένων. Σωστά δομημένα και επικαιροποιημένα μητρώα για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και κτήρια/ακίνητα.
- Εκπαίδευση: Διευκόλυνση της επικοινωνίας των παιδικών σταθμών και των σχολείων με τις οικογένειες μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας (AULA)
- Υγεία: Δυνατότητα των πολιτών και των υγειονομικών να αναζητούν πληροφορίες και να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μιας ενιαίας ηλεκτρονικής πύλης για την Υγεία (sundhed.dk)
- Υγειονομική κρίση: Υποστήριξη της ασφαλούς επιστροφής της κοινωνίας στην κανονικότητα εν μέσω πανδημίας Covid-19 (πιστοποιητικό Corona, εφαρμογές «Track and trace» & My eHospital)
- Κοινωνική πρόνοια: Εκσυγχρονισμός και βελτιστοποίηση των κοινωνικών παροχών και πληρωμών (ATP, AES κ.λπ.)
- Φορολογία: Δημιουργία αποτελεσματικών, αξιόπιστων και ψηφιοποιημένων φορολογικών και τελωνιακών συστημάτων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr