Της Ερασμίας Αρβανιτά
Με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στη χώρα μας και τη Ρωσία να έχουν «παγώσει» και καθώς η Ουκρανία σφυροκοπείται, ο κλοιός στενεύει για το ελληνικό επιχειρείν.
Οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ οι επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην Ουκρανία λειτουργούν υπό καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας. Ωστόσο, διατηρούν την ψυχραιμία τους και μετά το πρώτο σοκ της εισβολής, αναζητούν λύσεις σε μία ακόμα κρίση.
Μαθημένες στα δύσκολα και έχοντας επιβιώσει από μεγάλες κρίσεις, οι διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με δραστηριότητα στη Ρωσία και την Ουκρανία δηλώνουν έτοιμες για ακόμα μία φορά να τα καταφέρουν. Ο όμιλος Σαράντη, η Coca-Cola HBC, η Frigoglass, καθώς και ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης έχουν την πιο έντονη παρουσία κοντά στις εμπόλεμες περιοχές και το Reporter.gr συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και ποιο είναι το πλάνο τους για το μέλλον.
Όμιλος Σαράντη
Στο «παιχνίδι» εισέρχεται και πάλι η Σαράντης, καθώς το εργοστάσιο της θυγατρικής της, Ergopack, στο Κανίβ της Ουκρανίας, άρχισε να λειτουργεί ξανά εδώ και μερικές εβδομάδες. Όπως επιβεβαίωσε η Σαράντης στο Reporter.gr, το εργοστάσιο της Ergopack επαναλειτουργεί κανονικά καθώς η δυτική περιοχή της Ουκρανίας, στην οποία και βρίσκεται, δεν αποτελεί στρατηγικό στόχο του πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Σαράντη διαθέτει θυγατρική και στη ρωσική αγορά, τη Hoztorg LLC, η οποία προσαρτήθηκε στον όμιλο ως συνδεδεμένη εταιρεία με την Ergopack όταν η τελευταία εξαγοράστηκε το 2018. Οι πωλήσεις της Ergopack LLC για το 2021 αντιπροσώπευαν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, ενώ οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 0,5%.
Coca Cola HBC
Όλες τις επιλογές δηλώνει ότι εξετάζει και η Coca-Cola HBC, συνεργαζόμενη στενά με την The Coca-Cola Company για την εφαρμογή της απόφασης να αναστείλει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στη Ρωσία, όπου και διαθέτει 10 εργοστάσια. Σε ανακοίνωσή της, η Coca-Cola HBC επιβεβαιώνει ότι από τις 8 Μαρτίου διέκοψε τις παραγγελίες συμπυκνωμένης πρώτης ύλης στη Ρωσία, καθώς και τις επενδύσεις στην αγορά. Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, η εταιρεία σημειώνει ότι διατηρεί μια πολύ μικρότερη παρουσία στη ρωσική αγορά, επικεντρωμένη σε τοπικά εμπορικά σήματα.
Εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οργανική αύξηση των εσόδων του ομίλου διαμορφώθηκε στο 25,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον Zoran Bogdanovic, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coca-Coca HBC να σχολιάζει ότι «παραμένουμε ευέλικτοι, καθώς πειθαρχημένα δίνουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις μας στις υπόλοιπες αγορές μας, ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν μια βιώσιμη ανάπτυξη παρά το ασταθές περιβάλλον».
Οι αποφάσεις της Coca-Coca HBC για το μέλλον της στη ρωσική αγορά αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, όπως και οι οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την όποια απόφαση στις επιδόσεις για το 2022.
Frigoglass
Η υφιστάμενη γεωπολιτική αναταραχή φαίνεται πως έχει «εγκλωβίσει» και τη Frigoglass. Ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας τον περασμένο Ιούνιο, το εργοστάσιο στη ρωσική αγορά αποτελεί πλέον τη βασική μονάδα παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων της Frigoglass στην Ανατολική Ευρώπη. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας και φυσικά οι επακόλουθες και συνεχώς εξελισσόμενες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, επηρέασαν σημαντικά την επίδοση του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Η επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων και των επιπτώσεων του πολέμου σημείωσαν ακυρώσεις παραγγελιών, ιδίως από πελάτες στις άμεσα επηρεαζόμενες χώρες. Η εισηγμένη σημειώνει ότι η ικανότητά της να εξυπηρετήσει τη ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη συνεχίζει να υπόκειται σε περιορισμούς λόγω των σημαντικών δυσχερειών στη μεταφορά τελικών και ημιέτοιμων προϊόντων από τη Ρωσία, καθώς και των δυσκολιών στην προμήθεια πρώτων υλών για το εργοστάσιό της στη Ρωσία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η εταιρεία επισημαίνει πως λαμβάνει συστηματικά μέτρα προκειμένου να περιορίσει τη διατάραξη της παραγωγής στη Ρωσία και την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, του προληπτικού σχεδιασμού εναλλακτικών δρομολογίων μεταφοράς, της συνεργασίας με τους προμηθευτές, της ανάληψης πρωτοβουλιών βελτίωσης του προγράμματος παραγωγής και του επανακαθορισμού του ύψους των αποθεμάτων. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει διαβεβαίωση ότι τέτοιες ενέργειες θα είναι ικανές να μετριάσουν τη διατάραξη της παραγωγής.
Πλαστικά Κρήτης
«To 2022 αναμένεται μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για τον όμιλό μας», σημειώνει η διοίκηση της Πλαστικά Κρήτης στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2021, υπογραμμίζοντας τη γενικευμένη αύξηση τιμών των πρώτων υλών και τη ραγδαία άνοδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο όμιλος, μάλιστα, τονίζει ότι σε κάποιες πρώτες ύλες υπάρχουν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ εν συγκρίσει με την περσινή χρονιά, έχει υπερτριπλασιαστεί το κόστος ενέργειας και έχει παρουσιαστεί μεγάλη αύξηση στα ναύλα εξωτερικού.
Το εργοστάσιο της θυγατρικής του ομίλου στην Κίνα, Shanghai HiTeC Plastics, έκλεισε τον Μάρτιο λόγω του ολικού lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ από τα τέλη Απριλίου λειτουργεί μερικώς, με το 50% της δυναμικότητάς του. Το εργοστάσιο της εταιρείας στη Ρωσία λειτουργεί αλλά με μειωμένη παραγωγή και πωλήσεις, λόγω των συνεπειών του πολέμου στη ζήτηση και τις δυσκολίες εξασφάλισης των εισαγόμενων πρώτων υλών.
Η εισηγμένη εκτιμά ότι θα καταγραφεί μείωση της κερδοφορίας της εταιρείας και του ομίλου το 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, το ύψος της οποίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ακριβώς στην τρέχουσα περίοδο. Ωστόσο, παρά τις δύσκολες περιστάσεις, αισιοδοξεί ότι θα διατηρήσει μια ικανοποιητική κερδοφορία καθώς και άριστη χρηματοοικονομική διάρθρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr