Η εμβληματική ετήσια έρευνα της EIB περιλαμβάνει συνεντεύξεις με περισσότερες από 13.500 εταιρείες διαφόρων μεγεθών από διαφορετικούς τομείς.
Όπως διαβάζουμε σε αυτήν, ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναφέρουν ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας κινδυνεύει να θέσει φρένο στα ευρύτερα επενδυτικά τους σχέδια.
Η αντίληψη του ενεργειακού κόστους ως επενδυτικού εμποδίου έχει αυξηθεί όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της EIBIS.
Βέβαια, οι εταιρείες που επενδύουν σε κλιματικά μέτρα είναι λιγότερο πιθανό να διαμαρτυρηθούν για το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με την έρευνα.
Συνολικά, οι επιχειρήσεις της ΕΕ δαπανούν πολύ μικρό μερίδιο του συνολικού επενδυτικού τους προϋπολογισμού σε έργα ενεργειακής απόδοσης, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος.
Η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης είναι ένα πρόβλημα που εμποδίζει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων για το κλίμα, ειδικά σε ορισμένες χώρες. Η υποστήριξη πολιτικής είναι επομένως απαραίτητη.
Η θέση της Ελλάδας
Από την έκθεση προκύπτει πως στην Ελλάδα, αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις θεωρούν θετικές τις επενδύσεις της ενεργειακής μετάβασης, δεν το τολμούν.
Η έρευνα δε αποδεικνύει πως όσες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν κάνει το βήμα, σε αυτή τη συγκυρία ανησυχούν πολύ λιγότερο από τις υπόλοιπες για την ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο, φαίνεται πως τα εμπόδια στη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης είναι αυτά που φρενάρουν τις πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Κύπρος, που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης από το 2008, αντιμετωπίζουν σχετικές δυσκολίες.
Αντίθετα, περίπου το 70% των ολλανδικών επιχειρήσεων συμμετέχουν σε επενδύσεις για το κλίμα και μόνο το 20% των εταιρειών λέει ότι τα οικονομικό είναι πρόβλημα.
Η Ουγγαρία είναι ακραία περίπτωση, με το μερίδιο των εταιρειών που επενδύουν σε μέτρα για το κλίμα να βρίσκεται χαμηλά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λίγα οικονομικά εμπόδια.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον επιβαρύνει επίσης τις επενδύσεις των επιχειρήσεων για το κλίμα. Οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, με εξαίρεση την Ιρλανδία, έχουν χαμηλότερο μερίδιο επιχειρήσεων που αναφέρουν την αβεβαιότητα ως εμπόδιο.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σημειώνει πάντως πως η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ενεργειακή μετάβαση και η χρηματοδότηση πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.
Το στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί ασφαλώς να βελτιώσει το... κλίμα για το Κλίμα. Και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr