Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επέχει σημαντική θέση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. Μάλιστα αθροιστικά ποσό 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μορφή επιδοτήσεων κατευθύνεται προς των ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών επιχειρήσεων ενώ παράλληλα κι ένα σημαντικό ποσοστό από τον κομμάτι του δανειακού σκέλους τους προγράμματος μπορεί να αξιοποιηθεί για ανάλογες δράσεις.
Με βάση τη χθεσινή ενημέρωση, μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, πρόκειται να ξεκινήσει το πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση 100.000 μικρών επιχειρήσεων (με προσωπικό έως 10 άτομα) με τη μορφή «κουπονιού» για την αγορά και ενσωμάτωση εφαρμογών ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου, digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.α.
Σε πλατφόρμα
180 εκατ. για υπηρεσίες στο «νέφος»
Στην περίπτωση του προγράμματος που αφορά την ενσωμάτωση υπηρεσιών Cloud, με βάση την ενημέρωση, οι επιχειρήσεις θα λάβουν voucher από 700 ευρώ ως 14.000 ευρώ, το οποίο και θα δαπανήσουν για την «αγορά» προϊόντος ή υπηρεσίας στο cloud. Από CRM, ERP, και Data Analytics, ως συστήματα ενίσχυσης ecommerce, κυβερνοασφάλεια κοκ. Η επιδότηση για τις τυποποιημένες υπηρεσίες ή προϊόντα που θα επιλέξει η ίδια η επιχείρηση με βάση τις ανάγκες της θα φθάνει ως το 70% της συνολικής δαπάνης που θα κάνει.
Ειδικότερα, με βάση σχετικό πίνακα που παρουσιάστηκε χθες, επιχειρήσεις πχ έως 5 ατόμων θα λαμβάνουν κουπόνι συνολικής αξίας 700 ευρώ για δαπάνες 1.000 ευρώ. Τα, δε, υπόλοιπα, 300 ευρώ θα πρέπει να τα καλύψουν οι ίδιες. Όσο, μάλιστα αυξάνεται, ο σριθμός των εργαζομένων, τόσο αυξάνεται και η επιδότηση. . Έτσι, επιχειρήσεις πέντε έως 10 ατόμων θα αποκτούν κουπόνι συνολικής αξίας 1.600 ευρώ για δαπάνες 2.000 ευρώ (400 ευρώ ίδια κεφάλαια). Το κουπόνι αυξάνεται σε 2.800 ευρώ για προσωπικό από 10 έως 18 άτομα και δαπάνες 4.000 ευρώ (1.200 ευρώ ίδια κεφάλαια). Αντίστοιχα, επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 άτομα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν voucher συνολικής αξίας 14.000 ευρώ για δαπάνες 20.000 ευρώ με τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ να αποτελούν ίδια κεφάλαια.
Για την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί, κυρίως, σε ΜμΕ του κλάδου της πληροφορικής. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας τους, αλλά και η εξωστρέφεια μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 200.000 ευρώ ως και 2 εκατ. ευρώ.
Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτή ως τα τέλη Σεπτέμβρη και από εκεί και έπειτα θα αξιολογηθούν τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
Τέλος, το τρίτο πρόγραμμα που αφορά την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα τρέξει από τον Ιούνιο και βέβαια στόχο έχει αφενός την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κι αφετέρου την απλοποίηση λειτουργικών διαδικασιών σε επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ο κ. Δήμας διευκρίνισε πως υπάρχει η δυνατότητα για συμμετοχή τόσο στο πρώτο πρόγραμμα για την επιδότηση χρήσης ψηφιακών εργαλείων όσο και στο τρίτο για την επιδότηση αντικατάστασης POS ή ταμειακής μηχανής.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr