Οι πωλήσεις των PL προϊόντων «τρέχουν» ήδη με +1,7% στο α’ τρίμηνο του 2022 και το μερίδιό τους έχει φθάσει στο 15,7%, προσεγγίζοντας τον παγκόσμιο μέσο όρο που διαμορφώνεται στο 16,5%. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την κα. Κατσίπη, οι λιανέμποροι να διαχειρίζονται μπράντες που «έχουν μάθει να παίζουν σε δυνατές κατηγορίες, να πιάνουν τα μηνύματα της αγοράς και να ανταγωνίζονται τα επώνυμα προϊόντα».
Μάλιστα, η έρευνα της IRI δείχνει πως οι καταναλωτές εμπιστεύονται τα PL προϊόντα, ανεξάρτητα από το πόσο κοστίζουν. Το 58% των καταναλωτών θεωρεί ότι είναι το ίδιο καινοτόμα με τα επώνυμα προϊόντα, έχουν ποιότητα και καλή θέση στο ράφι, το 59% θεωρεί ότι είναι το ίδιο ποιοτικά, το 65% τα εμπιστεύονται εξίσου, ενώ στα θετικά παραμένουν οι ανταγωνιστικές τιμές τους. Σημαντικό είναι επίσης το ποσοστό, που τα θεωρεί ανώτερα από τα επώνυμα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 25% των καταναλωτών παραμένουν απόλυτα πιστοί στο επώνυμο προϊόν και ένα άλλο 25% προτιμά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η IRI τονίζει επίσης ότι σε αυτούς που αγοράζουν PL προϊόντα, δεν περιλαμβάνονται απαραίτητα μόνο τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Κατσίπη, «όλοι θα ψάχνουν τα smart deals. Θα ψάχνουμε όλοι την αξία, όχι μόνο την τιμή, αλλά και το προϊόν είτε είναι επώνυμο είτε όχι».
Υπενθυμίζεται ότι τα μεγαλύτερα μερίδια σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα είχε η Ελλάδα το 2014 με 19%, ενώ υπάρχουν χώρες όπως η Πορτογαλία με μερίδιο 45%. Υψηλό είναι το ποσοστό σε PL προϊόντα και στην Ισπανία.
Πληθωρισμός και ανατιμήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα. Κατσίπη, στο πρώτο σενάριο προβλέπεται σταθμισμένος πληθωρισμός 3% και αναμένεται οριακή αύξηση στα ταχυκίνητα (FMCGs) κατά 0,8%, στα τρόφιμα κατά 1,1% και κατά 2,4% στα είδη οικιακής φροντίδας (σ.σ. περιλαμβάνουν ένα διευρυμένο κωδικολόγιο: καθαριστικά, απορρυπαντικά κτλ.), ενώ αρνητικό πρόσημο στο 2,8% αναμένεται να καταγράψουν τα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς.
Στο δεύτερο σενάριο η IRI προβλέπει σταθμισμένο πληθωρισμό 5% και εκτιμά ότι τα FMCGs θα κλείσουν θετικά στο 1,6%, τα τρόφιμα στο 1,8%, τα είδη οικιακής χρήσης στο 5,4% και αρνητικά στο 3,5% θα παραμείνουν τα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς.
Η κα. Κατσίπη εξήγησε ότι υπάρχει χρονική υστέρηση στην αποτύπωση στις μετρήσεις των ανατιμήσεων που περνούν στο ράφι, ενώ επισημαίνει το «demand lag» που υπάρχει από τη στιγμή που θα μπουν οι πρώτες ανατιμήσεις και το πότε θα το αισθανθεί ο καταναλωτής στην τσέπη του. Σε αυτό το πλαίσιο η ίδια επισήμανε ότι τα σενάρια θα «ξανατρέξουν» το καλοκαίρι προκειμένου οι προβλέψεις να είναι πιο ασφαλείς. Εξάλλου, όπως ανέφερε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος θα χαθούν 1.600 ευρώ από το εισόδημα των καταναλωτών εξαιτίας του μεγάλου ενεργειακού σοκ, ήτοι 135 ευρώ μηνιαίως, που ο καταναλωτής πρέπει να εξορθολογήσει.
Αβεβαιότητα και έλλειψη συντονισμού
Σύμφωνα με την εμπορική διευθύντρια της IRI Hellas, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επικρατεί μία λογική αναστάτωσης. «Δίνονται ανατιμήσεις, πολλές φορές και διψήφιες» και υπάρχει μια χρονική υστέρηση μέχρι να αποτυπωθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, «άρα αυτό που σας μεταφέρουμε δεν είναι πολλές φορές η δική σας πραγματικότητα», προσθέτει.
Αναφερόμενη στο λιανεμπόριο, σημειώνει πως «εκεί βλέπουμε ότι γίνεται ένας “βομβαρδισμός”. Out of stock, παραγγελίες που δεν εκτελούνται, στιγμές έντασης μεταξύ των προμηθευτών, οι τιμοκατάλογοι σε συνδυασμό και με το PL».
«Οι βασικές λέξεις για τη νέα κανονικότητα είναι: αβεβαιότητα, πολυπαραγωγική πραγματικότητα και ταχύτατες αλλαγές. Σίγουρα όλοι, και οι προμηθευτές και οι λιανέμποροι και εμείς που είμαστε στον χώρο της έρευνας, αυτό που βλέπουμε είναι μια τεράστια ανησυχία», επισημαίνει η κα. Κατσίπη.
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχουμε συντονιστεί όλοι χρονικά. Και αυτό το λέω γιατί εάν πάμε σε μια λογική πως βλέπουμε την επιβάρυνση στην τσέπη μας, το δευτερόλεπτο που μπαίνεις σε ένα σούπερ μάρκετ, κάποιος μπορεί να μην λάβει ποτέ υπόψιν του ότι είχε κάποια σεντς διαφορά (π.χ. ένα τεμάχιο ζυμαρικά, ένα απορρυπαντικό). Σεντ στο σεντ, όταν αυτό έρθει αθροιστικά, κάποια στιγμή τότε θα το διαισθανθείς», συμπληρώνει.
Στην έρευνά της, η IRI θέτει ως σημείο αναφοράς το 2021, καθώς εξορθολογίζει την πανδημία και το lockdown. Η αγορά έκλεισε, δηλαδή, με οριακή αύξηση 0,8% η οποία προέρχεται κατά βάση από τα τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία «έτρεξαν» με +1,1%. Οριακή πτώση κατέγραψαν τα προϊόντα επί ζυγίω. Σε ερώτηση για το πώς προβλέπει την πορεία της αγοράς το 2022, η κα. Κατσίπη τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολο να σας πω πώς θα κλείσει η χρονιά με ένα σενάριο και είναι πολύ δύσκολο να μην αναγκαστώ να κάνω refresh ανά τρίμηνο. Αυτό θα το ξανατρέξουμε τον Ιούλιο».
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr