Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, τόνισε ότι η διερεύνηση των τάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον της ανθρωπότητας, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν περισσότερο θεωρητική και λιγότερο πρακτική. «Γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, κάποια στιγμή στο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπρατάκος υπογράμμισε ότι «Το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε μια θεαματική επιτάχυνση των εξελίξεων, σε όλους σχεδόν τους τομείς. Η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια, λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό ως καταλύτης», προσθέτοντας ότι «ότι οι εξελίξεις που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φαίνονται να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο, τόσο αυτές τις τάσεις, αναδεικνύοντας θέματα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας, όσο και θέματα διάρθρωσης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Το μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι το πώς θα καταφέρουν οι κυβερνήσεις να τις διαχειριστούν».
Η πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Μπρατάκο αφορά άμεσα και τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν ταχύτερα σε νέες συνθήκες και να μετατρέψουν τα επιστημονικά επιτεύγματα σε λύσεις, «αγκαλιάζοντας» την καινοτομία και τα οικοσυστήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
«Οι επιχειρήσεις είναι αυτές, που οφείλουν να υιοθετήσουν νέα, περισσότερο ευέλικτα και ανθεκτικά μοντέλα λειτουργίας. Να καταρτίσουν σενάρια άμεσης απόκρισης, σε έκτακτες καταστάσεις. Να οικοδομήσουν δυνατότητες για απομακρυσμένη εργασία, για γρήγορη αξιοποίηση της καινοτομίας. Να επενδύσουν στους ανθρώπους τους και στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Να διευρύνουν την έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα από τη συμβολή στην αντιμετώπιση έκτακτων κοινωνικών αναγκών. Να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση συστημικών προβλημάτων».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στο κατάλληλο περιβάλλον το οποίο οι κυβερνήσεις είναι αρμόδιες να διαμορφώσουν, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις νέες ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνει το μέλλον, παρέχοντας κίνητρα για νέες επενδύσεις, απομακρύνοντας εμπόδια, ενισχύοντας το «τρίγωνο της γνώσης» - την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία - επενδύοντας σε θέματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, αναβαθμίζοντας το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις τεχνολογικές εξελίξεις.
«Το τιμόνι θα παραμείνει στα δικά μας χέρια. Αν θέλουμε ανθεκτικότητα και ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις δυνάμεις που αλλάζουν σήμερα τον κόσμο μας. Πρέπει να διαμορφώσουμε ξεκάθαρο όραμα, να προσδιορίσουμε το σκοπό και τις προτεραιότητές μας. Πρέπει να προχωρήσουμε έγκαιρα, αφήνοντας πίσω προσεγγίσεις και πρακτικές που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Η προσπάθεια αυτή σίγουρα δεν είναι εύκολη. Γιατί πλέον γίνεται εν κινήσει. Είναι όμως μονόδρομος», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπρατάκος.
Στην ανάγκη ενσωμάτωσης εναλλακτικών σεναρίων στη χάραξη της πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Μαστρογεωργίου.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Η πανδημία και ο πόλεμος, επιβεβαίωσαν με δραματικό τρόπο, ότι το μέλλον δεν έχει γραμμική εξέλιξη. Ποιος αλήθεια, θα πίστευε ότι η τελευταία φάση της πανδημίας θα συνδυαστεί με την έναρξη ενός πολέμου στην Ευρώπη;
Το αναπάντεχο έγινε πιθανό, το αδιανόητο, πλέον μπορεί να εξελιχθεί σε βέβαιο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, μπορεί όμως να προετοιμαστεί εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια. Στο πλαίσιο αυτό το έργο της Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των εναλλακτικών σεναρίων στη χάραξη πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση του αναπάντεχου με τη μορφή κρίσεων αλλά και με την ανίχνευση ευκαιριών.
Σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια της προετοιμασίας της χώρας επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μία συλλογική διαφορετική κουλτούρα σκέψης για το Μέλλον, έξω και πέρα από τα στεγανά της σκέψης του παρόντος, των προκαταλήψεων του παρελθόντος και των φόβων του «αύριο». Αυτό ως concept υπάρχει ήδη στις εταιρίες και τις επιχειρήσεις. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το foresight σε μεγάλο βαθμό καλλιεργήθηκε και άνθισε μέσα από τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι επιχειρήσεις έχουν στο DNA τους την ανάγκη και την επιθυμία για εξέλιξη, για στρατηγικό σχεδιασμό για μακροπρόθεσμο όραμα. Είναι από τη φύση τους εξελικτικοί οργανισμοί που δρουν μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αυτό αποτελεί για εμάς μία πολύ σημαντική συμμαχία στην προσπάθεια συλλογικής αλλαγής σκέψης για το Μέλλον.
Ο ρόλος του ΕΒΕΑ και του προέδρου του κ. Μπρατάκου στην προσπάθεια εμπέδωσης μίας μελλοντοστραφούς σκέψης, προετοιμασίας και πρότασης για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας είναι αναγκαία προϋπόθεση προς την κατεύθυνση αυτή», είπε καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο κ. Μαστρογεωργίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr