Επρόκειτο για την πρώτη διάσκεψη με αντικείμενο τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκε μετά την θέση της συνθήκης σε ισχύ, τον Ιούλιο του 2006. Στη διάσκεψη συμπροέδρευσαν οι κ.κ. Andris Piebalgs, αρμόδιος για την ενέργεια Επίτροπος της ΕΕ και Aleksandar Popović, Υπουργός Εξόρυξης και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, ως εκπρόσωποι της προεδρίας της Ενεργειακής Κοινότητας, φιλοξενούμενοι από τον κ. Χρήστο Φώλια, Υπουργό Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στη διάσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από 200 υψηλόβαθμα στελέχη και επενδυτές του τομέα της ενέργειας.
Η ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών είναι ζωτική συνιστώσα της λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας. Η αναβάθμιση των υποδομών προϋποθέτει ένταση του ανταγωνισμού, αύξηση της απόδοσης και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας των προμηθειών, σε χαμηλότερες τιμές καταναλωτή. Οι επιδράσεις αυτές δεν θα σταματούσαν, βεβαίως, στα σύνορα της Ενεργειακής Κοινότητας, αλλά θα είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού σε ευρύτερο, πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η διάσκεψη έδωσε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους της Αλβανίας, της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Σερβίας και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη Μολδαβία και την Τουρκία, να εκθέσουν τα οικεία έργα προτεραιότητας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, προκειμένου να προαγάγουν μια περιφερειακή προσέγγιση εις ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Η διάσκεψη θα προωθήσει την κατάρτιση καταλόγου προκριθέντων έργων προτεραιότητας περιφερειακού ενδιαφέροντος βάσει των κριτηρίων των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας (ΤΕΝ-Ε)· ο κατάλογος αυτός θα καταρτιστεί από την ΜΟΥΕ (Μόνιμη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου) και θα υποβληθεί στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών της Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2007 στο Βελιγράδι.
Η προσέλκυση επενδύσεων επηρεάζεται από σειρά παραγόντων. Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες που επηρεάζουν αποφασιστικά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων είναι το πολιτικό ρίσκο, ο βαθμός απελευθέρωσης της αγοράς και το εκάστοτε νομικό και κανονιστικό/ρυθμιστικό πλαίσιο των δομών της αγοράς. Η συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας οδήγησε σε κοινό νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την απελευθέρωση των αγορών, το ενεργειακό εμπόριο και τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της διάσκεψης, προκειμένου να τηρηθούν οι εν λόγω υποχρεώσεις, τους προσεχείς μήνες η κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου της Ενεργειακής Κοινότητας πρέπει να θεωρηθεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.
Η Ενεργειακή Κοινότητα αποτελεί διαδικασία που αποβλέπει στην επέκταση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς της ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συνθήκη για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας άρχισε να ισχύει την 1η Ιουλίου 2006. Κύριοι στόχοι της Ενεργειακής Κοινότητας είναι η διαμόρφωση σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς, ικανού να προσελκύει επενδύσεις· η δημιουργία ενιαίου ρυθμιστικού χώρου για το εμπόριο· η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού· η βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού και αερίου, σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr