Σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ, δημοσιοποίησαν στοιχεία από ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ για τη συνεισφορά των εν λόγω κλάδων στην οικονομία. Εκπρόσωποι των φορέων αυτών τόνισαν ότι παρά την ανάκτηση “χαμένου” δυναμικού σε τζίρους και θέσεις εργασίας το 2021 η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ειδικά στο φόντο της απειλής του στασιμοπληθωρισμού.
Ειδικότερα με βάση τη μελέτη, στον κλάδο HORECA δραστηριοποιούνται σήμερα 90.000 επιχειρήσεις με 487 χιλιάδες εργαζόμενους, αντιπροσωπεύοντας το 5% του ΑΕΠ, με κύκλο εργασιών 10 δις. το 2021. Όμως με βάση το ΙΟΒΕ ο κλάδος το 2019 είχε συνεισφορά 6,7 % του ΑΕΠ με 112.000 επιχειρήσεις να ήταν τότε ενεργές. Όπως φαίνεται δηλαδή υπήρξε απώλεια 22.000 επιχειρήσεων. Επίσης με βάση όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΕΑΠ Ισίδωρος Ρεβαχ σε σχέση με τα προ μνημονίων επίπεδα ο κλαδος των ποτών έχει χάσει σήμερα το 50% του συνολικού δυναμικού του (θέσεις εργασίας, τζίρου κτλ).
Πλέον οι κλάδοι αυτοί που κτυπήθηκαν από τα μνημόνια, την υπερφορλόγηση, την πανδημία και τώρα την κρίση λόγω πολέμου, ζητούν επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% ως ελάχιστη άμυνα έναντι του ανταγωνισμού. “Η κοινωνία αντιμετωπίζει μια τρίδυμη κρίση, τον πόλεμο, την πανδημία και την πληθωριστική απειλή που έχει εκτοξεύσει το ενεργειακό κόστος και επομένως το κόστος των πρώτων υλών” τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς σημειώνοντας ότι “το κόστος ενέργειας διπλασιάστηκε το β εξάμηνο του 2021, το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε κατά 44%” Ωστόσο όπως είπε “το 8/10 των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης κράτησαν τις τιμές τους μέχρι τώρα. Αλλά με βάση τα πρόδρομα στοιχεία της νέας εξαμηνιαίας έρευνας του ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι για το επόμενο διάστημα μια στις δυο στην εστίαση θα προχωρήσουν σε αύξηση τιμών. Βέβαια ο ίδιος παραδέχτηκε ότι “σε άδεια τραπέζια δεν μπορείς να κάνεις αυξήσεις” σημειώνοντας ότι οι όποιες ανατιμήσεις θα είναι άκρως αναγκαστικές.
“Όλοι ζητάμε να μειωθεί στο 6% το ΦΠΑ για την εστίαση” υπογράμμισε ώς ένα μέτρο άμεσης ρευστότητας που μπορεί να δώσει κάποια ανάσα. Βέβαια όπως είπε για την εστίαση η κατάσταση είναι δύσκολη. “Ο χαμένος τζίρος δεν αναπληρώνεται. Ημέρα που πέρασε δε γυρνά. 4 δις. τη διετία ήταν απώλειές που δεν ξανάρχονται” ανέφερε με νόημα.
Από την πλευρά του ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος (Σωματείο BARECA) ανέφερε ότι ο κλάδος εστίασης είναι από τους πλέον πληττόμενους: “Πολλές επιχειρήσεις ζουν στο χείλος χρεοκοπίας λόγω των επιδοτήσεων που πήραν. Σε αυτό το πλαίσιο προστίθεται και η ενέργεια και ο πληθωρισμός. Σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων θα φέρει τη χαριστική βολή. Το περισσευούμενο εισόδημα τα νοικοκυριά θα το δώσουν για να ζεστάνουν σπίτι και όχι για την εστίαση” σημείωσε τονίζοντας ότι: “Δεν είχαμε μάθει να ζητάμε αλλά πλέον είναι απαραίτητα για να βγούμε από την εντατική. Επιβάλλεται η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση ΕΦΚ, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση μη επιστρεπτέων ποσών, η πάταξη του παράνομου ανταγωνισμού σε βίλες και διαμερίσματα όπως τα παράνομα airbnb. Επίσης ζητάμε μείωση δημοτικών τελών και παράταση των αδειών μουσικής και εξορθολογισμός στο κόστος πνευματικών συγγενικών δικαιωμάτων.
Πραγματικά βοήθησε το κράτος αλλά τώρα στο τελευταίο χιλιόμετρο είναι κρίμα να χαθούν όλα με το κύμα πληθωρισμού.Είναι παράλογο να μιλάμε με οικονομικά μεγέθη όταν κάποιοι πλήττονται από πόλεμο.”
Τέλος ο Διονύσης Ζάππας από την Ένωση Bartender, σχολιάζοντας το ζήτημα ελλείψεων στην αγορά εργασίας έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας σε τουριστικές περιοχές με καταλύματα αξιοπρεπή για το προσωπικό, αλλά και αυξήσεις αμοιβών. “Χάνουμε καλούς εργαζόμενους από τον χώρο. Να δούμε πώς θα στηρίξουμε ξενοδοχεία να φιλοξενούν προσωπικό και να μη στοιβάζονται, Να δώσουμε βαρύτητα στην εκπαίδευση, είδαμε ότι στρέφονται οι νέοι πχ γιατί το θεωρούν εύκολα και επειδή είναι σε πολλές περιπτώσεις μαύρο το χρήμα. Όμως να δούμε σωστά την όλη αγορά εργασίας να δώσουμε επιδότηση, απαλλαγές και έμφαση στην ποιοτική απασχόληση”.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr