Αισιοδοξία διατυπώνουν και Έλληνες τραπεζίτες επισημαίνοντας ότι ο κλάδος δεν είναι εκτεθειμένος σε εναλλακτικά προϊόντα ενώ η πορεία δανείων εξελίσσεται ιδιαιτέρως θετικά.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για αύξηση της αξίας των χρηματιστηρίων κατά 15% με 20% τότε ΧΑ το φθινόπωρο του 2008 θα μπορούσε να διαπραγματεύεται μεταξύτων 5.750 μονάδων και 6.000 μονάδων.
Η κίνηση της FED να προχωρήσει σε επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% διαμορφώνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο στις αγορές χρήματος στα επίπεδα του 4,75% λειτούργησε θετικά στην αγορά ωστόσο ενεργοποίησε και μια σειρά αμυντικών μηχανισμών που μπορεί να επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία. Για την ΕΚΤ αυτή η μείωση δεν μεταβάλλει ουσιαστικά τηνστρατηγική της. Κατά το πιθανότερο σενάριο θα μετατεθεί ο χρόνος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια της FED θα μειωθούν από τα επίπεδα των 4,75% στο 4,25% ή 4% σε βάθος 6 ή 8 μηνών.
Όμως για να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες στις χρηματιστηριακές αγορές θα πρέπει πρωτίστως η πιστωτική κρίση που δημιουργήθηκε κυρίως στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στην Ευρώπη με τα ενυπόθηκα δάνεια στην κατηγορία των subprime και έχει πλέον μετατραπεί σε κρίση ρευστότητας να εκτονωθεί μέσα στους επόμενους 2μήνες αναφέρει στέλεχος της Citigroup.
Η FED με την κίνηση , παρέμβαση της έστειλε ένα μήνυμα στις αγορές όμως είναι σαφές ότι στηναμερικανική οικονομία αρχίζουν να διαμορφώνονται συνθήκες ύφεσης.
Μειώσεις των επιτοκίων πραγματοποιούνται όταν η οικονομία θέλει τόνωση με φθηνό κόστος χρήματος και με στήριξη των ξένων επενδύσεων.
Για την Αμερική η κρίση των subprime δανείων έχει μετεξελιχθεί και σε κρίση της αγοράς ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Φλόριντα οι αξίες των ακινήτων έχουν υποχωρήσει έως και 30% με 40%.
Π.χ. με 400 χιλιάδες ευρώ στην Φλόριντα των ΗΠΑ αγοράζει κανείς υπερπολυτελή βίλα όταν στην Ελλάδα με 400 χιλιάδες ευρώ αγοράζεις στην καλύτερη περίπτωση πολυτελές διαμέρισμα.
Η μόνη ανησυχία στους τραπεζικούς κύκλους είναι η πτώση των τιμών των ακινήτων στις ΗΠΑ να μην μεταφερθεί και στην Ευρώπη και ειδικά σε χώρες όπου η τιμές έχουν πάρει την ανιούσα όπως η περίπτωση της Ελλάδος.
Επιτόκια ευρωζώνης και το δολάριο
Είναι σαφές ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη διαφέρουν σημαντικά από αυτές των ΗΠΑ.
Με βάση αυτή την παράμετρο τα επιτόκια της ΕΚΤ τουλάχιστον για 3 μήνες θα παραμείνουν αμετάβλητα.
Όμως είναι γενική πεποίθηση ότι μέσα σε διάστημα 6 με 10 μηνών τα επιτόκια από 4% θα αυξηθούν προς την περιοχή του 4,5% ενώ δεν μπορούν να αποκλεισθούν και τα επίπεδα των 4,75%.
Οι αγορές χρήματος συνδέονται άμεσα με τις αγορές συναλλάγματος.
Η ενίσχυση του δολαρίου προβληματίζει ωστόσο συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με την πορεία της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.
Κατά την διεθνή εμπειρία όταν το πετρέλαιο ενισχύεται το δολάριο υποχωρεί.
Σύμφωνα με στελέχη της Citigroup και της Morgan Stanley σε αυτή την συγκυρία το δολάριο δεν έχει ακολουθήσει αντίστροφά την άνοδο του πετρελαίου. Αν αυτό είχε συμβεί τότε η συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ θα έπρεπε να διαμορφωνόταν στα 1 ευρώ προς 1,47 δολάρια από 1,40την τρέχουσα περίοδο.
Εκτιμάται ότι το δολάριο θα υποχωρήσει προς την περιοχή των 1,42 με 1,43 δολάρια ανά ευρώ και εν συνεχεία από τις αρχές του 2008 να ξεκινήσει να ενισχύεται και αντίστοιχα να υποχωρεί το ευρώ.
Πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα
Η Ελλάδα έως τώρα έχει επιδείξει ιδιαίτερη σταθερότητα αναφέρουν στελέχη της Morgan Stanley.
Όμως αν η κρίση στην αγορά ακινήτων γενικευτεί τότε είναι σαφές ότι και η ελληνική αγορά ακινήτων θα επηρεαστεί.
Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στα στεγαστικά δάνεια και κατ΄ επέκταση να δημιουργηθούν επισφάλειες
Όμως με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις μάλλον το σενάριο αυτό θεωρείται ή χαρακτηρίζεται το πλέον απαισιόδοξο και πολύ δύσκολα θα επαληθευτεί.
Οι ρυ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr