- Πώς μπορεί ο δρόμος για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_21_2341) να περάσει μέσα από τη ναυτική ιστορία και τη ναυπηγική παράδοση;
- Μπορούν να σχεδιαστούν έξυπνοι εναλλακτικοί «δρόμοι», χρήσεις και προϊόντα ως απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα;
Αν είστε νέος-νέα, φοιτητής -φοιτήτρια (όλων των Πανεπιστημίων) και τα παραπάνω ερωτήματα σας κέντρισαν το ενδιαφέρον, τότε σας καλούμε να συμμετέχετε στον διαγωνισμό NAVS - Blue Hackathon 2022, που ως στόχο έχει την ανάδειξη της νεανικής επιχειρηματικότητας καθώς και την ενθάρρυνση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως αυτοί της Γαλάζιας Οικονομίας, σημειώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΝΑΥΣ -Ανάδειξη και υλικοτεχνική τεκμηρίωση της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ναυτικής ιστορίας - Οι ναυμαχίες Ναβαρίνου και Σαλαμίνας (https://e-navs.eu/).
Ο διαγωνισμός Blue Hackathon αποτελεί μια ευκαιρία για ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών και σχεδίων που σχετίζονται με τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.
Σκοπός του NAVS - Blue Hackathon 2022 είναι η ανάδειξη ιδεών για την αξιοποίηση της παραδοσιακής ναυπηγικής τεχνολογίας και της ναυτικής ιστορίας ως εναλλακτική πηγή βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Ο διαγωνισμός αφορά σε εκπόνηση προτάσεων επιχειρηματικών ιδεών οι οποίες θα επικεντρώνονται στην:
- εξεύρεση εναλλακτικών χρήσεων και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης των παραδοσιακών σκαφών (κυρίως λόγω της ιδιαίτερης πολιτιστικής και αισθητικής προστιθέμενης αξίας τους), διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση και τη συντήρησή τους,
- δημιουργία νέων προϊόντων τα οποία συνδυάζουν την παραδοσιακή ναυπηγική τεχνολογία και εμπειρία με σύγχρονες τεχνικές, υλικά και προϊόντα,
- εκμετάλλευση των ιστορικών πληροφοριών και δεδομένων των ναυμαχιών Σαλαμίνας και Ναβαρίνου.
Διοργανωτής του NAVS - Blue Hackathon 2022 είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου (Συντονιστή του Προγράμματος ΝΑΥΣ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Μελετών του ΙΤΕ και προτείνουν στους νέους και νέες να αναδείξουν νέες πρωτοποριακές εναλλακτικές όσο και βιώσιμες ιδέες.
Ο διαγωνισμός απαρτίζεται από τρία μέρη. Κατά την έναρξη της διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για το έργο ΝΑΥΣ και τις κύριες θεματικές που απασχολούν τους συνδεδεμένους με το έργο κλάδους. Στη συνέχεια δηλώνουν συμμετοχή, είτε ατομικά είτε σε ομάδες και εργάζονται με βάση τις πληροφορίες, τις γνώσεις και τα δεδομένα που σχετίζονται με το θέμα προκειμένου να εκπονήσουν μία δομημένη επιχειρηματική ιδέα. Σε αυτή την προσπάθεια υποστηρίζονται από μέλη της ομάδας του έργου (Coaches) καθώς και από το υλικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες αξιολογούνται από επιτροπή κριτών με εξειδίκευση στο θέμα.
Τέλος, οι ιδέες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία θα επιβραβευτούν με παροχή εκκόλαψης (incubation) από την ομάδα έργου του ΝΑΥΣ.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί υβριδικά. Θα ξεκινήσει στις 20/12/2021 (ημερομηνία έναρξης δηλώσεων συμμετοχής) και θα ολοκληρωθεί φυσικά (Ίδρυμα Ευγενίδου) ή/και διαδικτυακά στις 08/01/2022.
Για όσους/ες το επιθυμούν υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε θεματικά εργαστήρια (περιήγηση έκθεσης ΝΑΥΣ, σεμινάρια αξιοποίησης παραδοσιακών σκαφών/θαλάσσιου τουρισμού/διαχείριση μουσείων κ.ά.) που θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 07/01/2022 τις ώρες 10:00-18:00.
Δήλωση συμμετοχών από Δευτέρα 20/12/2021 έως και την Τετάρτη 05/01/2022 και ώρα 17:00 στο παρακάτω σύνδεσμο: Φόρμα Εγγραφής
Μπορείτε να ενημερώνεστε για το πρόγραμμα της εκδήλωσης από την ιστοσελίδα: NAVS-Blue Hackathon 2022
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr