Όπως ανέφερε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την εξαγορά του 100% της Engie Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε Cordia, μέσα στους πρώτους 3-4 μήνες του 2022 θα ανακοινωθούν νέες εξαγορές από το επενδυτικό σχήμα συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ έως τώρα έχει επενδύσει περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε οι νέες επενδύσεις θα είναι σε κλάδους όπως αγροτικός και πρωτογενής τομέας (τρόφιμα, ρύζι, όσπρια κ.λπ.), ξενοδοχεία, φύλαξη κτιρίων και κτηνιατρικά προϊόντα. «Δίνουμε στον αγροτικό τομέα μεγάλη σημασία, στα τρόφιμα, στα logistics, σε μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν περιθώρια ανάπτυξης, πιστεύουμε σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής», τόνισε ο κ. Καραμούζης.
Καταλύτες μεγάλων ταχυτήτων
Ο κ. Καραμούζης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα δομής της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που αποτελούν ένα από τα βασικά ζητήματα στο φόντο της προσπάθειας αναδιάρθρωσης της οικονομίας, ανάπτυξης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και βέβαια διασφάλισης διεθνούς ανταγωνιστικότητας. «Ο μέσος τζίρος της ελληνικής επιχείρησης είναι 11 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μικρότερο μέσο όρο στην Ε.Ε. Είναι πρόβλημα αυτό. Οι μικρές επιχειρήσεις θα πιεστούν τα επόμενα χρόνια. Εμείς θέλουμε να είμαστε καταλύτες δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα τόνισε πως ακόμη και για να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι ελληνικές εταιρείες θα πρέπει να βάλουν και οι ίδιες κεφάλαια. Πολλές έχουν τα κεφάλαια, αλλά ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν τα έχει. Πολλές εταιρείες λόγω αυτών των θεμάτων θα πιεστούν τα επόμενα χρόνια».
Σχολιάζοντας τη στόχευση του SMERC τόνισε πως «επενδύουμε σε μεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια για να εξυγιανθούν, να αναπτυχθούν, να επεκταθούν και να γίνουν μεγαλύτερες. Μεσαίες, ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις με τζίρο από 10 έως 80 εκατ. ευρώ, που έχουν κάποια θέματα ρευστότητας», τόνισε.
Η ρευστότητα
Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μάλιστα, τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι μικρομεσαίες εταιρείες που έχουν μεγάλα θέματα ρευστότητας, και χρειάζονται βοήθεια ώστε να προχωρήσει δυναμικά η εξυγίανσή τους. Όπως είπε, είναι περίπου 3.000 επιχειρήσεις σε αυτή την κατηγορία.
Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης τόνισε πως από τα 50 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, μόνο 10 έως 12 δισ. ευρώ διαχειρίζονται ακόμη οι τράπεζες, τα υπόλοιπα έχουν πουληθεί. «Οι τράπεζες παίζουν μικρό και φθίνοντα ρόλο στη διαχείριση αυτού του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού θέματος», τόνισε ο ίδιος.
Αναφερόμενος, δε, στις εξελίξεις με το Χρηματιστήριο ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι «όπως είχα γράψει πρόσφατα σε ένα άρθρο μου στην “Καθημερινή της Κυριακής”, οι δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δεν εκπροσωπούνται στο Χ.Α. Αγροτικός τομέας, ξενοδοχεία, δεν είναι μέσα στο χρηματιστήριο. Επίσης, μεγάλη εταιρεία έχει να μπει εταιρεία στο χρηματιστήριο από το 2013. Υπάρχει κάποιος λόγος που γίνεται αυτό. Πρέπει να το λύσουμε».
Η εξαγορά
Έτσι το SMERC εστιάζει στο facility management, κι έτσι ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της Engie Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε Cordia.
Η Engie Hellas αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίχτες στο χώρο του facility management στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία. Προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών facility management και τεχνικής συντήρησης σε πολλές και σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις.
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου από ο σύνολο της αγοράς που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ, καμιά εταιρεία δεν έχει μερίδιο άνω του 5%, καθώς η μεγαλύτερη κάνει τζίρο μόλις 40-45 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η ελληνική αγορά του facility management είναι ανώριμη και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς αποτελεί μόλις το 0,8% του Α.Ε.Π. έναντι 2% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων (ΙFM) αποτελούν το 3% της ελληνικής αγοράς έναντι 12% παγκοσμίως.
Από το 1,3 δισ. ευρώ της αγοράς, οι υπηρεσίες καθαρισμού είναι η μεγαλύτερη κατηγορία με αξία 590 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες φύλαξης (Security) έρχονται δεύτερες με 430 εκατ. ευρώ, οι τεχνικές υπηρεσίες στην 3η θέση με 310 εκατ. ευρώ, ενώ 70 εκατ. ευρώ είναι λοιπές υπηρεσίες. Από το 1,3 δισ. ευρώ, τα 463 εκατ. ευρώ είναι in house (ιδιοπαραγόμενες, εκ των έσω υπηρεσίες), ενώ από outsourcing έρχονται υπηρεσίες αξίας 1,080 δισ. ευρώ.
Η Engie Hellas είναι πρωτοπόρος στον κλάδο των ενεργειακών υπηρεσιών, με εξειδίκευση στην τεχνική συντήρησης, της μετάβασης σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης και αναπτύσσει νέες τεχνολογικές λύσεις IoT (“Internet of things”) σε όλες αυτές τις δραστηριότητες.
Η Engie Hellas αποτέλεσε θυγατρική εταιρεία του διεθνούς ομίλου Engie για πάνω από δύο δεκαετίες, όμως λόγω αλλαγής στρατηγικής αποχώρησε από την Ελλάδα. Η Engie Hellas απασχολεί 220 εργαζόμενους, το 2020 έκανε κύκλο εργασιών 20,4 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει πολλαπλές πιστοποιήσεις ISO στο υψηλότερο επίπεδο.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Engie Ελλάς Στέλιος Κουράτολος, «το facility management έχει απεριόριστη γκάμα υπηρεσιών. Εκεί που βλέπουμε μεγάλο περιθώριο είναι το ενεργειακό, εκεί βοηθούμε στην καλύτερη λειτουργία και στην εξοικονόμηση κόστους για τις εταιρείες».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr