Μια σύγκριση ανάμεσα σε έναν λογαριασμό του περασμένου Ιουνίου και Ιουλίου και ενός σημερινού, δείχνει το μέγεθος της επιβάρυνσης, με αποτέλεσμα να έχει ξεσηκωθεί όλος ο επιχειρηματικός κόσμος.
Eπιχειρηματίας που διαθέτει κατάστημα μαναβικής στη Πάτρα του ήρθε χρέωση αναπροσαρμογής 2.724,59 ευρώ , ενώ υπάρχει παράδειγμα αγελαδοτρόφου, ο οποίος υπολογίζει στο 1,5 λεπτό την επιβάρυνση της ΔΕΗ στο κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλακτος. Με κατανάλωση 33.000 kW τον Ιούλιο, κατέβαλε το ποσό των 3.000 ευρώ περίπου για την ενέργεια που κατανάλωσε, όταν ακόμα χρειαζόταν να ποτίζει τις εκτατικές καλλιέργειες που υποστηρίζουν τη μονάδα του. Τον Αύγουστο, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, για 30.000 κW, η ΔΕΗ χρέωσε 4.100 ευρώ, ενώ ο τελευταίος λογαριασμός για κατανάλωση 20.000 kW ανέρχεται στα 3.420 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Reporter οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν, κάθε μήνα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι και μεγαλύτεροι, αφού κάθε αύξηση της χονδρεμπορικής αντανακλάται στο τιμολόγιό τους. Ενδεικτικά, σε επιχείρηση αρτοποιίας ο συνολικός λογαριασμός ρεύματος για το μήνα 16/9-14/10 ανήλθε σε 1.271 ευρώ, όταν για την ίδια περίοδο πέρυσι η ίδια επιχείρηση είχε πληρώσει 880 ευρώ, δηλαδή φέτος θα πληρώσει το ρεύμα με αύξηση 44,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή τιμοκαταλόγου της Kwh παραμένει ίδια ενώ φέτος εφαρμόζεται και η έκπτωση της ΔΕΗ ελαφρύνοντας το λογαριασμό κατά 12,20 ευρώ. Όμως ακολούθως προστίθεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, που αντικατοπτρίζει την αύξηση στη χονδρική τιμή, επιβαρύνοντας το λογαριασμό με επιπλέον 511,10 ευρώ.
Αντίστοιχα ο λογαριασμός ρεύματος που έλαβε ζαχαροπλαστείο για τον μήνα από 11/8 έως 9/9 ανήλθε σε 1.364,20 ευρώ όταν πέρσι ο αντίστοιχος λογαριασμός ήταν στα 886,47 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση ο αυξημένος κατά 477,73 ευρώ λογαριασμός προκύπτει από την πρόσθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία επιβαρύνει τον λογαριασμό κατά 620,47 ευρώ.
Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής
Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκπτωση 30% της ΔΕΗ μαζί με την επιδότηση στις καταναλώσεις έως 300kWh, δε μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ειδικά σε περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων με υψηλή κατανάλωση, καθώς αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται.
Διακοπές ρεύματος
Οι πάροχοι ενέργειας για να κρατήσουν τις επισφάλειες υπό έλεγχο χρησιμοποιούν ως όπλο τον κίνδυνο τη διακοπής ρεύματος εάν συνεχιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του νοικοκυριού.
Σχεδόν ο ένας στους τρεις λογαριασμούς ρεύματος που ταχυδρομείται έχει τη ειδοποίηση με κόκκινα γράμματα: Ειδοποίηση Διακοπής αν συ Οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ζητήσει να χορηγηθεί η κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν κάτι που θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση των δικών τους υποχρεώσεων που λόγω του ράλι τιμών προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την χορήγηση του ποσού στήριξης σε δύο δόσεις, από τις οποίες η μία αναμένεται να δοθεί εντός του μήνα και η άλλη το Δεκέμβριο.
Τι συμβαίνει με τους κακοπληρωτές στη ΔΕΗ
Τα νοικοκυριά έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τις διοικήσεις της ΔΕΗ στο παρελθόν οι οποίες σιωπηρά ενεργοποιούσαν τη διαδικασία διακοπής ρεύματος όταν ο ανεξόφλητος λογαριασμός είχε ξεπεράσει τα 1000 ευρώ. Τα στοιχεία του 2020 για τη ΔΕΗ είχαν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019 αλλά τα νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς παραμένουν σε υψηλό ποσοστό.
Το 2020 τον τρέχοντα λογαριασμό αποπλήρωναν οι εννέα στους δέκα καταναλωτές όταν το 2019 στο 14% των καταναλωτών.
Σχεδόν οι δύο στους δέκα και σε ποσοστό 19,35%,ο ανεξόφλητος λογαριασμός ξεπερνούσε τις 30 ημέρες. Οι τρεις στους δέκα καταναλωτές τα ΔΕΗ αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα από 30 έως 60 ημέρες. Οι λογαριασμοί που παρέμεναν ανεξόφλητοι από 90 έως 180 ημέρες ήταν σε ποσοστό 50% ή ο ένας στους δύο άφηνε την οφειλή για μεγαλύτερο διάστημα, με συνέπεια η ΔΕΗ από τα προσδοκώμενα έσοδα των 156 εκατ. ευρώ τα 91 εκατ. ευρώ περνούσαν ως απαιτήσεις.
Οι επιδοτήσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια η βασική παρέμβαση αφορά τον διπλασιασμό της επιδότησης για τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) από 30 σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις αρχικές εξαγγελίες. Για καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες αναμένεται η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα.
Στον τομέα του φυσικού αερίου όπως έγινε γνωστό η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές – πελάτες της προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Παράλληλα αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και διευρύνονται τα κριτήρια υπαγωγής με στόχο να ενταχθούν κατά τη φετινή περίοδο περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr