Απευθυνόμενος στους κυρίους Χρήστο Σταϊκούρα και ‘Αδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα, ο κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ενημερώνει τους υπουργούς για την έκταση των ζημιών και τα συνακόλουθα προβλήματα που καθιστούν απολύτως δυσχερή τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και καταθέτει τις προτάσεις που καταγράφηκαν ως επιτακτικά αιτήματα, στη διάρκεια της συνάντησης που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, ζητώντας πρωτίστως τη μετεγκατάσταση των άστεγων επιχειρήσεων σε ενιαίο χώρο, με τη μορφή προσωρινού, αλλά λειτουργικού εμπορικού κέντρου.
Αναλυτικά, ο κ. Αλιφεριάκης αναφέρει στην επιστολή του:
«Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, μετά την καταστροφική σεισμική δόνηση των 5,8R της Δευτέρας 27/9 και τη διαρκή και συνεχόμενη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η οποία στοίχισε και την ζωή ενός συνανθρώπου μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που υπέστησαν ζημιές. Ειδικά σε επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές, ενώ αυτή η λαίλαπα από τη σεισμική ακολουθία έρχεται να προστεθεί σε μια περίοδο όπου η επαναφορά στην κανονικότητα δεν έχει ολοκληρωθεί, μετά από μια μακρά περίοδο καραντίνας και περιοριστικών μέτρων, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα αυτών. Υπάρχει πραγματική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου, να πραγματοποιηθεί άμεσα, καταγραφή των ζημιών και αφενός να αποζημιωθούν συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων απωλειών κερδών, αφετέρου να υποστηριχθεί η αποκατάσταση της λειτουργίας τους κλπ.
Για όλα τα παραπάνω, συμμετείχαμε σε ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε στο Αρκαλοχώρι ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Μανώλης Φραγάκης, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021, στην οποία επίσης συμμετείχαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και εκπρόσωποι πολλών φορέων, για να συζητηθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής και να εξευρεθούν ουσιαστικές λύσεις.
Τα βασικά συμπεράσματα από τη συζήτηση ήταν τα ακόλουθα:
- Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί αγγίζουν τις 250. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι η αδυναμία λειτουργίας τους εξαιτίας του ότι τα κτίσματα που τις φιλοξενούσαν είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν καταστεί επικίνδυνα. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι επαγγελματικοί χώροι προς ενοικίαση και αν εξευρεθεί κάποιος χώρος οι τιμές ενοικίασης είναι αποτρεπτικές
- Είναι επιτατική ανάγκη να υπολογιστεί το διαφυγόν (απωλεσθέν) εισόδημα του κάθε επιχειρηματία, ώστε να υπάρξει αναλογικότητα των διαφυγόντων εισπράξεων/κερδών
- Επίσης οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων πρέπει να τεθούν σε αναστολή εργασίας με εντολή δημόσιας αρχής, με ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες του Υπουργείου Εργασίας για την πανδημία
- Επιδότηση κόστους μισθωμάτων επαγγελματικών χώρων
- Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
- Αναστολή όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων (ΦΠΑ, ΑΠΔ, MyDATA, Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, myBusinessSupport, κλπ) αρχής γενομένης από την 27η Σεπτεμβρίου
- Απαλλαγή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ (μισθωτών & μη μισθωτών). Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
Το σημαντικότερο όλων είναι η παραμονή των επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Για την άμεση λειτουργία της αγοράς και έως τον τελικό ανασχεδιασμό και αποκατάσταση των κτισμάτων της περιοχής προτείνεται η μετεγκατάστασή τους σε ενιαίο χώρο, όπου θα δημιουργηθεί ένα προσωρινό, αλλά λειτουργικό εμπορικό κέντρο.
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr