Αυτό που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες είναι ένα «ράλι» ανόδου των διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο, κάτι που βέβαια δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη χώρα μας. Όταν μέσα σε ένα χρόνο, από το καλοκαίρι του 2020 έως το καλοκαίρι του 2021, έχει αυξηθεί κατά 91%, είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Γιατί η οποιαδήποτε μεταβολή της τιμής του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, συμπαρασύρει και τις τιμές της πλειοψηφίας των προϊόντων και των υπηρεσιών. Και πλέον φτάνουμε να μιλάμε για σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει το 4% στο δ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών. Ήδη οι αυξήσεις γίνονται αντιληπτές στους καταναλωτές και βέβαια επηρεάζουν αρνητικά τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων. Ειδικά το κομμάτι του ενεργειακού κόστους αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για χιλιάδες επιχειρήσεις και το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί τους επόμενους μήνες. Με το εισόδημα των νοικοκυριών να είναι πλέον περιορισμένο, καθώς μοιραία θα προηγηθεί η κάλυψη των βασικών τους αναγκών, προβλέπω μεγάλη πτώση της κατανάλωσης με οδυνηρές συνέπειες για το επιχειρείν, το οποίο αγωνίζεται εδώ και μήνες να ξεπεράσει τα πλήγματα που δέχθηκε από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Βλέπουμε δηλαδή να κυριαρχεί η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο επιχειρηματικός κόσμος και η επιμελητηριακή κοινότητα ζητάμε στοχευμένα αντίμετρα απέναντι στο κύμα ακρίβειας που έχει κάνει την εμφάνιση του, έτσι ώστε να «θωρακιστούν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να περιορίσει τις συνέπειες των ανατιμήσεων και να υψώσει δίχτυ προστασίας για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Όμως οι επιχειρήσεις παραμένουν εκτεθειμένες και εκεί είναι που πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.
Με στόχο τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών και των κινδύνων που φέρνουν οι ανατιμήσεις, η ΚΕΕΕ προτείνει την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων. Θεωρούμε λοιπόν προτεραιότητα την άμεση μείωση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%. Προτείνουμε επίσης τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να μην ισχύσει επιβολή φόρου στο ποσό της αύξησης που θα έχουν οι τιμές των καυσίμων. Ζητάμε επίσης την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ. Σχετικά με την προστασία των καταναλωτών από το ενεργειακό κόστος, προτείνουμε να υπάρξει επιδότηση ρεύματος όχι μόνο για του καταναλωτές χαμηλής τάσης αλλά και για αυτούς της μεσαίας και ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές της υψηλής τάσης. Πρόκειται για επιχειρήσεις –όπως εργαστήρια, βιοτεχνίες και βιομηχανίες- που αν δεν τύχουν ενίσχυσης, τότε το μέλλον τους κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο.
Είναι πολύ θετικό το ότι προβλέπεται επιδότηση στην τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά, όμως δεν μπορεί να μένουν εκτός οι επαγγελματικές δραστηριότητες. Επίσης θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Έτσι θα ενισχυθεί το εισόδημα για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, κάτι που θα τους δώσει σημαντική ανάσα.
Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν ήδη βρεθεί ή θα βρεθούν άμεσα οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να ληφθούν έγκαιρα τα όποια μέτρα ενίσχυσης τους για να μη φτάσουμε στο σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr