Τα τεράστια δημοσιονομικά κίνητρα, που βοήθησαν στην οικονομική ανάρρωση, δημιούργησαν υψηλή ζήτηση από τους καταναλωτές στο δεύτερο τρίμηνο. Οι εταιρείες που αντιμετώπιζαν διαταραγμένες προμήθειες και μειωμένα αποθέματα, αύξησαν τις τιμές τους για να εξισορροπήσουν τα αυξημένα κόστη εισροών.
Αυτό βοήθησε στο να αυξηθούν τα συνολικά κέρδη 2.542 διεθνών εταιρειών με κεφαλαιοποίηση αγοράς τουλάχιστον $1 δισεκατομμυρίου σε κέρδη ρεκόρ ύψους $734 δισεκατομμύρια στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο.
Εκτιμάται ότι τα κέρδη θα πέσουν κατά 8% στα $678,2 δισεκατομμύρια στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Η παραγωγή των κινέζικων εργοστασίων μειώθηκε απότομα τον Ιούλιο, καθώς νέες εξάρσεις του κορονοϊού, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα, διέκοψαν τις λειτουργίες των εταιρειών, ενώ οι επιχειρησιακές δραστηριότητες στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.
Επίσης, μία έλλειψη σε τσιπ ημιαγωγών που διήρκησε για ένα μήνα, ανάγκασε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να σταματήσουν την παραγωγή και τους κατασκευαστές κινητών να κρατήσουν τα τσιπ για την παραγωγή των πιο δημοφιλών μοντέλων. Αυτό έχει προκαλέσει μία νέα κρίση, καθώς οι ασιατικές χώρες είναι βασικές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, και τα κρούσματα στην Ασία έχουν αρχίσει να αυξάνονται.
«Θέματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, εργατικά θέματα και η αύξηση των τιμών των εισροών θα μειώσουν την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο» είπε ο Brian Jacobson της Wells Fargo Asset Management και πρόσθεσε: «Η αποφυγή των χαμένων πωλήσεων λόγω θεμάτων με την εφοδιαστική αλυσίδα είναι ένα πιο οξύ θέμα σήμερα απ’ ότι έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία».
Η Toyota Motor Corp είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα κόψει την παγκόσμια παραγωγή τον Σεπτέμβριο κατά 40% από ένα προηγούμενο σχέδιο. Η Apple Inc προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο τρίμηνο του Σεπτεμβρίου.
Τα κέρδη στις εταιρείες των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 7,2% στο τρίτο τρίμηνο μετά την άνοδό τους κατά 12,4% στο δεύτερο τρίμηνο.
Το υψηλό δολάριο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους Αμερικανούς εξαγωγείς και μία επιπλέον πτώση στα επιτόκια μπορεί να πιέσει τα κέρδη των τραπεζών.
Τα έσοδα στις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές εταιρείες εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 10,3% και 9,6% αντίστοιχα.
Οι συμφορήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδηγούν είτε σε έλλειψη διαθεσιμότητας των εισροών είτε σε αυξήσεις των τιμών σύμφωνα με τον Daniel Morris, έναν διευθυντή της BNP Paribas Asset Management.
«Σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρείες μπορούν να περάσουν τα υψηλά κόστη στους πελάτες τους αλλά αν δεν τα καταφέρουν τα περιθώρια κέρδους τους θα πιεστούν», συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr