Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα γρι γρι ψαρεύουν αυτά τα αφρόψαρα με τις λάμπες οπότε όταν είναι θολά τα νερά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν από κάτω τα ψάρια. Ως αποτέλεσμα υπάρχει μεγάλη έλλειψη, και για αυτό έχουν εκτοξευθεί οι τιμές και υπάρχει και μεγάλη ζήτηση.
Το πρόβλημα με τη δυσκολία αλίευσης γαύρου και σαρδέλας εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της μεγάλης αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Στο μεταξύ η ζήτηση από καταναλωτές και εστιατόρια μεγάλη με τις ποσότητες να μην αρκούν για όλους και τις τιμές να έχουν αυξηθεί.
Στην κεντρική αγορά Καπάνι στη Θεσσαλονίκη μπορεί να προμηθευτεί κάποιος γαύρο από 5 έως 7 ευρώ και σαρδέλα από 8 έως 9 ευρώ. Πέρυσι τέτοια εποχή που δεν υπήρχε το αντίστοιχα πρόβλημα οι τιμές σε γαύρο και σαρδέλα κυμαίνονταν από 3 έως 4 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο Χρήστος Νικολόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και των Ιχθυοπωλών – Ιχθυεμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης «έχουν εκτοξευθεί οι τιμές και υπάρχει και μεγάλη ζήτηση και λόγω του ότι άνοιξε η εστίαση και η Χαλκιδική και να υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα σε αυτά τα ψάρια το οποία είναι και λαϊκά ψάρια και είναι και βασικό είδος ψαριού για τον κάθε καταναλωτή».
Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας γαύρου και σαρδέλας επηρεάζει και την κονσερβοποιία καθώς οι ποσότητες δεν αρκούν αλλά και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί ακόμη και στην χονδρική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr