Στη διαδικτυακή Ημερίδα στελέχη και επαγγελματίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σχέση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τον δημόσιο τομέα, τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας, τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα στη μετά Covid εποχή.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι "Στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας αποτελεί ένα κυρίαρχο κομμάτι της οικονομίας μας. Όσο και να θέλει ο ιδιωτικός τομέας να αναπτυχθεί και οι μικρές, μεσαίες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις να κάνουν τη δουλειά τους, θα έρθουν κάποια στιγμή σε επαφή με τον δημόσιο τομέα ή θα χρειαστούν τη βοήθεια του δημόσιου τομέα. Το εάν αυτός θα είναι λιγότερο ή περισσότερο φιλικός προς αυτές, θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην πορεία τους, στην ανταγωνιστικότητα τους, στην τελική τους αποτελεσματικότητα. Από την πρώτη ημέρα που έγινα Υπουργός Ανάπτυξης, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να μου αναθέσει αυτή τη μεγάλη ευθύνη, πρώτιστος στόχος μου ήταν να μετατραπεί η Ελλάδα στην πιο φιλική για τις επενδύσεις χώρα στην Ευρώπη, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας, το κράτος να είναι όχι τροχοπέδη αλλά αρωγός στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν, να έχουν αποτελέσματα, να δημιουργούν θέσεις εργασίας".
Ο Υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε, σε ότι αφορά στο Υπουργείο και τις δικές του αρμοδιότητες, να προσπαθήσει να εκπληρώσει τις προσδοκίες καθώς και να βελτιωθεί η νομοθεσία, ώστε η ζωή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να γίνει πιο ευχάριστη και εύκολη τουλάχιστον ως προς τις συναλλαγές τους με το δημόσιο. Συνέχισε λέγοντας ότι "η πάταξη της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών συμβάλει ιδιαίτερα και στη διαφάνεια γιατί όπου υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες και υπάρχει μεγάλη ανάγκη του κράτους δημιουργείται και το περιβάλλον για τη διαφθορά. Όσο πιο απλές είναι οι διαδικασίες και ξεκάθαροι οι ρόλοι τόσο μικρότερο έδαφος υπάρχει για τη διαφθορά. Κατά συνέπεια, όλοι μαζί θα μπορέσουμε να φτιάξουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε και να δώσουμε την ευκαιρία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν χωρίς να αντιμετωπίζουν τα συνήθη προβλήματα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια".
Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελος Μπίνης μίλησε για τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου και εποπτείας και της μείωσης διοικητικών βαρών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "η φιλοδοξία της ΕΑΔ και του συνόλου των ελεγκτικών μηχανισμών είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να βλέπουν τους ελεγκτικούς φορείς ως ένα καταφύγιο ή έναν σύμβουλο, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται όταν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία ή αδιαφανή πρακτική στη διεπαφή τους με τους δημόσιους φορείς, ώστε να αντιμετωπίζονται φαινόμενα χαμηλής αποτελεσματικότητας, κακοδιοίκησης και αδιαφάνειας, για να διασφαλίζεται η ισονομία και η ορθή εφαρμογή των θεσμικών απαιτήσεων". Σημείωσε δε ότι "στην ΕΑΔ έχουμε ένα ασφαλές κανάλι υποβολής καταγγελιών και αναφορών, το οποίο αναβαθμίζεται συνεχώς, έτσι ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μπορούν με ασφάλεια να αναφέρουν παρόμοια περιστατικά, χωρίς να φοβούνται ότι θα στοχοποιηθούν. Ο στόχος μας είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και της επιχειρηματικής κοινότητας στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση, καθώς και η υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα στην μετά-covid εποχή" .
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Παύλος Ραβάνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε την ανάγκη το δημόσιο να απλοποιεί και διαχειρίζεται, με δίκαιο τρόπο, τις αδειοδοτικές και ελεγκτικές διαδικασίες για τη σύσταση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, ο κ. Ραβάνης αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι το Επιμελητήριο θα συμβάλει στην εκστρατεία ενημέρωσης των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών για την καλύτερη τήρηση των νόμων και την λειτουργίας τους σε ένα περιβάλλον που θα διέπεται από κανόνες και αρχές διαφάνειας μέσω ενός πλαισίου αυτοδέσμευσης ενάντια στη διαφθορά.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "Η συντεταγμένη υποστήριξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω κατάλληλων πολιτικών, αποτελεί βασική προϋπόθεση όχι μόνο για τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μετά –COVID εποχή, αλλά και για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας".
O Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συντονισμού και Παρακολούθησης του Κανονιστικού Πλαισίου για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Διονύσης Τσαγκρής, σημείωσε ότι "Η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος μέσω ενός αποτελεσματικού πλαισίου εποπτείας και ψηφιοποίησης των διαδικασιών, διαμορφώνει μια νέα σχέση κράτους - επιχειρήσεων με βάση διαφανείς κανόνες που προωθούν τη συμμόρφωση και απαλλάσσει, ιδίως τις μικρές επιχειρήσεις, από περιττά γραφειοκρατικά βάρη. Η μεταρρύθμιση για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και το πλαίσιο λειτουργίας των ΜμΕ".
O κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών για την ΕΥ Ελλάδος, ανέλυσε την κρισιμότητα της μεγέθυνσης και του μετασχηματισμού των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας στη μετά – COVID πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και το Εθνικό Σχέδιο "Ελλάδα 2.0", ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις ΜμΕ, καθώς προβλέπουν δράσεις για τη χρηματοδότηση της μεγέθυνσής τους, της καινοτομίας και της εξωστρέφειάς τους. Τόνισε, παράλληλα ότι, από την πλευρά της , η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα πρέπει να υιοθετήσει μια νέα κουλτούρα ανάπτυξης και να επιδιώξει την μεγέθυνσή της μέσω συνεργασιών, συμπράξεων και συγχωνεύσεων, και ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου που θα απαντά στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης, της κοινωνικής ευθύνης και της διαφάνειας.
O κ. Γιώργος Γιαγτζής, Εκπρόσωπος ΜμΕ και Μέλος Δ.Σ Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, σημείωσε πως για τη στήριξη και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, το κράτος οφείλει να συνδράμει ώστε να λυθούν προβλήματα σχετικά με την χρηματοδότηση, τον κατακερματισμό της επιχειρηματικότητας, την έλλειψη τεχνικού προσωπικού, καθώς και την έλλειψη διαφάνειας εξαιτίας της πολυνομίας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε έρευνα που διεξήγαγε το ΒΕΑ σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), επεξεργάστηκε η εταιρία "v–NETRINO" και έλαβε μέρος αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα, υπήρχε αλληλεπίδραση με το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα, το οποίο συμμετείχε σε ψηφιακή ψηφοφορία.
Σύμφωνα με την έρευνα:
-Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες κεφαλαιουχικές εταιρείες, ενώ κοινή αντίληψη είναι ότι για τις διαδικασίες συμμετοχής απαιτείται περαιτέρω απλούστευση.
-Περίπου το 30%, έμμεσα ή άμεσα, δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα απαίτησης αθέμιτου ωφελήματος από κάποιον δημόσιο υπάλληλο τα τελευταία τρία χρόνια.
-Το 50% των επιχειρήσεων θα προσέφευγαν σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν φαινόμενα διαφθοράς στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ή στον εισαγγελέα, ενώ οι υπόλοιποι δεν εμπιστεύονται κάποιο δημόσιο φορέα ή γνωρίζουν που έπρεπε να απευθυνθούν.
-Μόνο το 4% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι η πολιτεία διαβουλεύεται επαρκώς για αποφάσεις που τους αφορούν.