Σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων αναφέρθηκαν στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό συνέβη στο Συνέδριο που διοργανώσαμε πριν από λίγες ημέρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις ουσιαστικά δικαιώνουν τις θέσεις που εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς ενισχυμένες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Το θέμα όμως είναι ότι αν και το παραδέχονται όλοι, με πρώτη την κυβέρνηση, επί της ουσίας δεν έχουν γίνει ακόμα οι ενέργειες εκείνες που θα αποδείξουν ότι υπάρχει συνέπεια λόγων και πράξεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας, αγωνιώντας αν θα καταφέρουν να αντέξουν και να μη βάλουν «λουκέτο». Όταν σε πρόσφατη έρευνα του Ε.Ε.Α. προκύπτει ότι το 66% των μικρομεσαίων δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα στήριξης, αυτό σημαίνει ότι κάτι γίνεται λάθος. Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις, ζητάμε όμως να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις. Μία πραγματική τονωτική «ένεση» για όσους έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας –σύμφωνα με την ίδια έρευνα είναι το 75% των μικρομεσαίων- θα ήταν η διαγραφή μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει κάποια προοπτική βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, που σήμερα παλεύουν με υπέρογκα χρέη σε μία υποτονική αγορά που αναζητά τον βηματισμό της. Ένα άλλο σημαντικό σημείο, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου της Τράπεζας Πειραιώς, όπως είπε στο Συνέδριο, οι τράπεζες θα ενισχύσουν με δάνεια τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι βιώσιμες. Άρα πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού, προκειμένου να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες. Και αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Από την ψηφιακή τους αναβάθμιση ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές –κάτι που προωθεί με διάφορες δράσεις το Ε.Ε.Α. και με κάλυψη του κόστους της δημιουργίας e-shop για τα μέλη του- μέχρι την ανάγκη κρατικής επιδότησης κάποιων κλάδων που επλήγησαν πολύ, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει η προσπάθεια πολλών επιχειρήσεων –κυρίως από τον χώρο της εστίασης- να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που θέτει η κυβέρνηση, με την εφαρμογή ελέγχων των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη για τη λειτουργία της εστίασης, θα υπάρξει κάποιο επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να διαθέσουν υπάλληλο για αυτή τη διαδικασία, όμως για μένα το σημαντικότερο είναι άλλο. Αν δεν θέλουμε να μπούμε σε νέες περιπέτειες και εφαρμογή περιοριστικών μέτρων που θα απειλήσουν εκ νέου την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τότε πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί. Όσο δεν χτίζεται το τείχος ανοσίας, θα υπάρχει ο κίνδυνος νέας έξαρσης. Ήδη, σύμφωνα με τους ειδικούς, το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Και μπορεί να αποκρουστεί μόνο με αύξηση των εμβολιασμών. Το βέβαιο είναι ότι η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να αντέξει άλλο κλείσιμο της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr