Ακολούθως, είπε τα εξής:
«Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε έχει ήδη σημαντικές επενδύσεις στο Κόσοβο, ιδίως στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, των δομικών υλικών, των πετρελαιοειδών και της διαχείρισης αποβλήτων. Σήμερα, οι ελληνικές επενδύσεις ξεπερνούν σε αξία τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται περίπου 100 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.
Ως προς το διμερές εμπόριο, ο όγκος του αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικά περιθώρια και προοπτικές ενίσχυσης.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Κόσοβο έφτασαν σε αξία τα 56,3 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Μάλιστα, μεταξύ του 2016 και του 2020 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 10,4%. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές κοσοβαρικών προϊόντων, φθάνοντας σε αξία τα 3,49 εκατ. ευρώ το 2020, από 1,53 εκατ. ευρώ το 2016.
Οι κυριότερες ελληνικές εξαγωγές είναι τα βιομηχανικά υλικά, αγροτικά προϊόντα, φάρμακα, πλαστικές πρώτες ύλες, φάρμακα κ. ά. Τα κυριότερα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα από το Κόσοβο είναι το υγροποιημένο προπάνιο, σώματα καλοριφέρ κ.ά.
Η πορεία που ακολουθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σίγουρα θετική. Και σε αυτό βοηθά και η ανάπτυξη σημαντικών υποδομών, όπως οι οδικοί άξονες που συνδέουν το Κόσοβο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Θεωρούμε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, με έμφαση σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, τα αγροτικά προϊόντα, οι μεταφορές.
Τα Επιμελητήρια εκατέρωθεν μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας από κοινού πρωτοβουλίες σε θέματα επιχειρηματικής πληροφόρησης, δικτύωσης και υποστήριξης των μελών τους.
Ελπίζω ότι η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα, το οποίο θα οδηγήσει σε εποικοδομητικές επαφές και νέες επιχειρηματικές συμφωνίες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr