«Σκεφθείτε καθένας που μπαίνει μέσα σε ένα μαγαζί εστίασης, να πρέπει ο εστιάτορας να ζητά να τους δείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το αρνητικό τεστ». Στο ερώτημα αν αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, η απάντηση του κ. Χατζηθεοδοσίου είναι πως είναι καλύτερο από το τίποτα, «πρακτικά όμως έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί να ισχύσει το μέτρο. Μεταφέρει την ευθύνη της πολιτείας στον μαγαζάτορα. Η πολιτεία να πει ότι είναι υποχρεωτικό για όλους ή τα προβλήματα που θα δημιουργήσει είναι πάρα πολύ μεγάλα».
Ο ίδιος αντιπροτείνει «να πάμε την λογική να μπαίνουν όλοι με τις μάσκες να υπάρχουν οι αποστάσεις σε παρέες των 4-5 ατόμων και αυτός που τρώει να βγάζει την μάσκα».
Μεταφέροντας την άποψη που επικρατεί στους εκπρόσωπους της εστίασης, σημειώνει ότι το βρίσκουν δύσκολο ως μέτρο, ενώ «και ψυχολογικά στους πολίτες θα υπάρχουν συνέπειες. Όταν άνοιξε η εστίαση όλοι πίστευαν ότι θα γίνει πάρτυ και δεν έγινε. Γιατί ο κόσμος ακόμα φοβάται, σκεφτείτε τώρα. Στους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν ήδη, τα μαγαζιά δεν γεμίζουν, πόσω μάλλον στους κλειστούς».
Η εκτίμηση του κ. Χατζηθεοδοσίου είναι ότι η πολιτεία με αυτό τον τρόπο θέλει να πιέσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. «Όλα αυτά συντείνουν στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Αν δεν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε πάρα πολλούς κλάδους εκτός από τα προβλήματα υγείας, που είναι πρώτιστα, θα έχουμε πολλά προβλήματα και στην οικονομία, ένα 4ο κύμα θα είναι καταστροφή». Αναφορικά με το τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των ατόμων που εργάζονται στην εστίαση, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναρωτιέται με ποιο τρόπο θα υποχρεώσει ο επιχειρηματίας το προσωπικό του να εμβολιαστεί, όταν δεν έχει γίνει νόμος. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι ή θα πρέπει να τον πείσει με τα επιχειρήματά του να εμβολιαστεί ή να τον απολύσει. Εμείς ζητήσαμε από τον υπουργό να μας πει με τι επιχειρήματα μπορούμε να τους πείσουμε., όταν μας λένε ότι είναι συνταγματικό τους δικαίωμα να μην προχωρήσουν σε εμβολιασμό».
Σε σχέση με τον χώρο της εστίασης όπως εξηγεί, το 60% των καταστημάτων έχει και κλειστούς χώρους, ενώ ένα ποσοστό κοντά στο 30% έχει μόνο κλειστούς. Όπως περιέγραψε, ο Ιούνιος δεν πήγε καλά στην εστίαση, όπως ούτε ο Ιούλιος δείχνει ότι θα πάει καλά. Αισιοδοξία θα υπάρξει μόνο αν τραβήξει η τουριστική σεζόν, γιατί οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών χωρών μας επηρεάζουν πάρα πολύ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr